Lichte verstandelijke beperking (LVB)
Problematiek

Lichte verstandelijke beperking (LVB)

Als mensen een laag IQ hebben, noemen we dit een verstandelijke beperking. Veel mensen met een laag IQ redden zich goed zelf, we noemen dit dan een lichte verstandelijke beperking (LVB). Mensen met een lichte verstandelijke beperking vinden een aantal dingen wél vaak moeilijk. Het oplossen van problemen is moeilijk. Het plannen van activiteiten is moeilijk. Het leren op school of werk is moeilijk. Mensen met LVB hebben vaak problemen met het begrijpen van anderen. Soms is zelfstandig het huishouden doen lastig. En mensen met LVB vinden omgaan met geld soms ingewikkeld.

Hoe kom je aan een verstandelijke beperking?

Met LVB word je geboren. Bij sommige mensen is het al duidelijk als ze nog heel jong zijn. Bij anderen wordt het pas later duidelijk. Dat komt doordat het dagelijks leven ingewikkelder wordt als je ouder wordt en alles zelf moet regelen.

LVB en gedragsproblemen

Als je een LVB hebt, heb je soms moeite om je goed te gedragen. Hiermee bedoelen we dat je het dan lastig vindt om rustig te blijven wanneer dingen anders gaan dan je wil of had verwacht. Het kan ook zijn dat je het soms moeilijk vindt om voor jezelf op te komen. Daar kunnen andere mensen misbruik van maken, waardoor je nog verder in de problemen komt.

Hoe weet je of je een verstandelijke beperking hebt?

De gemiddelde Nederlander heeft een intelligentie (IQ) van 100. Als je IQ onder de 80 is, noemen we dit een lichte verstandelijke beperking. Veel mensen hebben geen idee hoe hoog hun intelligentie is. Als je in je leven al veel problemen hebt, en je vond school vroeger erg moeilijk, dan zou het kunnen dat je een verstandelijke beperking hebt. Als iemand of jouw behandelaar denkt dat er bij jou sprake is van LVB, gaan wij dat onderzoeken. We stellen jou een aantal vragen die gaan over intelligentie en school. Daarna doen we een lange test. Uit deze test komt het IQ. En de test laat zien waar je het meeste moeite mee hebt: taal, snel denken, of bijvoorbeeld rekenen of ruimtelijk inzicht.

Wat kun je aan een verstandelijke beperking doen?

Een verstandelijke beperking gaat niet over door behandeling. Maar door er meer over te weten en anders met dingen om te (leren) gaan, worden problemen wel vaak veel kleiner. Door onze behandeling leer je wat je kan en waar je hulp bij nodig hebt. Hierdoor werken we samen aan een goede toekomst. Wij vinden het erg belangrijk om ook je naasten uit te nodigen. We bespreken dan samen wat LVB is. Dan leren je naasten een licht verstandelijke beperking ook beter begrijpen.

LVB komt zelden alleen

Als je een LVB hebt, heb je soms ook andere problemen. Bijvoorbeeld problemen met administratie of werk. Of problemen in je relatie of je gezin. Je kan last hebben van somberheid of angsten. Soms gebruiken mensen met LVB drank of drugs. Je kan ook negatief over jezelf denken, omdat je heel lang te horen hebt gekregen dat je lui of dom bent. Bij al dit soort problemen kunnen we helpen. Zodat je de behandeling krijgt die bij jou past.