Materieel Juridische Dienstverlening Haarlem
Locaties

Materieel Juridische Dienstverlening Haarlem

Hier behandelen wij gedragsproblemen in combinatie met psychiatrische problematiek

Haarlem

Algemene informatie

Contactinformatie

Adres

Zijlweg 148C
2015 BJ Haarlem
Plan route

Openingstijden

 • Maandag 08:30 - 17:00
 • Dinsdag 08:30 - 17:00
 • Woensdag 08:30 - 17:00
 • Donderdag 08:30 - 17:00
 • Vrijdag 08:30 - 17:00
 • Zaterdag Gesloten
 • Zondag Gesloten

Aanmelden

Aanmelden

Een aanmelding voor hulp van de Materieel Juridische Dienstverlening (MJD) loopt altijd via een behandelaar of begeleider. Om in aanmerking te komen voor de hulp van de MJD moet de hulpzoeker namelijk in behandeling zijn bij Fivoor of bij een andere hulpverleningsorganisatie die een overeenkomst heeft met de MJD. Om aan te melden voor MJD ga naar de aanmeldpagina.

Praktische informatie

Klachtenregeling

Voor meer informatie omtrent klachten, ga naar de pagina over de klachtenregeling van Fivoor.

Geldzorgen staan een behandeling in de geestelijke gezondheidszorgen in de weg. Wanneer een cliënt van Fivoor zijn financiën niet onder controle heeft, zijn wij erop gericht hem hiermee verder te helpen. Geldproblemen worden in samenspraak met de consulent van de Materieel Juridische Dienstverlening (MJD) besproken, waarna we eerst een advies geven om met de problemen om te gaan om erna werk te gaan maken van de schulden.

Geldproblemen

Geldzorgen staan nooit geheel op zichzelf. Vaak gaan deze gepaard met geestelijke problematiek. Het één verstrekt het ander. Bij Fivoor zijn wij erop gericht om deze problemen beide aan te pakken. De cliënt krijgt via ons een behandelaar of begeleider aangewezen waarmee samen de problemen worden aangepakt. In een intakegesprek wordt het behandelproces bepaald. Vragen die in het eerste gesprek aan de orde kunnen komen zijn:

 • Hebt u een legitimatiebewijs?
 • Hebt u een zorgverzekering?
 • Wat is uw maandinkomen?
 • Hoe gaat u met uw geld om?
 • Wat zijn uw vaste lasten?
 • Heeft u schulden?
 • Wie zijn de schuldeisers?
 • Heeft u al een betalingsregeling met uw schuldeisers?

Werkwijze

De cliënt en MJD ontmoeten elkaar op één van de Fivoor locaties of in de kliniek waar de patiënt in behandeling is. Na de intake wordt gewerkt aan het inzichtelijk maken van de problemen. Hierna doet de consulent een voorstel over het aanpakken van de geldproblemen. Dit gaat in samenspraak met de cliënt. In het plan wordt beschreven welke rol de MJD op zich zal nemen in het begeleidingstraject. Wanneer zowel de cliënt als de consulent het eens zijn, kan de behandeling starten. Naast de reguliere behandeling behoren online begeleiding en budgettrainingen tot de mogelijkheden.

Onze cliënten vertellen

Schuldhulpverlening

De eerste focus is zorgen voor een stabiele financiële situatie. Wanneer dit is bereikt, kan een cliënt desgewenst worden aangemeld voor schulphulpverlening. Dit traject loopt niet binnen Fivoor, maar bijvoorbeeld via de gemeentelijke kredietbank. Het doel is om de cliënt zelf dit traject te laten doorlopen. Lukt dit niet, zal MJD helpen om het traject van de schuldhulpverlening te doorlopen. Het komt voor dat schuldhulpverlening niet tot de mogelijkheden behoort, bijvoorbeeld als dit eerder is mislukt. Met de cliënt gaat MJD in dat geval op zoek naar mogelijkheden voor het betalen van de schuldeisers.

Privacy

Fivoor hecht veel waarde aan privacy. De gegevens van onze patiënten en cliënten worden veilig opgeslagen. De gegevens worden gedeeld met de behandelaren en/of begeleiders. Ook zij zullen hier zorgvuldig mee omgaan.

ACT model

Het een Forensisch Ambulant Team (FAT) van de Forensische Polikliniek in Haarlem werkt volgens het ACT model (Assertive Community Treatment). Een multidisciplinaire “outreachende” aanpak gericht op overlast gevende, zorg mijdende of medicatie ontrouwe patiënten. Voor meer informatie ga naar de behandelpagina Forensisch FACT.