triangle
Moeilijkheden zoektocht naar nieuwe plek klinieken Den Dolder
Nieuws / Fivoor algemeen

Moeilijkheden zoektocht naar nieuwe plek klinieken Den Dolder

Op het terrein van de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder staan 3 beveiligde klinieken van Fivoor. De eigenaar van het terrein heeft jaren geleden besloten het terrein te willen verkopen. Onze 3 klinieken moeten gaan verhuizen, maar na jaren zoeken hebben we nog steeds geen nieuwe plek gevonden. We hebben inmiddels geen opties meer over omdat de gemeente Zeist, net als gemeente De Bilt, heeft besloten nieuwe locaties van forensische zorginstellingen te gaan weren.

Wat is de situatie?

Op het terrein van de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder staan 3 beveiligde klinieken van Fivoor: FPA Utrecht, Wier Kliniek Gesloten en Wier+. Samen bieden ze plek voor 135 patiënten die forensische en/of hoog intensieve psychiatrische zorg nodig hebben. De eigenaar van het terrein is Altrecht, deze verhuurt de gebouwen waarin onze 3 klinieken gevestigd zitten.

Altrecht is jaren geleden een verkoopprocedure gestart om het terrein te verkopen. Dit betekent dat de genoemde 3 klinieken het terrein moeten verlaten. De streefdatum hiervoor is 1 januari 2027. We zoeken al jaren actief naar een andere locatie. Deze is nog niet gevonden, ondanks alle tijd, moeite en middelen die we in deze zoektocht investeerden. Inmiddels is het niet meer realistisch dat we de genoemde streefdatum voor vertrek halen.

Wat maakt de zoektocht tot op heden niet succesvol?

Ons zoekgebied is regio Midden-Nederland. Hier is weinig beschikbaar en ontwikkelbaar onroerend goed. Als we deze wél vinden, ontmoeten we weerstand vanuit gemeentebesturen en mensen die rondom de locatie wonen. Gemeente de Bilt en ook gemeente Zeist besloten zelfs forensische zorginstellingen te gaan weren.

Het zoekgebied veranderen kan niet. Wij zijn de enige aanbieder van forensische en/of hoog intensieve psychiatrische zorg in regio Midden-Nederland en een onmisbare schakel in de regionale zorgketen. Patiënten komen uit de regio en stromen ook weer uit naar de regio. Voor hen is het belangrijk dat zij in de buurt van hun woonomgeving kunnen re-integreren, zodat hun sociale netwerk kan ondersteunen. Dat vergroot de kans op een succesvolle behandeling aanzienlijk.

Daarbij willen we dat onze zorgmedewerkers, die veelal zelf in de regio wonen, bij ons kunnen blijven werken. Het woon-werkverkeer moet haalbaar blijven.

Hoe nu verder?

Zoals gezegd is het niet realistisch dat we de streefdatum 1 januari 2027 halen. Op dit moment zijn er geen mogelijke locaties in zicht. En zelfs als we vandaag nog een nieuwe locatie vinden, hebben we zeker vijf jaar nodig voor het geschikt maken van de locatie of nieuwbouw en de verhuizing naar de nieuwe vestiging.

Een alternatief is het opheffen van de 3 klinieken, maar dat is onwenselijk en wat ons betreft absoluut ontoelaatbaar. Als de 135 behandelplekken verdwijnen, blijven patiënten op straat rondlopen zonder te worden geholpen. Dat leidt tot onacceptabele risico’s. De vraag naar beveiligde bedden in Nederland neemt ook nog eens toe. We doen er dus alles aan om te voorkomen dat we de klinieken moeten sluiten: voor onze patiënten die recht hebben op zorg, voor de veiligheid van de samenleving én voor onze medewerkers die zich hier met hart en ziel voor inzetten.

In de media

Bestuurder Erik Masthoff sprak met verschillende media over de verhuizing en de besluiten van de gemeenten. Lees en luister hier de interviews: