Buren Poortugaal

In 5 klinieken op het terrein aan de Kijvelandsekade en Albrandswaardsedijk behandelen we mensen die in aanraking zijn geweest met justitie. Vaak vanwege een psychiatrische oorzaak. Doel van de behandelingen is dat onze cliënten weer grip krijgen op hun leven, zodat ze terug kunnen keren in de maatschappij, zonder (opnieuw) in aanraking te komen met justitie. De cliënten verblijven tijdens de behandeling in de kliniek.  

Loading map...

Onze klinieken in Poortugaal

Informatie over onze klinieken in Poortugaal vind je op de locatiepagina's. Daar staan ook de adres- en contactgegevens. 

AFZ Rotterdam Bij de Afdeling Forensische Zorg (AFZ) Rotterdam behandelen wij mensen die een achtergrond hebben met justitie, verslaving en andere psychiatrische ziektebeelden. De behandeling vindt plaats binnen een forensische zorgtitel of een zorgmachtiging. Wij doen er alles aan om deze mensen veilig en succesvol terug te laten keren in de maatschappij. FPA Rotterdam Bij de Forensisch Psychiatrische Afdeling in Rotterdam (FPA Rotterdam) behandelen we mensen met gedragsproblemen die een psychiatrische oorzaak hebben. Mogelijk zijn ze hierdoor in aanraking gekomen met politie of justitie. Wij doen er alles aan om deze mensen veilig en succesvol terug te laten keren in de maatschappij. Soms roepen we daarbij de hulp van de reguliere psychiatrische zorg in. FPK Rotterdam Bij de Forensisch Psychiatrische Kliniek in Rotterdam (FPK Rotterdam) behandelen we mensen met gedragsproblemen die een psychiatrische oorzaak hebben. Mogelijk zijn ze hierdoor in aanraking gekomen met justitie, omdat ze zich grensoverschrijdend of gevaarlijk hebben gedragen. We doen er alles aan om cliënten veilig en succesvol terug te laten keren in de maatschappij. Al dan niet via de reguliere psychiatrie. Cliënten worden opgenomen in de FPK als er sprake is van een strafrechtelijke of civielrechtelijke maatregel.  FVK Rotterdam Bij de Forensische Verslavings Kliniek (FVK Rotterdam) behandelen wij mensen die vanwege hun psychiatrische gedragsproblemen en verslaving in aanraking zijn gekomen met politie of justitie. Wij doen er alles aan om deze mensen veilig en succesvol terug te laten keren in de maatschappij. Al dan niet via de reguliere psychiatrie.  FPC de Kijvelanden Mensen aan wie de rechter een tbs-maatregel (met dwangverpleging) heeft opgelegd, kunnen bij het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) de Kijvelanden terecht voor een behandeling. De rechter veroordeelt mensen tot tbs als er sprake is van een ernstig misdrijf én als na onderzoek blijkt dat ze een psychiatrische ziekte of stoornis hebben. Ze kunnen dan geheel of gedeeltelijk toerekeningsvatbaar worden verklaard. Voor het deel dat ze toerekeningsvatbaar zijn, kan de rechter eerst een gevangenisstraf opleggen. Bij FPC de Kijvelanden doen we er alles aan om deze mensen veilig en succesvol terug te laten keren in de maatschappij. 

Samenwerken aan een veilige en leefbare omgeving

We hebben regelmatig contact met de gemeente Albrandswaard, de politie, de Commissie van Omwonenden en de andere zorginstelling op het terrein. We zijn aangesloten bij diverse overleggen over de veiligheid en leefbaarheid op en rond het terrein.  

05 tbs de kijvelanden aug 22 versie nove 22 scaled 408x320

Meld een incident of overlast

Is er sprake van overlast of een incident waarbij vermoedelijk een cliënt van Fivoor betrokken is? Meld het incident eerst aan de politie of bel 112. Meld het daarna ook bij ons via 010 503 12 12.

Verlof als onderdeel van de behandeling

Wij helpen onze cliënten om op een veilige en verantwoorde manier terug te keren in de maatschappij. Daarbij werken we stap voor stap toe naar een leven buiten de kliniek. Dit betekent ook dat cliënten met verlof mogen. Het verlof wordt stapsgewijs opgebouwd: van korte begeleide momenten tot meerdere uren onbegeleid. In sommige gevallen kunnen patiënten vrijheden opbouwen waarbij ze een dag buiten de kliniek zijn, bijvoorbeeld voor werk, of een overnachtingsverlof in kader van familiebezoek.

Commissie van Omwonenden

FPC de Kijvelanden heeft een Commissie van Omwonenden. Deze commissie komt op voor de belangen van de buurt. De leden praten met de directie van de kliniek en houden de buurt op de hoogte van wat er gebeurt.

De commissie functioneert op basis van een convenant, dat de leden met de directie van FPC de Kijvelanden hebben gesloten. De kliniek geeft bijvoorbeeld informatie aan de commissie over de uitvoering van tbs-maatregelen, het calamiteitenplan of procedures rond het verlof van cliënten. De kliniek geeft zo goed mogelijk antwoord op vragen uit de buurt.

Omwonenden kunnen via de commissie of rechtstreeks vragen stellen over de gang van zaken in een kliniek als die invloed heeft op de eigen woon- en leefomgeving. De commissie zorgt dat er binnen een redelijke termijn een antwoord komt. 

Contact opnemen met de commissie kan via de volgende commissieleden:

Foto slaan eerste paal KVL

Uitbreiding FPC de Kijvelanden

De afgelopen jaren zijn de wachtlijsten voor een tbs-behandeling sterk toegenomen. Daarom heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid ons gevraagd om onze tbs-kliniek uit te breiden. De plannen zijn gemaakt, de vergunning is verleend en de eerste paal is geslagen. Er worden 48 kamers gebouwd. Dit is een toename van 24 plekken. De andere 24 gebruiken we om de kliniek efficiënter in te delen. We verwachten de nieuwe afdelingen eind 2025 in gebruik te kunnen nemen. 

Sms-dienst voor onze buren

Woon je in de directe omgeving van onze klinieken? Meld je dan aan voor onze sms-dienst. Stuur hiervoor een e-mail naar communicatie@fivoor.nl met je naam, adres en telefoonnummer. Gebeurt er in of rondom onze klinieken iets waarbij het nodig is dat hulpdiensten met spoed aan komen rijden? Dan ontvang je een sms van ons of van Antes. Soms geven we ook extra informatie.