Budget en Beheer

Fivoor biedt ambulante zorg, klinische zorg en GGZ Reclassering. Ambulant als het kan, klinisch als het moet. Op deze pagina lees je meer over Budget en Beheer.

Rapportage nov 2023 026a 1080x1080px

Budgetbeheer betekent het budget (tijdelijk) uitbesteden. Wanneer de cliënt de financiële situatie niet meer volledig in de hand heeft, kan een budgetbeheerder de cliënt deskundig en persoonlijk begeleiden. Het doel is dat de cliënt in de toekomst weer zelfstandig met zijn financiën kan omgaan. Het beheer van het geld wordt uit handen genomen, maar de cliënt behoudt wel zeggenschap over zijn geld. Dat is een zorg minder.

Werkgebied

Onze hoofdlocatie is in Den Haag, maar wij werken outreachend en breiden onze reikwijdte steeds verder uit. Momenteel zijn we actief in Delft (Mijnbouwstraat 106), Rijswijk en de regio Rijnmond, zowel klinisch als ambulant. We werken in fases aan verdere uitbreiding. 

Voor wie zijn we er?

Alle cliënten van Fivoor en haar samenwerkingspartners zijn welkom voor budgetbeheer. Begeleiding bij Budget en Beheer hoeft niet via de rechtbank te lopen; het is altijd op vrijwillige basis. De cliënt gaat een overeenkomst aan waarin de cliënt afspreekt hoe zijn budget beheerd wordt.

Rapportage nov 2023 002 800x800px

Taken budgetbeheer

De budgetbeheerder betaalt de vaste lasten via een beheerrekening. De beheerder zorgt voor de betaling van het leefgeld, overige rekeningen en aflossing van schulden. De cliënt kan met de budgetbeheerder afspreken om geld te reserveren voor bijvoorbeeld jaarafrekeningen.

Content Media

Onze werkwijze en aanpak

Wat ons onderscheidt van reguliere budgetbeheerders, is onze affiniteit met de doelgroep, onze allesomvattende aanpak en de mogelijkheid om fysieke afspraken in te plannen. Onze budgetbeheerders kennen de doelgroep goed en begrijpen de uitdagingen van cliënten. Door onze ervaring kunnen wij maatwerk leveren en cliënten begeleiden op een manier die past bij hun situatie. We werken samen met de cliënt toe naar concrete doelen. 

Naast financieel beheer richten wij ons op gedragsverandering en zelfredzaamheid. Ons doel is niet alleen om stabiliteit te bieden in de financiën, maar ook om cliënten meer zelfredzaam te maken. Wij stimuleren cliënten om grip te krijgen op hun situatie, zodat zij uiteindelijk weer zelfstandig kunnen functioneren.

Samenwerking en cliëntgerichte aanpak 

Wij hechten veel waarde aan korte lijnen en een constructieve samenwerking met alle betrokkenen. Het belang van de cliënt staat daarbij altijd centraal.

Duur en afspraken

Als de cliënt weer in staat is om zelf zijn financiën te beheren, is het (in overleg met de budgetbeheerder) mogelijk om de financiële administratie weer aan de cliënt over te dragen. Als iemand zich wil aanmelden voor budgetbeheer, zijn er een aantal verplichtingen. 

Bijvoorbeeld:

  • De cliënt moet de budgetbeheerder zo snel mogelijk op de hoogte brengen van wijzigingen in de (financiële) situatie van de cliënt.
  • De post komt bij de cliënt zelf binnen en de cliënt moet deze op tijd doorsturen naar de budgetbeheerder.

Alleen zo kan de budgetbeheerder goed handelen en de begeleiding afstemmen op de omstandigheden van de cliënt.

Kosten

Aan begeleiding bij Budget en Beheer zijn kosten verbonden. Tijdens het intakegesprek ontvangt de cliënt een overzicht van de kosten.