triangle
18 maart 2023: Open Dag TBS Nederland
Nieuws / FPC de Kijvelanden

18 maart 2023: Open Dag TBS Nederland

Op zaterdag 18 maart 2023 openen tien forensisch psychiatrische centra en klinieken (verspreid over 13 locaties) hun deuren voor het publiek. Voor bezoekers een unieke kans om een kijkje te nemen achter de muren en een antwoord te krijgen op vragen over tbs, behandeling en veiligheid. Een aantal jaar ging de Open Dag helaas niet door vanwege het Coronavirus. We zijn blij dat we onze deuren in 2023 weer kunnen openen voor publiek. Inschrijven is verplicht en kan vanaf vrijdag 17 februari om 10.00 uur.

Deelnemende forensisch psychiatrische centra (fpc’s) en klinieken (fpk’s)

De fpc’s en fpk’s die deelnemen aan de Open Dag zijn:

·       FPC Van der Hoeven Kliniek, Amersfoort en Utrecht (2 locaties)

·       FPC de Kijvelanden, Poortugaal

·       FPC Dr. S. van Mesdag, Groningen

·       FPC de Oostvaarderskliniek, Almere

·       FPC Pompestichting, Nijmegen en Zeeland (NB)

·       FPC de Rooyse Wissel, Venray

·       FPK De Woenselse Poort, Eindhoven

·       FPK GGZ Drenthe, Assen

·       FPK De Beuken, Boschoord

·       FPK Inforsa, Amsterdam

Inschrijven

Inschrijven voor de Open Dag is verplicht en kan vanaf vrijdag 17 februari 10.00 uur tot uiterlijk zondag 26 februari via www.tbsnederland.nl. Het aantal plaatsen is beperkt en vol is vol. De minimumleeftijd voor deelname is bij de meeste klinieken 12 jaar. Personen onder de 18 jaar krijgen alleen toegang als zij worden begeleid door een volwassene. Een aantal klinieken laten geen personen onder de 18 jaar toe, ook niet onder begeleiding. Dit staat per kliniek duidelijk aangegeven.

Wat is er te zien?

Ieder fpc en iedere fpk vult de Open Dag op een andere manier in. In de meeste fpc’s en fpk’s worden bezoekers door medewerkers en patiënten rondgeleid. Tijdens de rondleiding worden woonafdelingen, therapieruimtes en werkplaatsen bezocht en is er veel gelegenheid om vragen te stellen.

Programma FPC de Kijvelanden

FPC de Kijvelanden is onderdeel van Fivoor. Het doel van deze open dag is om een reëel beeld te geven van een tbs-kliniek in het algemeen en FPC de Kijvelanden in het bijzonder. De dag start met een korte presentatie over (behandeling in) de Kijvelanden. Vervolgens krijgt iedereen een rondleiding door de kliniek waarbij de nodige aspecten getoond worden. Diverse therapieruimtes en een bezoek aan een patiëntenafdeling zijn hier onderdeel van.

FPC de Kijvelanden biedt een ochtend- en een middagsessie aan. Beide sessies duren ongeveer drie uur en bieden elk plaats aan maximaal 40 bezoekers.

Hoe beoordelen bezoekers van eerdere Open Dagen dit initiatief?

Tijdens de laatste Open Dag op 17 maart 2018 bezochten ruim 1600 bezoekers een fpc of fpk. De openheid en betrokkenheid van medewerkers en patiënten maakten veel indruk op bezoekers. Veel bezoekers gaven aan door de Open Dag nieuwe inzichten te hebben verkregen, onder meer over het verschil tussen detentie en behandeling, de sfeer en leefomstandigheden in een kliniek en het belang van verlof.

TBS Nederland

In 2023 is het de vijfde keer dat fpc’s en fpk’s gezamenlijk een Open Dag organiseren. De fpc’s en fpk’s werken samen onder de naam ‘TBS Nederland’. Op de gezamenlijke website van TBS Nederland wordt informatie over tbs centraal en eenduidig aangeboden en wordt een visie gegeven op actuele onderwerpen binnen de tbs-sector.

Fragment Goedemorgen Nederland

Tijdens Goedemorgen Nederland werd er aandacht besteed aan de Open Dag van TBS Nederland. Bekijk hier het fragment (vanaf minuut 8).