Ambulante zorg

Fivoor biedt ambulante zorg, klinische zorg en GGZ Reclassering. Ambulant als het kan, klinisch als het moet. Op deze pagina lees je meer over onze ambulante zorg. 

AMCnov2024 006 1080x1080px

Fivoor biedt zowel forensische als intensieve ambulante zorg

Forensische ambulante zorg
Fivoor Ambulant behandelt mensen met psychische problemen die door hun gedrag in contact met politie/justitie (dreigen te) komen óf bij wie de kans (zeer) groot is dat ze een delict gaan plegen. Het gaat hierbij om mensen van 12 jaar en ouder (jongeren en volwassenen). De behandeling is gericht op het verlagen van het risico op een delict en op herstel van de cliënt. De behandeling kan bij ons op kantoor (poliklinische zorg) of thuis bij de cliënt (outreachende zorg) plaatsvinden. 

Intensieve ambulante zorg
Fivoor is gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) in combinatie met psychiatrische stoornissen en/of gedragsproblemen. Ook wel de SGLVG doelgroep genoemd (Sterk Gedragsgestoord Licht Verstandelijk Gehandicapt). Deze zorg wordt binnen Fivoor verzorgd door Behandelcentrum Wier. 

Psychische problemen

Onder psychische problemen verstaan wij:

  • psychose
  • stemmingsstoornissen
  • persoonlijkheidsstoornissen
  • posttraumatische stress-stoornissen
  • gedragsproblemen
  • problemen met alcohol, drugs en andere verslavingen (gokken, seks)
  • neurobiologische ontwikkelingspathologie (bijvoorbeeld laag IQ, ADHD, autismespectrumstoornis

Forensisch risico

Met ‘forensisch risico’ bedoelen wij een duidelijk verhoogde kans om terug te vallen of voor de eerste keer te vervallen in gedrag dat schadelijk is voor anderen (delictgedrag). Een behandeling bij ons is succesvol als een cliënt zijn leven beter kan vormgeven (herstel) én het risico op ongewenst gedrag is gedaald (verlaging van het recidiverisico). Ongewenst gedrag is bijvoorbeeld agressie, huiselijk geweld, seksueel geweld en/of ander delictgedrag. 

We werken volgens het Risk Needs Responsivity Model (RNR-model) en het Good lives Model (GLM). Bij onze behandeling is een team van behandelaren en begeleiders betrokken, zoals verpleegkundigen, social workers, psychologen en psychiaters. 

We behandelen en begeleiden mensen met een psychische stoornis die voor de samenleving of voor zichzelf een gevaar vormen. Het is daarbij ons doel om het maatschappelijk risico en de kans op herhaling terug te dringen. Ons behandelaanbod is gebaseerd op het RNR-model. Dit is een wetenschappelijk bewezen theoretisch model om het risico op terugval in strafbaar gedrag te verlagen. Het model is ontwikkeld door de wetenschappers D.A. Andrews en J. Bonta. Het model gaat ervan uit dat je bij een behandeling voor strafbaar gedrag rekening moet houden met:

  • Risk - De hoogte van het risico op delictgedrag bepaalt hoe intensief de behandeling moet zijn
  • Need - De behandeling is gericht op de criminogene behoeften. Voorbeelden hiervan zijn lage zelfbeheersing, antisociale persoonlijkheid of middelengebruik
  • Responsivity - De behandeling sluit aan bij de mogelijkheden van de cliënt

Bij Fivoor Ambulant zijn we gespecialiseerd in cliënten met responsiviteitsproblematiek. Cliënten met responsiviteitsproblematiek hebben vaak geen eigen hulpvraag en weinig zicht op wat er met hen aan de hand is. Hun vermogen om een behandelrelatie aan te gaan, is beperkt. Ook leren ze heel langzaam van ervaringen. Een standaard behandelaanpak (protocol) werkt vaak niet. In het behandelaanbod besteden we daarom aandacht aan de psychische problematiek. Ook sluiten we aan bij de leerstijl en mogelijkheden van de cliënt. Een behandeling is dus maatwerk.

Het Good Lives Model is een wetenschappelijk onderzochte theorie over de behandeling van strafbaar gedrag. Het model is ontwikkeld door wetenschapper Tony Ward en gebaseerd op de onderliggende drijfveren van strafbaar gedrag. Het doel is om de cliënt duurzame manieren aan te leren om basisbehoeften, zoals zelfbeschikking, innerlijke rust en kennis, te vervullen. Hierdoor neemt de noodzaak om dit op een schadelijke of strafbare manier te doen af. Dit kan door iemand vaardigheden te leren en sterke kanten die al aanwezig zijn, verder te ontwikkelen.

Deze cliënten kunnen bij Fivoor Ambulant terecht

Dit zijn cliënten zonder responsiviteitsproblemen, maar mét psychische problemen en een forensisch risico. Zij worden doorverwezen door justitie (reclassering), de huisarts of een andere ggz-instelling. Deze cliënten komen in aanmerking voor een poliklinische behandeling. Fivoor stelt de indicatie voor poliklinische behandeling. De verwijzer hoeft dit niet van tevoren aan te geven. Soms heeft een cliënt een justitiële maatregel. Af en toe is er ook een Wvggz-maatregel nodig (Wet verplichte ggz), maar dit komt bijna niet voor. Door de behandeling daalt het forensisch risico flink. Als dit doel bereikt is, sluiten we de behandeling af. Is er toch nog behandeling/begeleiding nodig? Dan verwijzen we deze cliënten weer naar de reguliere ggz. Soms maken we hierop een uitzondering en blijven cliënten toch onder behandeling bij Fivoor. Deze cliënten komen dan af en toe langs voor een behandelgesprek en/of medicatie. We doen dit als cliënten en hun behandelaar allebei denken dat dit beter is.

Dit zijn cliënten met responsiviteitsproblemen, psychische problemen en een forensisch risico. We verwachten dat behandeling ervoor zorgt dat het forensisch risico binnen 2 tot 3 jaar lager wordt. Deze cliënten komen in aanmerking voor FACT-zorg (Flexibele Assertive Community Treatment) bij Fivoor Ambulant. Fivoor stelt de indicatie voor FACT. De verwijzer hoeft dit niet van tevoren aan te geven. Deze cliënten worden verwezen door justitie, de huisarts of een andere ggz-instelling. Soms hebben cliënten een justitiële maatregel. Vaak is er ook een Wvggz-maatregel nodig (Wet verplichte ggz). Als het forensisch risico door de behandeling lager is geworden, kunnen deze cliënten doorstromen naar de reguliere ggz. Het komt regelmatig voor dat cliënten en/of hun behandelteam het verstandiger vinden dat de cliënten regelmatig bij Fivoor langskomen voor een behandeling. Het kan ook voorkomen dat wij bij de cliënten langs blijven gaan. 

Er zijn cliënten die een laag forensisch risico hebben, maar die door hun gedrag toch veel hulpverleners bang maken. Deze cliënten kunnen in overleg met het ambulante centrum in de regio vaak wel (tijdelijk of langdurig) in behandeling worden genomen bij Fivoor Ambulant. Door onze expertise in ‘gedrag dat niet mag’ kunnen we soms net een andere insteek vinden, waardoor cliënten zich normaler gaan gedragen. Zo krijgen ze tóch de zorg die ze nodig hebben. Stabiele cliënten met een tbs-verleden zien wij ook als cliënten met een (potentieel) forensisch risico. 

Dit zijn cliënten met responsiviteitsproblemen, psychische problemen en een terugkerend hoog forensisch risico, dat regelmatig aanwezig is gedurende een langere periode. Deze cliënten zijn moeilijk te beïnvloeden door behandeling. Vaak is er een intensieve, vastgelegde samenwerking nodig tussen het justitiële, sociale en zorgdomein. De cliënten hebben heel vaak een Wvggz-maatregel (Wet verplichte ggz) en/of een justitiële maatregel. Ze hebben langdurig zorg/bemoeienis vanuit forensische FACT-zorg (Flexibele Assertive Community Treatment) nodig. Zo houden we het forensisch risico in de gaten en zorgen we voor stabiele omstandigheden voor de cliënten. Hierdoor kunnen ze hun mogelijkheden/talenten benutten en misschien hun gedrag duurzaam veranderen. Cliënten kunnen door veel verschillende partijen worden aangemeld in het Zorg- en Veiligheidshuis. Daar wordt gekeken of de cliënten voldoen aan de voorwaarden. Is dit het geval? Dan worden ze toegewezen aan een Levensloopteam. Voldoen de cliënten niet aan de voorwaarden, maar passen ze wel in categorie 1 of 2? Dan kunnen ze regulier worden verwezen naar Fivoor.

Fivoor is gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) in combinatie met psychiatrische stoornissen en/of gedragsproblemen. Ook wel de SGLVG doelgroep genoemd (Sterk Gedragsgestoord Licht Verstandelijk Gehandicapt). Deze zorg wordt binnen Fivoor verzorgd door Behandelcentrum Wier. 

CCAF-keurmerk

De teams op onze ambulante locaties hebben het CCAF-keurmerk of werken ernaar toe. Teams met dit keurmerk voldoen aan de kwaliteitseisen voor het leveren van verantwoorde zorg volgens het Forensisch FACT-model. Het is belangrijk dat teams volgens dit model werken, omdat onderzoek laat zien dat ze dan betere resultaten behalen. Gecertificeerde teams leveren een herkenbare en gegarandeerde kwaliteit van zorg. Dankzij het keurmerk hebben ook cliëntenorganisaties, familievertegenwoordigers en zorginkopers inzicht in de geleverde kwaliteit van de teams. Meer informatie over de werkwijze, de instrumenten van toetsing en het CCAF zelf is te vinden op de website van het CCAF.

Deze teams van Fivoor Ambulant hebben al een CCAF-keurmerk: