Klinische zorg

Fivoor biedt ambulante zorg, klinische zorg en GGZ Reclassering. Ambulant als het kan, klinisch als het moet. Op deze pagina lees je meer over onze klinische zorg.

032025 KVL43 800x800

Fivoor biedt zowel forensische als intensieve klinische zorg

Forensische klinische zorg
In onze forensische klinieken behandelen we mensen met psychische problemen die in contact met politie/justitie komen óf bij wie de kans (heel) groot is dat ze een delict gaan plegen. Verslavingsproblematiek komt ook veel voor. De behandeling is gericht op verkleining van het risico op een delict, herstel van de cliënt, en een veilige en succesvolle terugkeer in de maatschappij.

Intensieve klinische zorg
Fivoor is gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) in combinatie met psychiatrische stoornissen en/of gedragsproblemen. Ook wel de SGLVG doelgroep genoemd (Sterk Gedragsgestoord Licht Verstandelijk Gehandicapt). Deze zorg wordt binnen Fivoor verzorgd door Behandelcentrum Wier. 

Onze beveiligde klinieken

We hebben 11 beveiligde klinieken, verdeeld over de regio’s Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De klinieken hebben verschillende beveiligingsniveaus. We behandelen hier bijna alle psychiatrische stoornissen en problemen. Onder psychische problemen verstaan wij:

  • psychose
  • stemmingsstoornissen
  • persoonlijkheidsstoornissen
  • posttraumatische stress-stoornissen
  • gedragsproblemen
  • neurobiologische ontwikkelingspathologie (bijvoorbeeld laag IQ, ADHD, autismespectrumstoornis en verslaving) 

Voor wie zijn wij er?

We zijn er voor bijna alle cliënten die klinische forensische zorg nodig hebben. Voor een opname bij Fivoor moet een cliënt aan één van deze voorwaarden voldoen:

Justitie heeft een forensische indicatiestelling voor de cliënt gegeven. Dit houdt in dat een strafrechter een verplichte klinische behandeling in het vonnis heeft gezet.

Opname in een kliniek is nodig voor de cliënt, maar de reguliere ggz kan niet voldoende veiligheid bieden en/of er is een verhoogd forensisch risico. Er is geen plaatsing via justitie mogelijk. Als de cliënt bekend is met ernstige agressie binnen klinieken of als de problematiek forensische deskundigheid vraagt, dan kun je bij ons een beveiligd bed aanvragen. Het gaat bijna altijd om een gedwongen opname in het kader van de Wet verplichte ggz (Wvggz) (met een zorgmachtiging).

Let op: dat iemand eerder forensische behandeling heeft gehad of een strafblad heeft, is geen indicatie voor een beveiligd bed. Bij de toewijzing van een beveiligd bed kijken we altijd naar het risico op het moment van de opname-aanvraag.

Daarnaast zijn we er voor cliënten die een tbs-maatregel opgelegd hebben gekregen van de rechter. Zij verblijven in Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) de Kijvelanden. Een cliënt die tbs met voorwaarden opgelegd heeft gekregen, kan ook bij ons verblijven. Dit gebeurt dan (vaak) in een kliniek met een lager beveiligingsniveau.

Fivoor is gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) in combinatie met psychiatrische stoornissen en/of gedragsproblemen. Ook wel de SGLVG doelgroep genoemd (Sterk Gedragsgestoord Licht Verstandelijk Gehandicapt). Deze zorg wordt binnen Fivoor verzorgd door Behandelcentrum Wier. 

Voor wie zijn we er niet?

Deze cliënten nemen we niet op:

Zij kunnen terecht bij zorgaanbieders voor jongeren.

Fivoor heeft geen erkenning als Wzd-instelling.

We nemen alleen cliënten op tijdens kantoortijden en na aanmelding vooraf. Crisisopnames verlopen via de acute keten van de reguliere ggz in de regio. Neem hiervoor contact op met de crisisdienst in de eigen regio.

Hoe behandelen wij? 

We behandelen cliënten met een forensisch risico. Daarmee bedoelen we een duidelijk verhoogde kans om terug te vallen of voor de eerste keer te vervallen in gedrag dat schadelijk is voor anderen (delictgedrag). Een behandeling bij ons is succesvol als een cliënt zijn leven beter kan vormgeven (herstel) én als het risico op ongewenst gedrag is gedaald (lager risico op recidive). Ongewenst gedrag is bijvoorbeeld agressie, huiselijk geweld, seksueel geweld en/of ander delictgedrag.

We werken bij onze behandelingen volgens het Risk Needs Responsivity Model (RNR) en het Good Lives Model (GLM). Bij de behandeling is altijd een team van behandelaren en begeleiders betrokken, zoals verpleegkundigen, social workers, psychologen en psychiaters.

We behandelen en begeleiden mensen met een psychische stoornis die een gevaar vormen voor de samenleving of voor zichzelf. Daarbij is ons doel om het maatschappelijke risico en de kans op herhaling te verkleinen. Ons behandelaanbod is gebaseerd op het RNR-model. Dit is een wetenschappelijk bewezen theoretisch model om het risico op terugval in strafbaar gedrag te verlagen. Het model is ontwikkeld door wetenschappers D.A. Andrews en J. Bonta.

Het model gaat ervan uit dat je bij een behandeling voor strafbaar gedrag rekening moet houden met:

  • Risk - de hoogte van het risico op delictgedrag bepaalt hoe intensief de behandeling moet zijn
  • Need - de behandeling is gericht op de criminogene behoeften, zoals lage zelfbeheersing, antisociale persoonlijkheid of middelengebruik
  • Responsivity - de behandeling sluit aan bij de mogelijkheden van de cliënt

Na het behandeltraject

Veel van onze cliënten stromen na het behandeltraject uit naar verblijfszorg: begeleid of beschermd wonen. Hier krijgen cliënten bijna altijd ook nog een tijdje ambulante behandeling, zodat zij hulp krijgen bij een geleidelijke terugkeer in de maatschappij. Soms gaan cliënten na de behandeling terug naar hun eigen woning of naar familie.

Aanmelden bij Fivoor

Je kunt alleen een behandeling bij één van onze klinieken starten op verzoek van een verwijzer. Verwijzers zijn de reclassering, penitentiaire inrichtingen (via de afdeling DIZ van het Ministerie van Justitie en Veiligheid) en reguliere ggz-instellingen. Ook andere zorgdomeinen van Fivoor melden cliënten bij ons aan. 

Strafrechtelijke trajecten lopen via het Informatiesysteem forensische zorg (Ifzo). Andere aanmeldingen gaan via onze afdeling Patiëntenlogistiek. Neem voor de actuele wachttijd contact op met deze afdeling via 088 357 30 70 of via patientenlogistiek@fivoor.nl.