triangle
Nieuws / Fivoor algemeen

Legaliseren online gokken pakt desastreus uit voor jongeren met LVB (Bron: Nederlands Dagblad)

Collega Gerhard van Cappelle, orthopedagoog bij Wier de Kei, heeft in een opiniestuk gewaarschuwd dat de legalisering van online gokken rampzalige gevolgen heeft voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Hij pleit ervoor dat minister Franc Weerwind speciale aandacht besteedt aan jongeren met een verstandelijke beperking om hen beter te beschermen tegen de gevaren van (online) gokken.

In zijn opiniestuk in het Nederlands Dagblad (achter een betaalmuur) benadrukt Gerhard dat jongeren met een verstandelijke beperking een groter risico lopen op financiële en maatschappelijke problemen als gevolg van (online) gokken. Hij noemt de legalisering van online gokken en de overvloed aan gokreclames als belangrijke factoren die ervoor zorgen dat steeds meer jongeren met een LVB gokverslaafd raken en in de schulden belanden.

Twee redenen

Volgens Gerhard zijn er twee redenen uit waarom jongeren met een lvb kwetsbaar zijn bij gokken. Ten eerste zijn zij minder goed in staat om gokreclames te doorzien en begrijpen zij vaak niet waarom ze meer verliezen dan winnen. Ten tweede kunnen zij minder goed rationele beslissingen maken.

Verzoek aan minister Weerwind

Van Cappellen hoopt dat minister Weerwind en de regering extra maatregelen nemen om mensen met een (lichte) verstandelijke beperking beter te beschermen. Hij stelt voor om meer preventie, voorlichting en passende behandelingen voor verslaving aan te bieden in een eenvoudige taal.


Klik hier om het gehele artikel te lezen.