Behandeling voor jongeren
Behandeling / Begeleiding

Behandeling voor jongeren

Welkom bij de jeugdzorg van Fivoor. Waarschijnlijk is dit voor jou weer een nieuwe stap in de wereld van de hulpverlening. We vertellen hier graag in het kort wat je van de jeugdzorg van Fivoor kunt verwachten.

Wat doen wij?

De jeugdteams van Fivoor bieden speciale en forensische zorg aan kinderen en jongeren tussen 4 jaar tot 24 jaar, waar het niet zo goed mee gaat. Forensische zorg krijg je als je iets hebt gedaan wat niet mag en waarvoor je bent opgepakt voor de politie.

De zorg die we jou geven is zorg die “op maat gesneden is”, dat betekent dat we goed naar jou en jouw vraag aan ons kijken, zodat de behandeling die wij aanbieden goed bij jou past. We kijken hier eerst goed naar, voordat we aan de slag gaan.

Deze zorg kan poliklinisch zijn, dan kom je bij ons langs. Lukt het niet om bij ons langs te komen, dan komen wij naar jou toe (je krijgt dan bezoek van iemand van ons ACT team, dit kan als je 12 jaar of ouder bent. Wat een ACT team is leggen we hieronder uit).

Hoe bieden wij deze zorg?

ACT staat voor Assertive Community Treatment (assertieve gemeenschappelijke behandeling). Wat dat is leggen we graag uit: jouw behandelaar of begeleider komt naar jou toe, bijvoorbeeld naar jouw huis. Ook wordt je omgeving betrokken bij jouw behandeling, bijvoorbeeld je ouders/verzorgers, familie of school. We geven deze zorg als je tussen de 12 en 24 jaar bent.

Samen gaan we op zoek naar de oorzaak van jouw problemen en werken we op verschillende manieren aan het veranderen en het stoppen van deze problemen in jouw leven. De problemen kunnen samenhangen met psychische problemen die indien nodig met behulp van verschillende testen kunnen worden vastgesteld (bijvoorbeeld ADHD, gedragsstoornissen, een licht verstandelijke beperking, autisme, angst, somberheid of je persoonlijkheidsontwikkeling). Probleemgedrag kan ook ontstaan door overmatig alcohol- of drugsgebruik.

Je kan vrijwillig bij ons komen (bijvoorbeeld via de huisarts), maar je kan ook door justitie of de jeugdreclassering bij ons komen (dit is meer verplicht).

Onze jeugdteams werken in Rotterdam en Utrecht (en omgeving).

Wat gebeurt er dan?

Er kan met jou alleen gewerkt worden en met de mensen om jou heen. Vaak wordt er eerst gekeken wat de oorzaak van jouw klachten is. Vervolgens wordt er samen met jou gekeken hoe we deze klachten kunnen verhelpen. We vertellen je over je klachten zodat je beter snapt wat er met je aan de hand is, daarnaast gaan we onderzoeken welke trainingen en/of therapieën jou kunnen helpen.

Er zijn trainingen die je helpen anders om te gaan met agressie, boosheid of verdriet, zoals AgressieRegulatie op Maat of Yoga. Er zijn ook therapieën die je helpen om alles wat er in jouw leven gebeurd is te verwerken, bijvoorbeeld EMDR, schematherapie, en systeemtherapie. Bij verschillende therapieën ben je niet alleen aan het praten, maar juist dingen aan het doen. Zo zijn er therapieën waarbij je gaat sporten (psychomotorische therapie, runningtherapie), met je handen bezig bent (beeldende vaktherapie) of situaties na gaat spelen (dramatherapie).

Verder begeleiden we je ook bij de invulling van je dag zoals werken of naar school gaan, en als het nodig is bieden we hulp bij financiële problemen en/of bij het vinden van een goede woonplek.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over de behandelingen die wij bieden aan kinderen en jongeren? Lees op deze pagina meer informatie.