triangle
Congresagenda / De Fabrique, Maarssen

Dag van de Forensische Zorg 2022

De Dag van de Forensische Zorg vindt in 2022 weer live plaats! Op dinsdag 25 januari ontmoeten professionals uit de forensische zorg elkaar in DeFabrique in Maarssen om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Ook dit jaar is Fivoor er weer bij!

Thema: Lerend Leven

Het thema van de Dag van de Forensische Zorg 2022 is lerend leven. Lerend leven kan je op verschillende manieren benaderen. Binnen dit thema worden er vier niveaus van elkaar onderscheden: leren als mens (werknemer/cliënt), leren als organisatie, leren als sector en leren als samenleving.

De lerende mens (professional)
Na je opleiding ben je aan het werk gegaan en heb je  ervaring opgedaan in de praktijk. Al doende leer je nieuwe manieren van werken maar merk je misschien ook dat je kennis door nieuwe ontwikkelingen te kort schiet. Hoe zorg jij ervoor dat je kennis up-to-date blijft en je blijft leren? Wat zou je graag anderen willen leren en hoe zorg je voor het delen van je ervaring?

De lerende mens (cliënt/patiënt)
Als professionals in de forensische zorg is het onze opdracht om de mensen die aan ons zijn toevertrouwd een hoopvol perspectief te bieden. Om ze als het ware weer te leren leven. Of dat nou in een kliniek is, onder ambulante begeleiding of weer zelfstandig in een beschermde woonvorm. Hoe leer je iemand weer leven na alles wat er is gebeurd? Hoe geef je iemand handvatten om het leven weer op te pakken?

De lerende organisatie
Leren en innoveren vormen als het goed is een vanzelfsprekend onderdeel van elke organisatie. Een lerende cultuur maakt een organisatie aantrekkelijk voor zowel ervaren medewerkers als pas-afgestudeerden die net op de arbeidsmarkt komen. In een lerende cultuur onderkent iedereen de noodzaak van ontwikkeling. Van individuen, maar ook van teams of afdelingen. Welke mogelijkheden zijn er om als organisatie in de forensische zorg continu door te leren? Welke goede voorbeelden ken je? En wat heeft jouw organisatie nodig om een stap verder te komen?

De lerende sector
De forensische zorg is continue in beweging en we streven altijd naar verbetering. Of dat nu gaat om nieuwe kwaliteitskaders, slimmere vormen van (keten)samenwerking of het actiever delen van kennis. Binnen dit thema zoeken we voorbeelden en inspiratie voor het leren binnen de forensische zorg om de praktijk van alle dag beter te maken maar ook voorbeelden van andere werkvelden  waar we ons voordeel mee kunnen doen.

De lerende samenleving
Keer op keer blijkt het moeilijk om aan de samenleving uit te leggen wat de plek en waarde is van de forensische zorg. Of dat nu gaat over de wijk waar een kliniek staat of de Tweede Kamer waar een debat wordt gevoerd. Wat zijn inspirerende voorbeelden van initiatieven om met de samenleving te leren over de  waarde van de forensische zorg?

Fivoor is erbij!

Ook dit jaar is Fivoor er weer bij op de Dag van de Forensische Zorg. Je kan ons vinden op het Ervaringsterras.