triangle
TBS Nederland publiceert ‘Cijfers en Bijzonderheden 2021’
Nieuws / FPC de Kijvelanden

TBS Nederland publiceert ‘Cijfers en Bijzonderheden 2021’

TBS Nederland heeft 31 mei 2022 het overzicht ‘Cijfers en Bijzonderheden 2021’ gepubliceerd. Hierin zijn een aantal relevante cijfers over dat jaar en de daarbij behorende achtergrondinformatie verzameld en op een overzichtelijke wijze weergegeven.

Cijfers en Bijzonderheden 2021

Gemiddeld waren er in 2021 1.490 tbs-patiënten

Ook afgelopen jaar was de druk op tbs-plaatsen hoog. De toenemende instroom in de tbs, stagnerende uitstroom (door een schaarste aan passende uitstroomvoorzieningen) en stijgend aantal omzettingen en hervattingen zijn belangrijke oorzaken. ”Om tegemoet te komen aan de toename van het aantal tbs-opleggingen maken alle klinieken plannen om de  in- en doorstroom te verbeteren,” aldus Harry Beintema, lid raad van bestuur FPC Dr. S. van Mesdag en voorzitter Inhoudelijk overleg TBS Nederland.

Inzetten van zorgbeveiligers

Daarnaast staat de sector voor een enorme uitdaging om gekwalificeerd persoon te vinden. Algemeen directeur FPC Rooyse Wissel en voorzitter Algemeen overleg TBS Nederland legt uit: “We kijken welke taken die nu door sociotherapeuten gedaan worden, we door een andere discipline kunnen laten doen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van zorgbeveiligers. Dit zijn beveiligers die kleine zorgtaken verrichten. We zetten ook in op carrière switchers. En onderzoeken welke slimme technologieën we in kunnen zetten om hetzelfde werk met minder mensen te doen.”

Trots op inzet van het personeel

In de terugblik over 2021 kon corona natuurlijk niet ontbreken. Harry Beintema vervolgt: “Corona heeft ook in 2021 een grote invloed gehad op de tbs-klinieken. Door de maatregelen hebben patiënten de vrijheden gemist die ze anders wel hadden. Denk aan groepsactiviteiten in de kliniek en verlof buiten de kliniek. Hierdoor hebben veel patiënten vertraging opgelopen in hun behandeltraject. Maar ik ben trots. Vooral op de inzet van het personeel van de tbs-klinieken in deze bijzondere coronatijd. Het is echt een prestatie om onder die omstandigheden zulke lastige zorg te blijven leveren.”

Over TBS Nederland

TBS Nederland is een samenwerking van de forensisch psychiatrische centra en klinieken in Nederland. In  een  forensisch  psychiatrisch  centrum  (fpc)  en  een  aantal  forensisch  psychiatrische  klinieken  (fpk) verblijven  mensen  aan  wie  een tbs-maatregel is opgelegd. Meer informatie: www.tbsnederland.nl