triangle
Nieuws / FPC de Kijvelanden

Profielwerkstuk ‘Verlof bij tbs’ wint de KNAW Onderwijsprijs

Joyce Wiersma en Maura te Grotenhuis zijn op dinsdag 9 juni j.l. in de prijzen gevallen met hun profielwerkstuk getiteld 'Verlof bij tbs'. De leerlingen van ‘t Hooghe Landt College in Amersfoort hebben namelijk de eerste prijs gewonnen van KNAW Onderwijsprijs in het profiel 'Cultuur en Maatschappij'.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) kreeg dit jaar welgeteld 314 inzendingen van 160 scholen. Per profiel werden de beste werkstukken gekozen waarbij twaalf leerlingen een prijs in de wacht sleepten. De onderwerpen liepen uiteen van een rechtszaak tegen de Paus, muziek voor doven, tot het onderzoeken van emoties bij dieren. De jury complimenteerde onder andere het profielwerkstuk van Joyce en Maura om de ‘uitmuntende kwaliteit en vindingrijkheid’. In het onderzoek stelde zij de belangrijke vraag hoe tbs’ers kunnen terugkeren in de maatschappij. En dan voornamelijk hoe er daarbij zorg kan worden gedragen voor de bescherming van de maatschappij.

Naast literatuuronderzoek, spraken Joyce en Maura ook met een strafrechtadvocaat en een docent Rechten aan de VU. Tijdens hun onderzoek brachten ze een bezoek aan de tbs-kliniek van Fivoor. In ons Forensisch Psychiatrisch Centrum gingen zij in gesprek met onze collega’s en spraken zij met een tbs-gestelde. Op basis van hun ervaringen verzamelden ze allerlei vragen rondom tbs. Hiermee zochten ze contact met de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker. Aan hem overhandigden zij een concreet advies.

Lees hier het profielwerkstuk ‘Verlof bij tbs’ van Joyce en Maura.