triangle
Item EenVandaag over de strengere wetgeving van online kindermisbruik
Nieuws / Fivoor algemeen

Item EenVandaag over de strengere wetgeving van online kindermisbruik

Vrijdag 8 maart 2024 heeft EenVandaag een item gepubliceerd over online kindermisbruik. Aan het woord komt onze collega Stefan Bogaerts, senior onderzoeker en hoogleraar forensische psychologie. Met zijn kennis van gedrag van pedofielen en verstand van de wettelijke regelingen kan hij de risico's objectiveren. Hij wijst op de beperkingen van wetten om gedrag op het darkweb te verbieden en daarnaast wijst hij op alternatieven.

Strengere wetgeving

De Europese Commissie wil online kindermisbruik aanpakken met strengere wetgeving. Door de aangescherpte wet is niet alleen het ‘pedohandboek’ verboden. Ook kunnen misbruikzaken langer (20 tot 30 jaar) na het vergrijp nog voor de rechter komen. Verder is het bezit van ‘deepfakes’ en met kunstmatige intelligentie (AI) gegenereerde kinderporno strafbaar.

Stefan Bogaerts aan het woord

Stefan Bogaerts vindt het goed dat AI-gegeneerde afbeeldingen strafbaar worden als de nieuwe wetgeving ingaat. “We hebben vandaag de dag te maken met AI die perfect in staat is om naaktbeelden te produceren. Er gaat gigantisch veel rond, waar iedereen toegang toe heeft.” Toch is Stefan Bogaerts ook sceptisch, aangezien de Europese wet alleen iets lijkt te kunnen met beelden op het openbare internet. De darkwebs blijven buiten schot. Lees het artikel van EenVandaag of bekijk de uitzending (start bij 17.20 min). Lees ook een achtergrondartikel “In het hoofd van een pedofiel” waarin Stefan Bogaerts wordt geïnterviewd over zijn werk met pedofielen.