

Wier+ Forensische Psychiatrische Afdeling (FPA)
Forensische zorg voor mensen met een lichte verstandelijke beperking
Bij Wier+ in Den Dolder behandelen wij mensen met een lichte verstandelijke beperking die intensieve zorg nodig hebben. Zij hebben daarnaast psychiatrische stoornissen en/of gedragsproblemen. We duiden deze patiënten ook wel aan met: Sterk Gedragsgestoord Licht Verstandelijk Gehandicapt (SGLVG). De kliniek richt zich op mensen die in aanraking zijn gekomen met justitie en behandeling opgelegd hebben gekregen.

Behandelcentrum Wier
Wat medewerkers vertellen over Wier.
Onze patiënten
Bij Wier+ behandelen we SLVG-patiënten met een forensische zorgtitel, waarvoor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zorg inkoopt. Ook patiënten met een zorgmachtiging waarbij er sprake is van (acuut) delictgevaar en/of verslavingsproblematiek, komen in aanmerking voor opname. Wij hebben bij Wier+ plaats voor 32 patiënten.
Lees meer:
De behandeling
Behandelprogramma’s richten zich onder meer op psychiatrische problematiek, gedragsstoornissen, middelengebruik en verslaving en het verminderen van het risico op herhaling. De complexe problematiek van onze patiënten vereist altijd behandeling op maat. In kleine groepen en geleidelijk wennen aan vrijheden is een vereiste. Uiteindelijk richten we ons op re-integratie in de maatschappij en verbetering van kwaliteit van leven.
Patiënt aan het woord
Nu woon ik bij een hostel, waar de woonbegeleiders mij helpen en een jobcoach ook. Het Forensisch FACT team blijft me daar ook volgen, dat is goed voor mijn psychoses en mijn middelengebruik.
Ketenzorg
Continuïteit in behandeling en zorg: dat is belangrijk voor de patiënt en zijn re-integratie. Tijdens de opgelegde strafrechtelijke maatregel kan de patiënt daarom doorstromen naar andere behandelafdelingen binnen Wier. De afdelingen verschillen onderling in begeleidingsintensiteit en beveiligingsniveau. Als de behandeling is afgerond, stroomt de patiënt meestal door naar de reguliere gehandicaptenzorg of begeleid wonen. Daarom werkt Wier samen met verschillende ketenpartners in de regio. Een behandeling bij Wier wordt afgesloten met een nazorgtraject voor de patiënt en/of zijn (toekomstige) woonvoorziening.
Lees meer:
Behandeling
Risicotaxatie en risicomanagement staan centraal in de behandeling. De behandelprogramma’s richten zich onder meer op psychiatrische problematiek, gedragsstoornissen, middelengebruik & verslaving en het verminderen van het risico op recidive. De complexe problematiek van onze patiënten vereist altijd behandeling op maat. In kleine groepen en geleidelijk wennen aan vrijheden is een vereiste. Ook het aanleren van vaardigheden is van belang. Onze patiënten hebben veel tijd en herhaling nodig om in de praktijk te brengen wat ze hebben aangeleerd.
De buurtcoach
Onderdeel van de behandeling is dat patiënten stapsgewijs leren omgaan met meer vrijheden. De buurtcoach is het eerste aanspreekpunt voor de buren rondom de Willem Arntsz Hoeve. Neem contact met hen op bij vragen, zorgen over één van onze patiënten of gedrag dat u niet begrijpt. Zij zijn dagelijks aanwezig van 14.30 tot 23.00 uur. De buurtcoach is bereikbaar op buurtcoach@fivoor.nl en 06-51423309.

Buurtcoach
Bekijk hier de rol van de buurtcoach in Den Dolder.
Buurtmeldingen Den Dolder
Als een patiënt van één van de Fivoor-klinieken in Den Dolder te laat terugkeert van verlof en dit tot onrust zou kunnen leiden in de omgeving, melden wij dit op de pagina ‘Buurtmeldingen Den Dolder‘.
Informatie en cijfers over de patiënten van Fivoor in Den Dolder
Fivoor heeft in Den Dolder twee klinieken: Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) Utrecht en Behandelcentrum Wier. Maar wat is het verschil tussen deze klinieken? En welke patiënten verblijven hier eigenlijk? We geven graag meer inzicht in het werk dat wij doen. Daarom bieden we hieronder een overzicht van de patiënten die in Den Dolder verblijven.
