Wier Ambulant Utrecht Keistraat
Wier Ambulant is een onderdeel van behandelcentrum Wier. Hieronder vallen verschillende teams: ACT Wier, FACT Wier, Poli Wier en Dagbehandeling Wier. Wij bieden behandelingen aan mensen met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problemen. Wij zorgen ervoor dat zij beter mee kunnen doen in de maatschappij.

Algemene informatie
Contactgegevens
3512 HV Utrecht
Openingstijden
Maandag | 08:30 - 17:00 |
Dinsdag | 08:30 - 17:00 |
Woensdag | 08:30 - 17:00 |
Donderdag | 08:30 - 17:00 |
Vrijdag | 08:30 - 17:00 |
Zaterdag | Gesloten |
Zondag | Gesloten |
Behandelcentrum Wier is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) in combinatie met psychiatrische stoornissen en/of gedragsproblemen. Voor deze doelgroep gebruiken we de afkorting SGLVG: Sterk Gedragsgestoord Licht Verstandelijk Gehandicapt. Wier biedt ambulante en klinische zorg en heeft een bovenregionale functie in Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. Daarnaast heeft Wier een Trainingscentrum.
Wier Ambulant is onderdeel van Behandelcentrum Wier. Hieronder vallen verschillende teams. Op locatie Keistraat zit ACT Wier.
ACT Wier
Wij bieden intensieve, outreachende behandeling en begeleiding aan cliënten met een licht verstandelijke beperking. Wij ondersteunen je in je eigen leefomgeving bij jouw herstel. In de praktijk blijkt dat het aanleren van vaardigheden voor deze cliënten lastig is. Ze schamen zich vaak en hebben allerlei ‘vaardigheden’ ontwikkeld om hun beperkingen te verbergen of te vermijden. Ons ACT-team werkt volgens de principes van de bemoeizorg en doet er alles aan om jou weer te laten meedoen in de maatschappij. Wij richten ons op presentiezorg en verwenzorg. Veel interventies die wij inzetten bij onze ontmoetingen met cliënten, zijn hierop terug te voeren.
Samen maken we een behandelplan. Hierin staan de doelen van jouw behandeling. Het belangrijkste doel is het voorkomen van een crisis. We sluiten zo veel mogelijk aan bij jouw mogelijkheden en vaardigheden. Het doel is dat je succes gaat ervaren. Daardoor krijg je een beter zelfbeeld.
We zetten verschillende behandelvormen in, zoals:
- Cognitieve gedragstherapie (CGT)
- EMDR
- Schematherapie
Onze vaktherapeuten bieden therapieën als drama, muziek, beeldende therapie en psychomotorische therapie (PMT). Ook bieden we interventies als de brainblocks, de Yucelmethode en competentiegericht werken.
Er is een team van behandelaren en begeleiders betrokken bij jouw behandeling. Denk aan een psychiater, een (GZ-)psycholoog, een AVG-arts, een orthopedagoog (generalist), een maatschappelijk werker, casemanagers, vaktherapeuten, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten.
De behandeling duurt zo lang als nodig is.
Je kunt alleen met een behandeling bij Wier Ambulant starten als je bent doorverwezen. Je kunt je dus niet zelf aanmelden voor een behandeling.
Als je aangemeld bent voor een behandeling, beoordelen wij of jouw hulpvraag past bij Wier Ambulant. Zo ja, dan kom je op een wachtlijst. Zodra je aan de beurt bent, krijg je een oproep voor een kennismaking. Ben je benieuwd naar de wachttijd? Neem dan contact op met onze afdeling Patiëntenlogistiek via 088 357 30 70 of patientenlogistiek@fivoor.nl.

Cliëntenraad
Wij vinden het belangrijk dat onze cliënten mee kunnen praten over de zorg en advies kunnen geven. Namens én samen met andere cliënten. Zo verbeteren wij de kwaliteit van onze behandelingen. Samen maken we de zorg beter.
Wier Ambulant probeert altijd de naasten van de cliënt te betrekken bij diens behandeling. Bijvoorbeeld de partner, ouders, woonbegeleiders of andere belangrijke mensen in het leven van de cliënt. Ben je een naaste? We werken graag samen.
Wij behandelen voornamelijk op basis van een WLZ-VG-indicatie (Wet langdurige zorg). Deze vraag je aan bij het Centrum Indicatie en Zorg (CIZ). Kan dit niet? Dan is er vaak ook financiering mogelijk op basis van de GZSP (geneeskundige zorg aan specifieke patiënten die thuis wonen).