

Jeugd
De jeugdteams van Fivoor
Welkom bij de jeugdteams van Fivoor. Waarschijnlijk is dit voor jou weer een nieuwe stap in de wereld van de hulpverlening. We vertellen hier graag in het kort wat je van de jeugdzorg van Fivoor kunt verwachten.
Wat doen wij?
We bieden gespecialiseerde zorg aan kinderen en jongeren (van 2 t/m 24 jaar) waar het niet zo goed mee gaat. De zorg die we jou bieden is zorg die “op maat gesneden is”, dat betekent dat we goed naar jou en jouw vraag aan ons kijken, zodat de behandeling die wij aanbieden goed bij jou past. Deze zorg kan poliklinisch zijn, dan kom je bij ons langs. Lukt het niet om bij ons langs te komen, dan komen wij naar jou toe (je krijgt dan bezoek van iemand van ons ACT team, dit kan als je 12 jaar of ouder bent. Wat een ACT team is leggen we hieronder uit).
ACT staat voor Assertive Community Treatment (assertieve gemeenschappelijke behandeling), een vorm van actieve ambulante behandeling als je een langere tijd zorg nodig hebt. Ambulant betekent dat jouw behandelaar of begeleider naar bijvoorbeeld jouw huis toe komt. De ACT zorg wordt geboden aan jongeren tussen de 12 en 24 jaar.
Fivoor heeft twee jeugdpoliklinieken (in Utrecht en Rotterdam) waar je op bezoek kan komen en vier ACT-teams.
Hoe doen we dat?
Samen gaan we op zoek naar de oorzaak van jouw problemen en werken we op verschillende manieren aan het veranderen en het stoppen van deze problemen in jouw leven. De problemen kunnen samenhangen met psychische problemen die indien nodig met behulp van verschillende testen kunnen worden vastgesteld (bijvoorbeeld ADHD, gedragsstoornissen, een licht verstandelijke beperking, autisme, angst, somberheid of je persoonlijkheidsontwikkeling). Probleemgedrag kan ook ontstaan door overmatig alcohol- of drugsgebruik.
Je kan vrijwillig bij ons komen (bijvoorbeeld via de huisarts), maar je kan ook door justitie doorverwezen worden (dit is meer verplicht).
Roos (in behandeling):
Ze zagen me echt als een mens met problemen en niet als een diagnose. Dat is wel eens anders! Nu basiszaken goed geregeld zijn hoop ik ook de rust te vinden om het gesprek met mijn vader over vroeger aan te gaan. Een uitdaging, maar de mensen om me heen helpen mij daarbij.
Wat gebeurt er dan?
Er kan met jou alleen gewerkt worden en met de mensen om jou heen. Vaak wordt er eerst gekeken wat de oorzaak van jouw klachten is. Vervolgens wordt er samen met jou gekeken hoe we deze klachten kunnen verhelpen. We vertellen je over je klachten zodat je beter snapt wat er met je aan de hand is, daarnaast gaan we onderzoeken welke trainingen en/of therapieën jou kunnen helpen.
Er zijn trainingen die je helpen anders om te gaan met agressie, boosheid of verdriet, zoals AgressieRegulatie op Maat of Yoga. Er zijn ook therapieën die je helpen om alles wat er in jouw leven gebeurd is te verwerken, bijvoorbeeld EMDR, schematherapie, en systeemtherapie. Bij verschillende therapieën ben je niet alleen aan het praten, maar juist dingen aan het doen. Zo zijn er therapieën waarbij je gaat sporten (psychomotorische therapie, runningtherapie), met je handen bezig bent (beeldende vaktherapie) of situaties na gaat spelen (dramatherapie).
Verder begeleiden we je ook bij de invulling van je dag zoals werken of naar school gaan, en als het nodig is bieden we hulp bij financiële problemen en/of bij het vinden van een goede woonplek.
En de mensen om je heen?
Woon je nog thuis en/of zijn er mensen om jou heen die voor jou belangrijk zijn, dan betrekken we die (in overleg met jou) bij de behandeling zodat die jou ook beter kunnen ondersteunen bij het veranderen van je gedrag. Patronen tussen jou en de mensen om je heen helpen niet altijd om je beter te voelen. In overleg met jou, kunnen we hier ook samen met hen en jou aan werken. Dat kan bijvoorbeeld door middel van systeemtherapie (dit is therapie waarbij ook je (leef)omgeving wordt meegenomen) en ouderbegeleiding zijn. Ook werken we nauw samen met andere hulpverleners waarmee je te maken hebt (als die er zijn).
Bart (vader):
Na een paar maanden zagen we verbetering bij Sjors. Hij gaf aan wanneer hij het moeilijk had en kreeg grip op zijn gedragsproblemen. Ons sterke onderlinge contact maken de mindere momenten nu bespreekbaar.
Locaties
Twee locaties van Fivoor hebben een jeugd-polikliniek met ACT-jeugdteams:
Ambulant Centrum Rotterdam
Ambulant Centrum Utrecht (bekijk op deze pagina de Contactinformatie voor de verschillende teams)
Aanmelding
Aanmelden gaat altijd via de huisarts of via een andere hulpverlener die al bij je betrokken is. Aanmelden kan via de aanmeldpagina. Als er sprake is van een reclasseringsmaatregel kan de aanmelding via IFZO plaats vinden.