triangle
Nieuws / FPC de Kijvelanden

Michel T. veroordeeld tot 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging

De rechtbank in Dordrecht heeft vandaag (10 april 2019) uitspraak gedaan in de zaak tegen Michel T., die op 3 februari 2017 onze collega Arnd Otten met een schaar stak en die als gevolg daarvan op 5 februari overleed. T. werd veroordeeld wegens doodslag tot 10 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor onbepaalde tijd. Hij moet een schadevergoeding van €280.000,- aan de weduwe van Arnd betalen. T. kan nog in hoger beroep en heeft 14 dagen de tijd om daarover te beslissen.

Met de uitspraak van de rechtbank in Dordrecht komt een voorlopig einde aan het strafproces, maar dat neemt het onvoorstelbare leed van de nabestaanden en de collega’s in de FPC de Kijvelanden niet weg. Het voorval blijft een bijzonder tragische gebeurtenis. De familie was bij de uitspraak aanwezig. T. en zijn advocaat waren afwezig.

Volgens het vonnis van de rechtbank is niet met absolute zekerheid te stellen waarom T. tot zijn daad is gekomen, mede vanwege zijn wisselende verklaringen. De rechtbank noemde T. in de uitspraak “een buitengewoon gevaarlijke man”, reden om de tbs niet te beperken tot 4 jaar.

De rechtbank had ook aandacht voor de grote impact die het tragische voorval nog steeds heeft op de nabestaanden, de medewerkers van FPC de Kijvelanden en de andere patiënten.

Tot slot verwierp de rechtbank het verweer van de advocaat dat het functioneren van FPC de Kijvelanden moest worden meegewogen in het oordeel. “De kliniek staat hier niet terecht, maar de verdachte”, was daarop de reactie van de rechtbank.

De Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd deden direct na het trieste voorval onderzoek en zagen toe op de verbeteringen die daarop door FPC de Kijvelanden zijn doorgevoerd. Op 8 april 2019 publiceerde de inspecties hun conclusies.