Wier Kliniek Open
Bij Wier behandelen wij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB, IQ tussen de 50 en 85), gecombineerd met psychiatrische of gedragsproblematiek. Deze doelgroep noemen wij Sterk Gedragsgestoord Licht Verstandelijk Gehandicapt (SGLVG). In Wier Kliniek Open in Bilthoven verblijven mensen die in het laatste deel van hun behandeling zitten.

Algemene informatie
Contactgegevens
3723 MB Bilthoven
Bezoektijden
Maandag | 19:00 - 21:00 |
Dinsdag | 19:00 - 21:00 |
Woensdag | 19:00 - 21:00 |
Donderdag | 19:00 - 21:00 |
Vrijdag | 19:00 - 21:00 |
Zaterdag | 10:00 - 12:00 en 14:00 - 17:00 en 19:00 - 21:00 |
Zondag | 10:00 - 12:00 en 14:00 - 17:00 en 19:00 - 21:00 |
Behandelcentrum Wier is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) in combinatie met psychiatrische stoornissen en/of gedragsproblemen. Voor deze doelgroep gebruiken we de afkorting SGLVG: Sterk Gedragsgestoord Licht Verstandelijk Gehandicapt. Wier biedt ambulante en klinische zorg en heeft een bovenregionale functie in Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. Daarnaast heeft Wier een Trainingscentrum.
Wier Kliniek Open is onderdeel van Behandelcentrum Wier.
Over Wier Kliniek Open
Wier Kliniek Open is een open kliniek. We hebben plaats voor 28 mensen. Cliënten kunnen tussen 7.00 en 22.00 uur zelfstandig naar buiten. Daarover maken zij afspraken met hun behandelaar. Buiten die tijden zijn de deuren gesloten. Er is 24 uur per dag begeleiding aanwezig. Cliënten die bij ons verblijven, hebben al een heel behandeltraject achter de rug in onze gesloten klinieken in Den Dolder. Hun verblijf bij ons is vaak het laatste deel van hun behandeling. Bij ons leren zij vaardigheden om weer mee te kunnen doen in de maatschappij. Ook zoeken we met hen naar een fijne plek om te gaan wonen.
Verblijf en behandeling
Om je een beeld te geven van je verblijf en de behandeling, hebben we een aantal zaken voor je op een rij gezet.
In de eerste zes weken maken we samen met jou een behandelplan. Daarin staan de doelen voor jouw behandeling. Denk aan leren hoe je anders omgaat met problemen. We richten ons vooral op dagbesteding, werk, zelfstandig koken en meer bewegingsvrijheid.
We bieden verschillende soorten therapie, zoals
schematherapie
cognitieve gedragstherapie (CGT)
EMDR
psychomotorische therapie (PMT)
psycho-educatie
We bieden ook verschillende groepstherapieën op het gebied van:
omgaan met conflicten
omgaan met spanning
middelenproblematiek
omgaan met vriendschap en intimiteit
Daarnaast besteden we aandacht aan leefstijl, zingeving en gezondheid. Er komen ook praktische zaken aan bod, zoals helpen bij het opbouwen van sociale contacten, dagbesteding, werk en wonen.
Bij jouw behandeling is een team van behandelaren en begeleiders betrokken. Bijvoorbeeld een psychiater, psycholoog, sociotherapeut, verpleegkundige, maatschappelijk werker, klinisch casemanager, arbeidsconsulent en uitstroomcoördinator. Er is ook een geestelijk verzorger als je daar behoefte aan hebt. Die helpt je als je worstelt met gevoelens, twijfels en levensvragen.
De behandeling is afgerond als je er klaar voor bent om terug te keren in de maatschappij. Mensen verblijven gemiddeld 18 maanden in de kliniek. Dit hangt onder meer af van de maatregel waaronder je bij ons verblijft en hoe het met je gaat. Het team van behandelaren beoordeelt of je kunt doorstromen. De meeste mensen stromen vanuit Wier Kliniek Open door naar een passende woonplek, zoals een begeleidwonenproject.
Tijdens jouw verblijf mag je bezoek ontvangen. Daarvoor gelden vaste bezoektijden. We vinden het belangrijk dat je contact houdt met jouw netwerk.
Je kunt alleen met een behandeling bij Wier Kliniek Open starten als je bent doorverwezen. Je kunt je dus niet zelf aanmelden voor een behandeling.
Als je aangemeld bent voor een behandeling, beoordelen wij of jouw hulpvraag past bij Wier Kliniek Open. Zo ja, dan kom je op een wachtlijst. Ben je benieuwd naar de wachttijd? Neem dan contact op met onze afdeling Patiëntenlogistiek op 088 357 30 70 of via patientenlogistiek@fivoor.nl.

Cliëntenraad
Wij vinden het belangrijk dat onze cliënten mee kunnen praten over de zorg en advies kunnen geven. Namens én samen met andere cliënten. Zo verbeteren wij de kwaliteit van onze behandelingen. Samen maken we de zorg beter.
Wier Kliniek Open probeert altijd het netwerk te betrekken bij de behandeling: partner, ouders, woonbegeleiders of andere belangrijke mensen. Ben je een naaste? We werken graag samen! Op de pagina voor naasten en familie lees je hoe wij naasten betrekken en ondersteunen.
Woon of werk je in de buurt van Wier Kliniek Open? Bezoek dan ook de pagina voor buren van onze klinieken.
Wil je weten of we een passende behandeling hebben voor jouw cliënt? Neem dan contact op met onze opnamecoördinatoren via patientenlogistiek@fivoor.nl