AFZ Rotterdam
Bij de Afdeling Forensische Zorg (AFZ) Rotterdam behandelen wij mensen die een achtergrond hebben met justitie, verslaving en andere psychiatrische ziektebeelden. De behandeling vindt plaats binnen een forensische zorgtitel of een zorgmachtiging. Wij doen er alles aan om deze mensen veilig en succesvol terug te laten keren in de maatschappij.

Algemene informatie
Contactgegevens
3172 AA Poortugaal
Bezoektijden
Maandag | Gesloten |
Dinsdag | Gesloten |
Woensdag | 19:00 - 20:30 |
Donderdag | Gesloten |
Vrijdag | Gesloten |
Zaterdag | 13:00 - 14:30 |
Zondag | 13:00 - 14:30 |
Wachttijd
Gesloten en beveiligd
AFZ Rotterdam is een beveiligde kliniek, met niveau 1. Dit betekent dat de voordeur gesloten is en dat je verlof hebt op afspraak.
Twee afdelingen
Bij AFZ Rotterdam hebben we 2 afdelingen: Langdurige behandeling en Detoxificatie. Cliënten kunnen wel op de andere afdeling komen, maar behandeling en groepsmomenten vinden plaats op de eigen afdeling.
Op de afdeling langdurige behandeling is de gemiddelde behandelduur 3 maanden tot 1 jaar. De behandeling bevat een aantal basisonderdelen. Daarnaast is de behandeling voor iedereen verschillend, omdat het aanbod wordt afgestemd op jouw problemen en behandeldoelstellingen. Je behandeling bestaat uit diverse onderdelen, zoals individuele of groepsgesprekken, trainingen of medicatie. Ook het opbouwen van dagbesteding, vrijwilligerswerk, betaald werk en verlof komen aan bod. Als het nodig is, heb je toegang tot maatschappelijk werk, een huisarts, een psychiater en een psycholoog. We werken binnen de behandeling ook samen met de toezichthouder reclassering.
Op de afdeling voor detoxificatie is het doel voornamelijk detoxificeren en stabiliseren. Cliënten verblijven hier met een indicatie voor maximaal 7 weken. We bieden je een dagstructuur. Daarnaast neem je deel aan praktische modules en groepsmomenten, waarbij je leert omgaan met verslaving en bijkomende problemen. De toezichthouder reclassering en de ambulante hulpverleners zijn leidend in het traject. Als het nodig is, heb je toegang tot een huisarts, een psychiater, maatschappelijk werk en een psycholoog.
Verblijf en behandeling
Om je een beeld te geven van je verblijf en de behandeling, hebben we een aantal zaken voor je op een rij gezet:
Je krijgt een eigen kamer met een bed, kledingkast en wastafel. De douche en het toilet deel je met een aantal kamers. De woonkamer, keuken en tuin deel je met anderen. In de kliniek zit een sportruimte waar je onder begeleiding kunt sporten.
Tijdens jouw verblijf mag je bezoek ontvangen op woensdagavond en zaterdag- en zondagmiddag. Daarvoor gelden vaste bezoektijden. Komt iemand voor het eerst bij jou op bezoek? Dan wordt deze persoon vooraf gecontroleerd door jouw persoonlijke begeleider of behandelaar. Bezoekers moeten zich aan bepaalde regels en afspraken houden.
We bouwen je verlof stap voor stap op. Je begint met begeleid verlof. Er gaat dan een medewerker van Fivoor met je mee. Als dat goed gaat, breiden we het verlof steeds verder uit. Over iedere stap overleggen we met de mensen die betrokken zijn bij jouw behandeling.
Een behandeling kan alleen gestart worden op verzoek van een verwijzer.
Als je aangemeld bent voor een behandeling, kom je op een wachtlijst. Ben je benieuwd naar de wachttijd? Neem dan contact op met onze afdeling Patiëntenlogistiek op 088 357 30 70 of via patientenlogistiek@fivoor.nl.

Cliëntenraad
Wij vinden het belangrijk dat onze cliënten mee kunnen praten over de zorg en advies kunnen geven. Namens én samen met andere cliënten. Zo verbeteren wij de kwaliteit van onze behandelingen. Samen maken we de zorg beter.
We vinden het belangrijk dat er altijd een naaste betrokken is bij de behandeling van een cliënt. Op die manier kunnen we samen werken aan herstel. Voor de ondersteuning van naasten hebben we een naastbetrokkenenraad.
Woon of werk je in de buurt van AFZ Rotterdam? Kijk dan eens op de pagina voor buren van onze klinieken.
Een behandeling kan alleen gestart worden op verzoek van verwijzers. Strafrechtelijke trajecten lopen via het Informatiesysteem Forensische Zorg (Ifzo). Andere aanmeldingen lopen via onze afdeling Patiëntenlogistiek.