
Informatie voor naasten
Een psychische kwetsbaarheid, een verslaving of een gepleegd delict is niet alleen ingrijpend voor cliënten, maar ook voor naasten. Op deze pagina lees je hoe wij jou als naaste van een cliënt informeren en waar je terecht kunt voor advies en ondersteuning.
Samenwerken om herstel te versnellen
Als naaste van onze cliënt ben je een belangrijke informatiebron voor onze behandelaren. Wij betrekken je daarom graag bij de behandeling. De samenwerking is erop gericht om jouw dierbare zo goed mogelijk te ondersteunen op weg naar een eventueel herstel. Het betrekken van naasten hoort bij onze standaardprocedure. Bij de start van de behandeling noteren wij altijd de naam van een contactpersoon. Dit vertellen we ook aan jouw dierbare. En als dat nodig is, ondersteunen we jou ook bij de rol die jij vervult voor jouw dierbare.
Snel hulp nodig?
Een behandeling bij Fivoor kan alleen opgestart worden via een verwijzer. Heeft jouw dierbare snel hulp nodig? Bij acuut (levens)gevaar of ernstige overlast, bel direct 112. Geen acuut gevaar? Bel de huisarts of huisartsenpost. Denkt jouw dierbare aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0900 0113 of chat via 113.nl, 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk. Is jouw dierbare een cliënt bij ons? Neem contact op via het nummer dat is afgesproken met de behandelaar.

Informatie
Als je contactpersoon bent, krijg je van ons informatie over:
Fivoor in het algemeen
de afdeling waar jouw dierbare verblijft
de ziekte en behandeling (niet-persoonsgebonden)
familie- en naastenbeleid

Hoe behartigen we jouw belangen?
We vinden het belangrijk dat ook jouw belangen als naaste goed worden vertegenwoordigd. Dit gebeurt via de naastbetrokkenenraad. Daarnaast kun je terecht bij de Stichting Familievertrouwenspersonen voor individuele steun.

Naastbetrokkenenraad
De naastbetrokkenenraad bestaat uit mensen die zelf naasten zijn van een cliënt die in behandeling is of was bij Fivoor. Hun ervaringen en kennis leveren een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van de zorg en de hulpverlening aan onze cliënten.

Familievertrouwenspersonen
De familievertrouwenspersonen bieden individuele steun. De familievertrouwenspersoon denkt mee, geeft informatie en advies, kan bemiddelen tussen jou en een behandelaar of helpen bij een klachtenprocedure.
Zorgstandaard Naasten
Zorgstandaard Naasten gaat over de samenwerking met en ondersteuning van naasten van mensen met psychische problemen. De zorg heeft grote behoefte aan concrete handvatten voor het verbeteren van de samenwerking tussen cliënt, naaste(n) en professional. De zorgstandaard en de bijbehorende werkkaarten helpen hierbij. Lees meer over Zorgstandaard Naasten op de pagina van GGZ Standaarden.
Heb je een klacht?
Ben je naaste van een cliënt en heb je een klacht over een medewerker van Fivoor? Ga eerst naar degene om wie het gaat. Vaak kom je in een gesprek tot een oplossing. Als je het lastig vindt om jouw klacht met de betrokken medewerker te bespreken, dan kun je iemand meenemen naar het gesprek. Bijvoorbeeld een familielid of iemand anders die je vertrouwt. Komen jullie er samen niet uit? Dan zijn er andere mogelijkheden.
De familievertrouwenspersoon biedt informatie, advies en ondersteuning en zet zich in voor een zo goed mogelijke samenwerking tussen jou, de instelling en de cliënt. Wat je de familievertrouwenspersoon vertelt, is en blijft vertrouwelijk.
De klachtenfunctionaris van Fivoor probeert samen met jou de klacht op te lossen. De klachtenfunctionaris is in dienst van Fivoor én onpartijdig. De klachtenfunctionaris staat je bij en probeert met ondersteuning, advies en bemiddeling een oplossing te vinden. Mail naar klachtenfunctionaris@fivoor.nl of bel met 088 178 69 99.
Als je er niet uitkomt met behulp van de klachtenfunctionaris, kun je je klacht indienen bij de klachtencommissie van Fivoor. Stuur een e-mail naar klachtencommissie@fivoor.nl.