Wier+
Bij Wier+ behandelen we mensen met een licht verstandelijke beperking die intensieve zorg nodig hebben. Ze hebben psychiatrische stoornissen en/of gedragsproblemen, zijn in aanraking gekomen met justitie en hebben een behandeling opgelegd gekregen.

Algemene informatie
Contactgegevens
3734 AA Den Dolder
Bezoektijden
Maandag | 19:00 - 21:00 |
Dinsdag | 19:00 - 21:00 |
Woensdag | 19:00 - 21:00 |
Donderdag | 19:00 - 21:00 |
Vrijdag | 19:00 - 21:00 |
Zaterdag | 14:00 - 17:00 en 19:00 - 21:00 |
Zondag | 14:00 - 17:00 en 19:00 - 21:00 |
Wachttijd
Behandeling in de kliniek
Tijdens een behandeling verblijf je in de kliniek. Je slaapt er dus ook. Overdag volg je therapie in de kliniek. Onze behandelprogramma’s richten zich op de vermindering van het risico van herhaling door onder andere middelengebruik en verslaving aan te pakken. Daardoor wordt de kans dat je (opnieuw) in aanraking komt met politie of justitie kleiner en heb je weer uitzicht op een fijn leven.
Behandelcentrum Wier is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) in combinatie met psychiatrische stoornissen en/of gedragsproblemen. Voor deze doelgroep gebruiken we de afkorting SGLVG: Sterk Gedragsgestoord Licht Verstandelijk Gehandicapt. Wier biedt ambulante en klinische zorg en heeft een bovenregionale functie in Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. Daarnaast heeft Wier een Trainingscentrum.
Wier+ is onderdeel van Behandelcentrum Wier. Wier+ is de forensisch psychiatrische afdeling (FPA). Wier+ zit op dit moment samen met FPA Utrecht in het gebouw aan de Distelvlinder 5 in Den Dolder. Het gebouw waar Wier+ in gevestigd zat (Dagpauwoog 1) is sinds 28 januari 2025 buiten gebruik.
Gesloten en beveiligd
Wier+ is een gesloten kliniek, met beveiligingsniveau 2. Dit betekent dat de deuren van de afdeling dicht zijn en de kliniek aan de buitenkant is afgesloten met een hek.
Verblijf en behandeling
Om je een beeld te geven van je verblijf en de behandeling, hebben we een aantal zaken voor je op een rij gezet.
Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt op een verblijf bij ons. Daarom krijg je bij de bevestiging van je opname een brief. Lees de brief van tevoren goed door. Heb je daarna nog vragen? Bel dan 088 - 3573070 en vraag naar de coördinator Patiëntenlogistiek.
Ga je vanuit de gevangenis naar Wier+?
Je krijgt een eigen kamer met een douche, toilet en wastafel. Iedere afdeling heeft een gezamenlijke huiskamer en keuken. Er zijn 2 tuinen: de ene tuin is voor afdeling C en de andere voor afdeling D.
Aan het begin van jouw verblijf maken we een behandelplan. Hierin staat welke therapieën je gaat volgen en hoe jouw dagprogramma eruitziet. Daarnaast helpen we je bij het opbouwen van sociale contacten, dagbesteding, gezondheid, werk en wonen. Als je die zaken ook goed op orde hebt, is de kans kleiner dat je (opnieuw) in aanraking komt met politie of justitie.
We bieden verschillende soorten therapie aan, zoals:
schematherapie
cognitieve gedragstherapie
EMDR
psychomotorische therapie (PMT)
psycho-educatie
We bieden ook diverse groepstherapieën op het gebied van:
omgaan met conflicten
omgaan met spanning
middelenproblematiek
omgaan met vriendschap en intimiteit
Daarnaast besteden we aandacht aan leefstijl, zingeving en gezondheid. Er komen ook praktische zaken aan bod, zoals helpen bij het opbouwen van sociale contacten, dagbesteding, werk en wonen.
Een deel van je dag is gevuld met behandelingen. De tijd die overblijft, besteed je aan:
creatieve handvaardigheid
onderwijs
sport
werk
Om verlof te krijgen, moet je een blok dagbesteding volgen.
Bij jouw behandeling is een team van behandelaren en begeleiders betrokken. Bijvoorbeeld een psychiater, psycholoog, sociotherapeut, verpleegkundige, maatschappelijk werker, klinisch casemanager, arbeidsconsulent en uitstroomcoördinator. Er is ook een geestelijk verzorger als je daar behoefte aan hebt. Die helpt je als je worstelt met gevoelens, twijfels en levensvragen.
De behandeling is afgerond als je er klaar voor bent om terug te keren in de maatschappij. Mensen verblijven gemiddeld een jaar in de kliniek. Dit hangt onder meer af van de maatregel waaronder je bij ons verblijft en hoe het met je gaat. Het team van behandelaars beoordeelt of je kunt doorstromen. De meeste mensen stromen vanuit Wier+ door naar Wier Kliniek Open in Bilthoven. Dit is een woonplek voor verstandelijk gehandicapten. Soms stroom je ook door naar een eigen woning.
In de avonduren en in het weekend mag je bezoek ontvangen. Komt iemand voor het eerst bij jou op bezoek? Dan wordt deze persoon vooraf gecontroleerd door maatschappelijk werk. Bezoekers moeten zich aan bepaalde regels en afspraken houden. Ook moeten ze meewerken aan tassencontroles als dit aan ze gevraagd wordt.
Verlof is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Dit bouwen we stap voor stap op. Over iedere stap overleggen we met de mensen die betrokken zijn bij jouw behandeling.
Je kunt alleen met een behandeling bij Wier+ starten als je bent doorverwezen. Je kunt je dus niet zelf aanmelden voor een behandeling.
Als je aangemeld bent voor een behandeling, beoordelen wij of jouw hulpvraag past bij Wier+. Zo ja, dan kom je op een wachtlijst. Ben je benieuwd naar de wachttijd? Neem dan contact op met onze afdeling Patiëntenlogistiek op 088 357 30 70 of via patientenlogistiek@fivoor.nl.

Cliëntenraad
Wij vinden het belangrijk dat onze cliënten mee kunnen praten over de zorg en advies kunnen geven. Namens én samen met andere cliënten. Zo verbeteren wij de kwaliteit van onze behandelingen. Samen maken we de zorg beter.
We vinden het belangrijk dat er altijd een naaste betrokken is bij de behandeling van een cliënt. Op die manier kunnen we samen werken aan herstel. Voor de ondersteuning van naasten hebben we een naastbetrokkenenraad.
Woon of werk je in de buurt van Wier+? Kijk dan eens op de pagina voor buren van onze klinieken.
Wil je weten of we een passende behandeling hebben voor jouw cliënt? Neem dan contact op met onze opnamecoördinatoren via patientenlogistiek@fivoor.nl.

Actueel
Steekincident
Op 2 januari 2025 werd in Den Dolder een vrouw (76) neergestoken. Ze overleed aan haar verwondingen. Een patiënt van Wier+ wordt verdacht van betrokkenheid bij dit steekincident.

Actueel
Gebouw Wier+ tijdelijk buiten gebruik
Op 28 januari 2025 is Wier+ buiten gebruik gesteld wegens gebreken aan het gebouw. Wier+ zit nu tijdelijk in hetzelfde gebouw als FPA Utrecht.