F-RIBW Rotterdam
Bij Forensisch Regionale Instelling Beschermd Wonen (F-RIBW) Rotterdam begeleiden we mensen met een justitiële maatregel (anders dan tbs) na hun verblijf in een gesloten kliniek. We doen er alles aan om deze mensen veilig en succesvol terug te laten keren in de maatschappij.

Algemene informatie
Contactgegevens
3032 BB Rotterdam
Bezoektijden
Maandag | 08:30 - 22:00 |
Dinsdag | 08:30 - 22:00 |
Woensdag | 08:30 - 22:00 |
Donderdag | 08:30 - 22:00 |
Vrijdag | 08:30 - 22:00 |
Zaterdag | 08:30 - 22:00 |
Zondag | 08:30 - 22:00 |
Wachttijd
Gesloten en beveiligd
De leefgroep en de appartementen hebben beveiligingsniveau 1. Dit betekent dat de voordeur gesloten is en je verlof hebt op afspraak. Binnen kun je vrij rondlopen. Je hebt een sleutel van je eigen kamer. De woonunits en de trainingswoningen zijn niet beveiligd. Dit betekent dat je een eigen voordeursleutel hebt.
Wonen op een resocialisatie-afdeling
Resocialisatie betekent terugkeren in de maatschappij. Je woont bij F-RIBW Rotterdam samen met bewoners van De Blink. Bij De Blink verblijven mensen die hun volgende stap zetten na een verblijf in een tbs-kliniek. De afdeling bestaat uit een leefgroep met 10 plekken, 5 appartementen, 2 woonunits voor 3 personen en 10 trainingswoningen op loopafstand van F-RIBW Rotterdam. Dit zijn woningen om te oefenen met zelfstandig wonen. Het team van behandelaren en begeleiders is 24/7 aanwezig. We bouwen de resocialisatie langzaam op door je steeds meer vrijheden te geven.
Verblijf en behandeling
Om je een beeld te geven van je verblijf en de behandeling, hebben we een aantal zaken voor je op een rij gezet.
Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt op een verblijf bij ons. Daarom krijg je bij de bevestiging van je opname een brief. Lees de brief van tevoren goed door. Heb je daarna nog vragen? Bel 010 243 47 77 en vraag naar de coördinator Afdelingsmilieu (CAM).
In de leefgroep en de woonunits krijg je een eigen kamer met een bed, kledingkast en wastafel. De douche en het toilet deel je met anderen. Ook de woonkamer, keuken en tuin deel je met anderen. Je hebt werk of volgt een andere vorm van dagbesteding buiten de deur.
De appartementen en trainingswoningen zijn volledig gemeubileerd. Je deelt ze niet met anderen. Eigen meubels zijn hier niet toegestaan.
Aan het begin van jouw verblijf maken we een begeleidingsplan. Eén maand na de opname is de eerste begeleidingsplanbespreking. Daarna is er elke drie maanden een begeleidingsplanbespreking. Hierin bespreken we het traject naar zelfstandig wonen met ambulante begeleiding of beschermd/begeleid wonen.
De woonbegeleiding is gericht op het versterken van beschermende factoren. Denk hierbij aan dagbesteding, een stabiele financiële situatie, een goed sociaal netwerk, afzien van middelengebruik en een gezonde vrijetijdsbesteding. Bij de begeleidingsplanbesprekingen sluiten verschillende behandelaren en begeleiders aan.
F-RIBW Rotterdam heeft geen behandelaren in dienst. Heb je een behandeling nodig? Dan melden we je aan bij het Ambulant Centrum van Fivoor in Rotterdam. Dit heeft een breed aanbod van behandelingen en begeleiding, zoals:
farmacotherapie (medicatie)
psychologische interventies, bijvoorbeeld vaardigheidstrainingen of psychotherapie
Je hebt werk of volgt een andere vorm van dagbesteding buiten de deur. De arbeidsconsulent gaat samen met jou op zoek naar iets wat bij jou past.
Bij jouw behandeling is een team van behandelaren en begeleiders betrokken. Bijvoorbeeld een psychiater, (gz-)psycholoog, sociotherapeut, maatschappelijk werker of arbeidsconsulent.
De woonbegeleiding stopt als de strafrechtelijke en/of civielrechtelijke maatregel afloopt of als je kunt doorstromen naar bijvoorbeeld een (reguliere) beschermde en/of begeleide woonvorm.
Tijdens jouw verblijf mag je bezoek ontvangen tot 22.00 uur ’s avonds. Komt iemand voor het eerst bij jou op bezoek? Dan vindt er een kennismakingsgesprek met de medewerkers van de afdeling plaats. Bezoekers moeten zich aan bepaalde regels en afspraken houden.
Het verlof bouwen we stap voor stap op. Vóór je opname maak je een eerste verlofplan met je coach. Heb je een oud verlofplan van een eerdere klinische/forensische afdeling? Dan nemen we dit mee bij het opstellen van het nieuwe verlofplan.
Je kunt alleen starten met een behandeling bij F-RIBW Rotterdam als je een justitiële/juridische maatregel hebt. Dit betekent dat je alleen kunt worden aangemeld door een verwijzer, bijvoorbeeld door de reclassering. Je kunt je dus niet zelf aanmelden voor een behandeling.
Als je aangemeld bent voor opname, kom je op een wachtlijst. Ben je benieuwd naar de wachttijd? Neem dan contact op met onze afdeling Patiëntenlogistiek op 088 357 30 70 of via patientenlogistiek@fivoor.nl.

Cliëntenraad
Wij vinden het belangrijk dat onze cliënten mee kunnen praten over de zorg en advies kunnen geven. Namens én samen met andere cliënten. Zo verbeteren wij de kwaliteit van onze behandelingen. Samen maken we de zorg beter.
We vinden het belangrijk dat er altijd een naaste betrokken is bij de behandeling van een cliënt. Op die manier kunnen we samen werken aan herstel. Voor de ondersteuning van naasten hebben we een naastbetrokkenenraad. Kijk voor meer informatie op de pagina voor naasten en familie.
Een behandeling kan alleen gestart worden op verzoek van verwijzers. Strafrechtelijke trajecten lopen via het Informatiesysteem Forensische Zorg (Ifzo). Andere aanmeldingen lopen via onze afdeling Patiëntenlogistiek.