GGZ Reclassering
Fivoor biedt ambulante zorg, klinische zorg en GGZ Reclassering. Ambulant als het kan, klinisch als het moet. Op deze pagina lees je meer over GGZ Reclassering.

De GGZ Reclassering is een belangrijke schakel tussen jou en justitie, met verschillende taken:
rechters adviseren over straffen
toezicht houden als de rechter dat in een vonnis heeft bepaald
de taakstraf regelen
controleren of je de taakstraf goed uitvoert
Je komt terecht bij de GGZ Reclassering Fivoor tijdens je voorarrest, voordat je voor de rechter moet verschijnen óf als je een strafmaatregel hebt gekregen.

Waarom GGZ Reclassering?
De kans dat je opnieuw met justitie in aanraking komt, moet zo klein mogelijk worden. Als je problemen goed worden aangepakt, gaan we ervan uit dat je minder kans loopt om opnieuw de fout in te gaan. Als GGZ Reclassering hebben wij twee doelen. Wij willen dat je situatie verbetert en de samenleving een stukje veiliger wordt.
Unieke combinatie tussen zorg en strafrecht
GGZ Reclassering Fivoor werkt binnen de strafrechtketen én in de zorg. De combinatie tussen zorg en strafrecht geeft ons een unieke positie. Daardoor kunnen we jou begeleiden vanaf het moment dat je als verdachte bent aangehouden tot aan het einde van je reclasseringstraject.
GGZ Reclassering Fivoor heeft je uitgenodigd voor een reclasseringsadvies. Dat komt omdat je verdacht wordt van het plegen van een delict. Je wacht nu op een rechtszaak. Of misschien zit je in voorlopige hechtenis.
De officier van justitie of een rechter-commissaris heeft GGZ Reclassering Fivoor gevraagd om een advies te maken. Zij willen meer weten over je situatie. Ook willen zij weten wat er aan jouw situatie veranderd moet worden, zodat je niet opnieuw de fout in gaat. Dit komt terug in het reclasseringsadvies.
De rechter heeft je veroordeeld tot verplicht contact met de reclassering. Dit reclasseringstoezicht is bedoeld om te voorkomen dat je opnieuw een delict pleegt. Daarom moet je verplicht contact houden met de reclassering. Dit betekent dat je gemaakte afspraken moet nakomen. Deze afspraken staan soms al in het vonnis. Dan heten ze ‘bijzondere voorwaarden’. Een ander deel van de afspraken bestaat uit doelen die je samen met je reclasseringswerker bepaalt.
Er zijn bijzondere voorwaarden die het toezicht beïnvloeden. Een bijzondere voorwaarde is bijvoorbeeld dat je voor problemen met alcohol of drugs een behandeling volgt. Of je volgt een agressiehanteringstraining. Je maakt onder andere afspraken over hoe vaak je bij de reclassering moet langskomen.
Een rechter of officier van justitie kan een werkstraf opleggen. Dit betekent dat je verplicht bent om een bepaald aantal uur onbetaald, maar zinvol werk te verrichten. De rechter of officier van justitie bepaalt hoeveel uur je moet werken. GGZ Reclassering kan je hierbij begeleiden.
Een rechter of officier van justitie kan justitiële interventies (trainingen) opleggen. Je bent verplicht om deze te volgen. Ook kan je reclasseringswerker je aanraden om een training te volgen, omdat dit kan helpen om ander gedrag aan te leren. De trainers van GGZ Reclassering Fivoor geven regelmatig trainingen aan mensen die voor een vorm van begeleiding naar onze afdeling komen.