triangle
Nieuws / FPC de Kijvelanden

FPC de Kijvelanden weer van start met de Dutch Cell Dogs

Na drie jaar is het eindelijk weer zover. Nadat we in het najaar van 2020 door de coronamaatregelen het programma van de Dutch Cell Dogs moesten staken, mogen we weer van start! Op maandag 26 juni 2023 start de eerste les van het nieuwe project met Dutch Cell Dogs. Het project is dit keer opgenomen in het reguliere programma. Wederom kunnen er zes patiënten deelnemen.

Motivatiebrief

De patiënten worden geselecteerd op basis van een motivatiebrief. Bij de selectie wordt tevens ingestoken op de bereidheid om – weer of geen weer – tweemaal per week op tijd bij de training aanwezig te zijn. Eénmaal een les gemist betekent namelijk onherroepelijk dat de hond uit het programma gehaald moet worden. We hopen dan ook weer op zes enthousiaste deelnemers.

Doel

Dutch Cell Dogs is oorspronkelijk gestart om asielhonden en patiënten beide op weg te helpen naar een betere toekomst. Inmiddels heeft het ook zijn weg gevonden naar andere inrichtingen en tbs-klinieken in Nederland en België. In acht weken trainen zes gemotiveerde patiënten tweemaal per week met ‘hun’ hond onder begeleiding van professionele hondentrainers. Zij doen dit met moeilijk plaatsbare honden uit het asiel met als doel het probleemgedrag dermate te verbeteren dat de honden een grotere kans maken om herplaatst te worden. Bij de lessen wordt gebruik gemaakt van de “clickermethode”. Het werkt door middel van leren door beloning: Telkens wanneer de hond gewenst gedrag vertoont, wordt het geluid van de clicker gebruikt om dit te markeren, waarna een beloning volgt. Hierdoor leert de hond welk gedrag hem een beloning oplevert.

Eerste lessen

Aan het begin van de eerste les op maandag 26 juni maken de patiënten kennis met ‘hun’ hond om te kijken of er een match is. De rest van de les wordt besteed aan het oefenen met de clicker, waarbij de honden al enkele basisvaardigheden krijgen aangeleerd, zoals het aankijken van ‘hun’ persoonlijke trainer en het gaan zitten op commando. Hierop wordt in de tweede les voortgeborduurd. En zo gaat men iedere les een stapje verder. Alle deelnemers krijgen een persoonlijk dagboek waarin zij per les bijhouden welke oefeningen er zijn gedaan en welke vorderingen er zijn gemaakt. Dit dagboek zal later aan de nieuwe eigenaar worden meegegeven en als een handleiding kunnen dienen, met tips en tops.