NBR

We vinden het belangrijk dat jouw belangen als naaste goed worden vertegenwoordigd. Dit gebeurt via de naastbetrokkenenraad (NBR). 

Foto 1

Fivoor heeft een actieve naastbetrokkenenraad

De naastbetrokkenenraad bestaat uit mensen die zelf naasten zijn van een cliënt die in behandeling is of was bij Fivoor. Hun ervaringen en kennis leveren een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van de zorg en de hulpverlening aan onze cliënten. Wij zijn daarom erg blij met de naastbetrokkenenraad. De naastbetrokkenenraad:

  • behartigt de gezamenlijke belangen van naasten.
  • stimuleert de betrokkenheid van naasten bij de behandeling.
  • overlegt met en geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de bestuurders van Fivoor.
  • overlegt jaarlijks met de cliëntenraad en de patiëntenraad.
  • bemiddelt bij gezamenlijke klachten, vragen en problemen.
  • verwijst bij individuele klachten naar de familievertrouwenspersoon.

De naastbetrokkenenraad kan altijd versterking gebruiken 

Wil jij meehelpen om de zorg en hulpverlening voor onze cliënten te verbeteren? Word dan lid van de naastbetrokkenenraad. Dit levert jou het volgende op: 

  • Positieve energie. Jouw ervaringsdeskundigheid is van betekenis en wordt gewaardeerd 

  • Nieuwe contacten en ervaringen, waardoor je je persoonlijk ontwikkelt 

  • Een vrijwilligersvergoeding, een vergoeding voor je reiskosten en andere relevante, aantoonbare kosten 

  • Trainingen en cursussen die van belang zijn voor de functie van lid naastbetrokkenenraad

Doe je mee? Stuur een e-mail naar naastbetrokkenenraad@fivoor.nl.

AMCnov2024 033 800x800px

Nieuwsbrief

De naastbetrokkenenraad verstuurt twee tot drie keer per jaar een digitale nieuwsbrief. Daarin lees je meer informatie over de raad en de leden, de activiteiten en belangrijke onderwerpen voor de komende tijd. 

Content Media
Vragenlijst voor naasten

We vinden het belangrijk dat jij tevreden bent over je ervaringen met Fivoor. Die ervaringen kun je met ons delen door een online vragenlijst in te vullen. In deze vragenlijst vragen we hoe tevreden je bent over een aantal onderwerpen zoals betrokkenheid bij de behandeling, het contact met de groepsleiding, de afspraken over verlof en onze bereikbaarheid. We gebruiken de resultaten om ons familie- en naastenbeleid te verbeteren.

Nuttige informatie

De naastbetrokkenenraad heeft nuttige informatie verzameld voor jou als naaste.

'Wanneer het misgaat in je hoofd' van Pieter Webeling

'Als helpen niet helpt' van Thea van Bodegraven

Naasten in Kracht is er voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid (partners, kinderen, ouders, broers, zussen en goede vrienden). Naasten in Kracht vraagt naastbetrokkenen om hun ervaringsverhaal te delen over werken in combinatie met een dierbare die psychisch uit balans is. Dit is uitdagend. Hoe houd je de balans goed tussen zorgen voor/er zijn voor je dierbare en je werk, het huishouden, andere huisgenoten/familieleden en je eigen momenten van rust en ontspanning? 

Herstelproces.nl is een initiatief van de Stichting Herstelproces en Boedies (maatschap-onafhankelijke ervaringsdeskundigen). Beide organisaties zetten zich in om mensen met een (psychische) kwetsbaarheid te ondersteunen bij hun herstel

MIND Naasten Centraal zet zich in voor naasten van mensen met psychische en psychiatrische problemen. Vooral voor mensen die zelf ook hulp nodig hebben, omdat ze overbelast zijn geraakt. Deze organisatie gebruikt de eigen ervaringsdeskundigheid om deze mensen weer op weg te helpen

MIND Ypsilon is er voor familieleden en naasten van mensen die gevoelig zijn voor psychoses. Deze organisatie geeft advies en informatie en biedt lotgenotencontact

Stichting Suïcidepreventie Centrum is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor mensen die te maken hebben met suïcidaliteit, zelf, als naaste, als nabestaande of als hulpverlener.

BovenJan is een community voor mentale gezondheid en biedt een veilige plek, waar familieleden en naasten elkaar gemakkelijk kunnen vinden. Er wordt gebruik gemaakt van elkaars ervaringen om vooruit te komen.

De Crisiskaart is een persoonlijk, opvouwbaar kaartje, dat past in een portemonnee. De Crisiskaart geeft aan wat omstanders en hulpverleners moeten doen of laten als iemand in crisis is.  

Call To Action

Contact met de naastbetrokkenenraad

Postbus 900 | 3160 AC Rhoon 
Telefoon: 06 57 16 41 60
E-mail: naastbetrokkenenraad@fivoor.nl