Jeugd

Jeugd

Welkom bij de jeugdteams van Fivoor. Waarschijnlijk is dit voor jou weer een nieuwe stap in de wereld van de hulpverlening. We vertellen hier graag in het kort wat je van ons kunt verwachten.

Wat doen wij?

We bieden gespecialiseerde, poliklinische zorg aan kinderen en jongeren waar het niet zo goed mee gaat. Het is zorg die “ op maat gesneden is”, dat betekent dat we goed naar jou en jouw vraag aan ons kijken, zodat de behandeling die wij aanbieden ook goed bij jou past.

Hoe doen we dat?

We werken op verschillende manieren aan het veranderen en het stoppen van de problemen in jouw leven. De problemen kunnen samenhangen met psychische problemen die met behulp van verschillende testen kunnen worden vastgesteld (bijvoorbeeld ADHD, gedragsstoornissen, een licht verstandelijke beperking, autisme, angst, somberheid of je persoonlijkheidsontwikkeling). Ook kan probleemgedrag ontstaan door overmatig alcohol- of drugsgebruik. Een deel van de jongeren komt vrijwillig bij ons, bijvoorbeeld via de huisarts, een ander deel wordt verwezen door justitie en heeft een meer verplichtend karakter.

Wat gebeurt er dan?

Er kan individueel met je gewerkt worden en met de mensen om jou heen. Zo wordt er onderzocht of medicijnen je kunnen helpen, en vertellen we je veel over mogelijke stoornissen zodat je beter snapt wat er met je aan de hand is. Er zijn ook trainingen die je helpen anders met agressie, boosheid of verdriet om te gaan (AR op Maat, Yoga, mindfulness), therapieën die je helpen om alles wat er in jouw leven gebeurd is te verwerken (EMDR, schematherapie) en therapieën die jou inzicht geven door dingen met je te doen. Niet alleen praten dus, maar ook inzicht door te sporten (PMT) of situaties na te spelen (dramatherapie). Verder begeleiden we je ook bij de invulling van je dag (ga je naar school, heb je werk?), bij financiële problemen en/of bij het vinden van een goede woonplek.

En de mensen om je heen?

Woon je nog thuis en/of zijn er mensen om jou heen die voor jou belangrijk zijn, dan betrekken we die (in overleg met jou) bij de behandeling zodat die jou ook beter kunnen ondersteunen bij het veranderen van je gedrag. Dat kan bijvoorbeeld Relationele Gezins Therapie, Geweldloos verzet of ouderbegeleiding . Ook werken we nauw samen met andere hulpverleners waarmee je te maken hebt (als die er zijn).

De ACT teams

ACT staat voor Assertive Community Treatment, een vorm van actieve ambulante behandeling bij mensen die langdurig zorg nodig hebben; de behandeling kan naar je toe komen en we kijken samen wie of wat in jouw omgeving belangrijk voor je is. Daarom werken we in vier regio-teams in en rondom Utrecht.

Wij behandelen jongeren van 12 tot 24 jaar met ernstige en complexe psychiatrische problemen die om allerlei redenen niet naar onze polikliniek komen, bijvoorbeeld omdat zij dat zelf niet nodig vinden, maar hun omgeving (school, ouders, woonlocatie) wel. Onze teams bestaan verschillende personen en disciplines met ieder hun eigen kwaliteiten. We hebben een ACT Jeugd team voor de regio’s:

Teammanager Zorglijn Jeugd

Wilma Zwanepol
w.zwanepol@fivoor.nl
06 – 518 579 96
Werkdagen: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag

Jeugd ACT Utrecht Stad (12 t/m 23 jaar)

Telefoon: 06 – 125 724 72

Teamcoördinator:
Kristel Noordegraaf
k.noordegraaf@fivoor.nl
06 – 464 025 43

Jeugd ACT regio Lekstroom (12 t/m 23 jaar)

Telefoon: 06 – 108 239 15

Teamcoördinator:
Margriet Duijst
m.duijst@fivoor.nl
06 – 127 441 23

Jeugd ACT regio Eemland/Zuidoost (12 t/m 23 jaar)

Telefoon: 06 – 224 420 81

Teamcoördinator:
Daniëlle Docter
d.docter@fivoor.nl
06 – 130 460 19

Jeugd ACT regio West (12 t/m 23 jaar)

Telefoon: 06 – 102 644 41

Teamcoördinator:
Stijn Biemans
s.biemans@fivoor.nl
06 – 826 750 22

Poli Kade jeugd (12 t/m 23 jaar)

Telefoon: 06 –

Teamcoördinator:
Mirjam van der Reijden
m.van.der.reijden@fivoor.nl
06 – 302 989 79

Poli Wier jeugd (2 t/m 23 jaar)

Telefoon: 06 –

Teamcoördinator:
Kim de Otter
k.denotter@fivoor.nl
06 – 220 802 06

Wat doet ACT jeugd?

Wij bezoeken je thuis, op school of op een andere plaats, waarbij we een inhoudelijke behandeling (cognitieve gedragstherapie, medicatie, psychomotore therapie, agressie regulatie) combineren met ondersteuning in de psychosociale zaken (zoals het aanvragen van een uitkering of het zoeken naar een goede woonplek, werkplek of opleiding). Wij geven ook dramatherapie, yoga therapie en runningtherapie.

Daarnaast zijn wij er ook voor jouw ouders en omgeving. We bespreken hoe ze jou goed kunnen ondersteunen, maar ook waar zij zelf tegen aanlopen. Dat kan bijvoorbeeld ouderbegeleiding. systeemtherapie zijn of geweldloos verzet zijn. Dat betekent dat we soms ook met zijn allen gesprekken inplannen. Natuurlijk is niet voor iedereen alles van toepassing, we gaan je eerst leren kennen en kijken welk aanbod bij jou past!

Aanmelding

Aanmelden gaat altijd via de huisarts of via een andere hulpverlener die al bij je betrokken is. Aanmelden kan via de aanmeldpagina. Als er sprake is van een reclasseringsmaatregel kan de aanmelding via IFZO plaats vinden.