Behandelingen
Werken aan jezelf: om zélf sterker in het leven te staan en om je omgeving te beschermen. Op deze pagina lees je hoe je bij Fivoor in behandeling komt. Ook vind je een aantal behandelingen die je bij ons kan volgen.

Het overzicht op deze pagina is niet compleet. Wij bieden maatwerk waarbij we kijken wat het beste bij jou past. Je kan dus ook niet zelf een keuze maken uit het behandelaanbod, dat gaat altijd in samenspraak met jouw behandelaar. Je kunt alleen met een behandeling bij Fivoor starten als je bent doorverwezen. Je kunt je dus niet zelf aanmelden voor een behandeling.
Verschillende behandeltrajecten
Er zijn verschillende manieren waarop je een behandeltraject kunt volgen.
Je woont thuis, en bent zelfstandig. Je komt naar je afspraken toe in een gebouw waar je je behandeling hebt. Of een behandelaar komt naar jou, afhankelijk van de situatie of zorgvraag en altijd in overleg.
Je wordt opgenomen bij een kliniek. Er is 24 uur per dag zorg en begeleiding aanwezig. Je leeft dan in een groep, op een afdeling met andere cliënten.
Bij GGZ Reclassering begeleiden we mensen die in aanraking zijn gekomen met politie en justitie én die problemen hebben met hun geestelijke gezondheid. Daarbij doen we er alles aan om te voorkomen dat deze mensen opnieuw in hetzelfde gedrag vervallen.
Oplopende schulden, een dreigende huisuitzetting of problemen met een uitkering of zorgverzekering staan een geslaagde behandeling vaak in de weg. MJD biedt je advies en begeleiding. Zo zorgen we voor rust en stabiliteit in jouw leven.
Budgetbeheer betekent het budget (tijdelijk) uitbesteden. Wanneer jij je financiële situatie niet meer volledig in de hand hebt, kan een budgetbeheerder jou begeleiden. Het doel is dat je in de toekomst weer zelfstandig met jouw financiën kan omgaan.
Een behandeling starten
Stap 1
Iemand verwijst je door. Je huisarts, behandelend arts, de reclassering of justitie.
Stap 2
Wij krijgen de vraag binnen en nodigen je uit. Is het een ambulante behandeling? Dan kom je op een intakegesprek. Is het klinisch? Dan krijg je vanzelf bericht over wanneer je behandeling start.
Stap 3
Je behandeling gaat van start.
Psychologische gesprekken
Dit zijn gesprekken met een psycholoog. Van vaardigheidstrainingen tot intensieve psychotherapie. Maar ook traumabehandelingen zoals EMDR. Deze behandeling volg je individueel óf in een groep. Dat is afhankelijk van wat je nodig hebt.
Vaktherapie
Wanneer gesprekstherapie minder goed werkt, is vaktherapie een goede oplossing. Dit is non-verbale therapie: je gaat aan het werk door te doen en te ervaren. Dit kan door creatief bezig te zijn, bijvoorbeeld met het maken van muziek. Deze behandeling kan ook aanvullend zijn op de psychologische gesprekken.
Maatschappelijk werk
Een maatschappelijk werker helpt je met dingen waar je moeite mee hebt, zoals financiën. Deze persoon helpt je bijvoorbeeld met een zorgverzekering regelen, of bewindvoering aanvragen. Ook helpt de maatschappelijk werker met schulden en betalingsregelingen. Maatschappelijk werk onderhoudt ook contacten met je naasten.
Dagbesteding/vaardigheidstherapie
Een goede dagbesteding helpt om je leven stabiel te houden. Daarom helpen we je met de zoektocht naar werk en de invulling van je tijd. Zodat je dagindeling weer regelmatig wordt.
Farmacotherapie
Soms heb je medicijnen nodig in je behandeling. In elke team zit een psychiater. Als je medicijnen nodig hebt, zal de psychiater het plan met je bespreken en de medicijnen voorschrijven. Gebruik je al medicijnen? Dan kijkt de psychiater mee en bespreken jullie samen hoe het gaat.
Verslavingsprogramma
Voor verslaving hebben we een apart programma. Dit is vaak in een groep samen met anderen. Tijdens deze behandeling krijg je voorlichting over wat een verslaving is. Je bespreekt jouw risicosignalen, leert situaties herkennen en leert hoe je terugval kunt voorkomen. Dit heeft ook te maken met andere vormen van ontspanning; andere manieren om met je gevoel om te gaan en je fijn te voelen.
Diagnostiek
Als het nodig is, voeren we ook een uitgebreide diagnostiek uit. Dit zijn tests en vragenlijsten die je doet. Met jouw antwoorden brengen we in kaart waar je op vastloopt en wat je blokkades zijn. Dan kijken we welke hulp en behandeling het best bij jou past.

Ben je verwijzer en op zoek naar informatie over behandelingen?
De informatie op deze pagina over behandelingen is gericht op cliënten. Ben je verwijzer of netwerkpartner en op zoek naar informatie over behandelingen bij Fivoor? Kijk dan op de behandelingenpagina voor verwijzers en netwerkpartners.
Gemiddelde wachttijden
De Treeknorm beschrijft de maximaal aanvaardbare wachttijd. Deze ligt voor de basis-ggz en de gespecialiseerde ggz op vier weken voor de aanmeldwachttijd, tien weken voor de behandelwachttijd en op veertien weken voor de totale wachttijd. Op deze website vind je een overzicht van wachttijd per locatie van Fivoor.
Veelgestelde vragen
Nee. We kiezen altijd een behandelaar die goed bij je matcht en de juiste deskundigheid heeft om je te helpen. Heb je een hele specifieke voorkeur voor een behandelaar? Dan proberen we hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.
Bespreek dit met je verwijzer. Heb je eerder een behandeling gehad, dan kun je nadenken over wat je in je vorige behandeling fijn vond en wat niet. Krijg je een intake? Dan mag je ook iemand meenemen. Denk dus na over wie je uit je netwerk wil betrekken bij je behandeling.
Ja. Houd hierbij rekening met het eigen risico. Meer informatie vind je op de pagina 'Kosten en vergoeding'.
Dat kan! Je hebt altijd recht om je patiëntendossier in te zien, ook na je behandeling. Meer informatie vind je op de pagina 'Patiëntendossier'.
Nee, dit kan niet.
Ja. Geef dit aan bij je behandelaar. Dan kijken we verder.