Terug naar overzicht

Wier Kliniek Gesloten

Bij Wier Kliniek Gesloten behandelen wij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB, IQ tussen de 50 en 85), gecombineerd met psychiatrische of gedragsproblematiek. Deze doelgroep noemen wij Sterk Gedragsgestoord Licht Verstandelijk Gehandicapt (SGLVG). 

Wier Kliniek Gesloten 3 1080x1080px

Algemene informatie

Bezoektijden

Maandag 19:00 - 21:00
Dinsdag 19:00 - 21:00
Woensdag 19:00 - 21:00
Donderdag 19:00 - 21:00
Vrijdag 19:00 - 21:00
Zaterdag 14:00 - 17:00 en 19:00 - 21:00
Zondag 14:00 - 17:00 en 19:00 - 21:00

Wachttijd

Wier Kliniek Gesloten
De actuele wachttijd voor opnames fluctueert sterk en doen we graag met de verwijzer in overleg. Neem om die reden contact op met één van de coördinatoren Patiëntenlogistiek. Uiteraard zijn zij ook aanspreekbaar om (voorafgaand aan een aanmelding) te overleggen. Contactgegevens: Marina Spijkerman: 06 15 83 89 07 (werkdagen di t/m vr) & Birgit Duijst: 06 22 86 09 27 (werkdagen wo en do)
Laatste update: 1-4-2025

Behandelcentrum Wier is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) in combinatie met psychiatrische stoornissen en/of gedragsproblemen. Voor deze doelgroep gebruiken we de afkorting SGLVG: Sterk Gedragsgestoord Licht Verstandelijk Gehandicapt. Wier biedt ambulante en klinische zorg en heeft een bovenregionale functie in Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. Daarnaast heeft Wier een Trainingscentrum

Wier Kliniek Gesloten is onderdeel van Behandelcentrum Wier

Gesloten en beveiligd

Wier Kliniek Gesloten is een gesloten kliniek, met beveiligingsniveau 1. Dit betekent dat de deuren van de afdeling dicht zijn. 

Behandeling in de kliniek

Tijdens je behandeling verblijf je in de kliniek. Je slaapt er dus ook. We hebben plaats voor 27 patiënten en beschikken over 2 behandelafdelingen. Overdag volg je therapie in de kliniek. Onze behandelprogramma’s leren jou om anders om te gaan met problemen. Onthoud wel dat de licht verstandelijke beperking niet verdwijnt en alle psychische stoornissen ook niet. Maar je leert wel jouw mogelijkheden kennen en je beperkingen te accepteren. Je vindt een balans, waardoor je zo goed mogelijk kunt meedoen in de maatschappij. Je krijgt daarbij ondersteuning als dat nodig is.

Verblijf en behandeling

Om je een beeld te geven van je verblijf en de behandeling, hebben we een aantal zaken voor je op een rij gezet. 

Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt op een verblijf bij ons. Daarom krijg je bij de bevestiging van je opname een brief. Lees de brief van tevoren goed door. Heb je daarna nog vragen? Bel dan 088 357 30 70 en vraag naar de coördinator Patiëntenlogistiek.

Je krijgt een eigen kamer met een wastafel. Sommige kamers hebben een eigen douche en toilet. Iedere afdeling heeft een gezamenlijke huiskamer, keuken en tuin. In de kliniek zijn verschillende voorzieningen aanwezig, zoals therapie- en dagbestedingslokalen en comfortrooms. Dit zijn prettig ingerichte ruimtes met weinig prikkels. 

Aan het begin van jouw verblijf maken we een behandelplan. Hierin staat welke therapieën je gaat volgen en hoe jouw dagprogramma eruitziet. Daarnaast helpen we je bij het opbouwen van sociale contacten, dagbesteding, gezondheid, werk en wonen.

We bieden verschillende soorten therapie, zoals  

  • schematherapie 

  • cognitieve gedragstherapie 

  • EMDR 

  • psychomotorische therapie (PMT) 

  • psycho-educatie 

We bieden ook verschillende groepstherapieën op het gebied van:  

  • omgaan met conflicten 

  • omgaan met spanning 

  • middelenproblematiek  

  • omgaan met vriendschap en intimiteit  

Daarnaast besteden we aandacht aan leefstijl, zingeving en gezondheid. Er komen ook praktische zaken aan bod, zoals helpen bij het opbouwen van sociale contacten, dagbesteding, werk en wonen. 

Een deel van je dag is gevuld met behandelingen. De tijd die overblijft, besteed je aan: 

  • creatieve handvaardigheid 

  • onderwijs 

  • sport 

  • werk

Bij jouw behandeling is een team van behandelaren en begeleiders betrokken. Bijvoorbeeld een psychiater, psycholoog, sociotherapeut, verpleegkundige, maatschappelijk werker, klinisch casemanager, arbeidsconsulent en uitstroomcoördinator. Er is ook een geestelijk verzorger als je daar behoefte aan hebt. Die helpt je als je worstelt met gevoelens, twijfels en levensvragen.

Mensen verblijven gemiddeld 18 maanden in de kliniek. De behandeling is afgerond als je je doelen zo veel mogelijk hebt behaald en je kunt doorstromen. De meeste cliënten stromen vanuit Wier Kliniek Gesloten door naar bijvoorbeeld Wier Kliniek Open in Bilthoven, een instelling voor begeleid wonen of de reguliere ggz. 

Tijdens jouw verblijf mag je bezoek ontvangen. Daarvoor gelden vaste bezoektijden. We vinden het belangrijk dat je contact houdt met jouw netwerk. 

Het doel van de behandeling is dat jij veilig en succesvol terugkeert in de maatschappij. Verlof is daarom een belangrijk onderdeel van de behandeling. We bouwen het verlof stap voor stap op. Over iedere stap overleggen we met de mensen die betrokken zijn bij jouw behandeling. 

Je kunt alleen met een behandeling bij Wier Kliniek Gesloten starten als je bent doorverwezen. Je kunt je dus niet zelf aanmelden voor een behandeling.

Als je aangemeld bent voor een behandeling, beoordelen wij of jouw hulpvraag past bij Wier Kliniek Gesloten. Zo ja, dan kom je op een wachtlijst. Ben je benieuwd naar de wachttijd? Neem dan contact op met onze afdeling Patiëntenlogistiek op 088 357 30 70 of via patientenlogistiek@fivoor.nl.

Call To Action

Cliëntenraad

Wij vinden het belangrijk dat onze cliënten mee kunnen praten over de zorg en advies kunnen geven. Namens én samen met andere cliënten. Zo verbeteren wij de kwaliteit van onze behandelingen. Samen maken we de zorg beter.   

Voor naasten

We vinden het belangrijk dat er altijd een naaste betrokken is bij de behandeling van een cliënt. Op die manier kunnen we samen werken aan herstel. Voor de ondersteuning van naasten hebben we een naastbetrokkenenraad. 

Voor buren

Woon of werk je in de buurt van Wier Kliniek Gesloten? Kijk dan eens op de pagina voor buren van onze klinieken.

Voor verwijzers

Wil je weten of we een passende behandeling hebben voor jouw cliënt? Neem dan contact op met onze opnamecoördinatoren via patientenlogistiek@fivoor.nl