triangle
TBS Nederland publiceert ‘Cijfers en Bijzonderheden 2020’
Nieuws / FPC de Kijvelanden

TBS Nederland publiceert ‘Cijfers en Bijzonderheden 2020’

TBS Nederland heeft vandaag het overzicht ‘Cijfers en Bijzonderheden 2020’ gepubliceerd. Hierin zijn een aantal relevante cijfers over dat jaar en de daarbij behorende achtergrondinformatie verzameld en op een overzichtelijke wijze weergegeven.

De impact van Covid-19 is vooral terug te zien in de verlofcijfers. Uit de cijfers blijkt dat er in 2020 in totaal 46.500 verlofbewegingen waren van tbs’ers. In 2019 waren er 70.000 verlofbewegingen. ‘Patiënten gingen van half maart tot ver in juni bijna niet op verlof,’ aldus Hyacinthe van Bussel, voorzitter van TBS Nederland. De dagelijkse routine van therapieën en activiteiten ging onder flink beperkende voorwaarden door, maar soms ook tijdelijk niet. Meerdere klinieken kregen te maken met besmettingen onder patiënten en medewerkers, waardoor afdelingen in quarantaine geplaatst moesten worden. ‘Het is op dit moment heel moeilijk om aan te geven of deze periode van weinig tot geen verlof invloed heeft op de behandelduur van tbs-patiënten,’ aldus van Bussel.

Stijging instroom zet door

In 2020 is het aantal ingestroomde tbs-patiënten iets hoger ten opzichte van 2019 (145 in 2019, 138 in 2018). De verwachting is dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten. In 2020 stroomden meer patiënten in dan uit.

Lees hier meer over de Cijfers en Bijzonderheden 2020

Over TBS Nederland

TBS Nederland is een samenwerking van de forensisch psychiatrische centra en klinieken in Nederland, zoals FPC de Kijvelanden. In een forensisch psychiatrisch centrum (fpc) en een aantal forensisch psychiatrische klinieken (fpk) verblijven mensen aan wie een tbs-maatregel is opgelegd. Meer informatie: www.tbsnederland.nl