triangle
Nieuws / Fivoor algemeen

Wat doet een psychiater nu eigenlijk bij Fivoor? Rob Burggraaff vertelt het je!

Het is de nationale Week van de Psychiatrie. Deze week is opgedragen aan alle mensen die zich inzetten, of hebben ingezet voor de verbetering van het leven van mensen met psychische en psychiatrische problemen. Bij Fivoor zetten we ons hier dag en nacht voor in, zowel door forensische als hoog intensieve zorg aan te bieden. Maar wat is de rol van de psychiater in deze zorg? En wat maakt de forensische psychiatrie zo bijzonder? Om een antwoord op deze vragen te geven hebben we een interview gehouden met Rob Bruggraaff, arts in opleiding tot psychiater bij Fivoor. In dit interview vertelt Rob onder meer waarom juist de forensische psychiatrie hem trekt.

In het interview wordt ook duidelijk wat het verschil precies is tussen de rol van de psycholoog en de psychiater in de behandeling van de patiënt. Rob legt uit dat de psycholoog en de psychiater dezelfde patiënten behandelen, en dat ze samen nadenken wat er voor nodig is om de patiënt te helpen. Het verschil is dat de psychiater ook een medische achtergrond heeft en daarvoor een groot deel van de verantwoordelijkheid draagt, terwijl psychologen weer beter zijn in het uitzoeken wat er precies speelt bij een patiënt. Rob zegt ook dat een ander verschil is dat een psycholoog langduriger psychologische behandelingen biedt aan de patiënt, en dat de psychiater dit minder doet. De psychiaters hangt er wat meer boven. Zij behandelen de patiënt en zien deze af en toe om te kijken of alles de goede kant opgaat. “Het heeft dus wel degelijk een overlap, maar er zit uiteindelijk wel verschil in. Je hebt elkaar heel erg nodig om een goede behandeling te geven.”, aldus Rob.

Naast de vragen die we Rob hebben gesteld over de inhoud van zijn werk waren we ook benieuwd naar waarom hij voldoening haalt uit zijn werk en wat hem inspireert. Dit zit hem voor Rob in de resultaten die hij behaalt met patiënten, ook al gaat dit soms in kleine stappen. “Ik denk dat het mij de meeste voldoening geeft dat je samen met het team, mensen die grote problemen hebben en soms niet geholpen willen worden, op een voor hen zo fijn mogelijke manier probeert te helpen en dat dat vrijwel altijd lukt.”, zegt Rob. Hij legt uit dat mensen die jarenlang problemen hebben gehad er toch uitkomen en zich weer beter gaan voelen, en ten slotte het zelf weer kunnen gaan doen.

In de rest van het interview vertelt Rob onder andere waarom hij psychiater wil worden, hoe een werkdag als psychiater in opleiding er bij Fivoor uitziet en wat de leuke en minder leuke kanten zijn van zijn vak. Lijkt het je leuk het hele interview met Rob te lezen? Klik dan hier.