Levensloopaanpak in De Volkskrant: 'Iedereen wijst naar elkaar bij de zorg voor verwarde mensen'

Op woensdag 28 mei publiceerde De Volkskrant een uitgebreid artikel over de Levensloopaanpak. Elsbeth Stoker interviewde hiervoor Elsa Doze, directeur netwerksamenwerking van Fivoor en landelijk ambassadeur van de Levensloopaanpak. Elsa roept de politiek en het ministerie Volksgezondheid met klem op om verantwoordelijkheid te nemen in de zorg voor kwetsbare mensen met verward en gevaarlijk gedrag. In het artikel legt zij uit hoe ingewikkeld de huidige situatie is en hoe noodzakelijk het is om te werken aan structurele oplossingen. Lees de samenvatting van het artikel hieronder.
De Tweede Kamer debatteert woensdag over de zorg voor mensen met complexe psychiatrische problemen. Hulpverleners, agenten en burgemeesters ervaren grote frustratie over het gebrek aan effectieve oplossingen. Ondanks talloze onderzoeken en pilots blijft de zorg te versnipperd, zonder centrale regie of voldoende voorzieningen. Elsa Doze van ggz-instelling Fivoor benadrukt dat structurele maatregelen uitblijven en zorgverleners moedeloos worden.
Het probleem is niet per se de complexiteit van de doelgroep (ca. 1.500 mensen), maar de ingewikkelde opdeling van zorgwetten en loketten. Hierdoor schuiven instanties verantwoordelijkheden af en vallen patiënten tussen wal en schip. In sommige gevallen worden patiënten bij tientallen instellingen afgewezen of belanden ze na korte klinische opnames weer op straat, met alle risico’s van dien.
Hoewel samenwerkingen via Zorg- en Veiligheidshuizen en de Levensloopaanpak verbetering brengen, stokt de uitvoering vaak alsnog. Elsa Doze pleit voor één verantwoordelijke bewindspersoon en een sluitend zorgstelsel, zodat hulpverleners niet van het kastje naar de muur worden gestuurd en deze kwetsbare groep daadwerkelijk geholpen kan worden.
Belangrijke stap
Gelukkig is er al een belangrijke stap gezet. De aangenomen motie van de leden Van Nispen en Dobbe over voldoende domeinoverstijgende financiering om zorg en behandeling en de aansluiting tussen straf en zorg te verbeteren markeert het begin van een oplossing. Vanuit daar kunnen we ons inzetten voor het creëren van passende woonzorgplekken voor kwetsbare mensen binnen de samenleving, met oog voor zowel hun behoeften als de veiligheid van de omgeving. Door maatwerk te leveren en samen te werken met alle betrokken partijen, bouwen we aan een inclusieve en veilige samenleving waar iedereen de zorg en ondersteuning krijgt die nodig is.
Laten we blijven samenwerken, elkaar steunen en blijven geloven in de kracht van gedeelde verantwoordelijkheid. Een diepe buiging voor alle hardwerkende professionals op het grensvlak van zorg en veiligheid — jullie maken iedere dag een verschil. 💙