triangle
Nieuws / FPA Utrecht

Mooie gesprekken bij Burendag op de Willem Arntsz Hoeve

Een rondleiding door de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) van Fivoor met Manuel. Zelf ook ooit psychiatrisch patiënt. Dat kon afgelopen zaterdag tijdens Burendag op de Willem Arntsz Hoeve. Zorgorganisaties Altrecht en Fivoor openden die dag hun deuren. Bezoekers kregen zo een bijzonder inkijkje in het dagelijks leven in de klinieken. Ook de ondernemers op het terrein organiseerden activiteiten.

Een inkijkje in het werk

Manuel zet nu zijn ervaring in om patiënten te begeleiden. “Het is mooi om buurtbewoners een keer binnen te laten kijken. Het geeft toch een inkijkje in het werk dat wij hier doen.” Bezoekers konden ook kijken in een woonkamer waar patiënten bij elkaar komen en met elkaar koken. “Daar konden we maar even blijven. We hebben gevraagd of bezoekers hun vragen wilden bewaren tot we de ruimte weer uit waren. We willen het dagelijks leven van patiënten niet te veel verstoren.”

Een goede buur

Met de organisatie van Burendag op de Willem Arntsz Hoeve willen Altrecht en Fivoor de relatie met buurtbewoners verbeteren door hen te laten zien wat zij doen op het terrein. Wat gebeurt er eigenlijk achter de deuren van de zorginstellingen? Hoe ziet een forensische kliniek er van binnen uit? En wat voor patiënten verblijven er bij Altrecht en Fivoor?

Bananenbrood

Op het terrein werden daarom verschillende activiteiten georganiseerd. Bezoekers konden een kopje koffie met zelfgebakken bananenbrood halen bij restaurant De Wissel, gerund door patiënten. Ervaringsdeskundige Janneke vertelde aan toehoorders over haar eigen ervaringen als ex-patiënt bij behandelcentrum Wier in Den Dolder. En bezoekers konden langs gaan bij de Chillbox van Altrecht. Een ruimte waar patiënten samenkomen om met elkaar te koken, muziek te maken en thema’s te bespreken.

Muziek en klankschaalmeditatie

Maar het draaide niet alleen om de zorg. Ook verschillende ondernemers die op en rond het terrein actief zijn organiseerden activiteiten. Zo deelde Tuinvereniging Eigen Oogst zelfgekweekte groenten uit, samen met de voedselbank. Er werd muziek gemaakt met patiënten bij het Carré Atelier. Tot slot konden bezoekers een workshop edelstenen of klankschaalmeditatie volgen.

De Burendag werd mede mogelijk gemaakt door Altrecht, Fivoor en Wij 3.0.