triangle
Nieuws / Fivoor algemeen

Erik Masthoff benoemd tot bijzonder hoogleraar

Bestuurder van Fivoor Erik Masthoff is per 1 november benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Forensic psychiatric development and quality of life’ aan de Tilburg University. Hij vervult deze rol één dag in de week, naast zijn functie als bestuurder en psychiater bij Fivoor. Naast het doen van onderzoek gaat hij onderwijs verzorgen in de major Forensische Psychologie en in het masterprogramma Psychologie en Geestelijke Gezondheid.

Fivoor

Goede forensische zorg kan voorkomen dat plegers van misdaden opnieuw in de fout gaan en zo de samenleving veiliger maken. Verbetering van die zorg is mogelijk, omdat er nieuwe inzichten en nieuwe test- en behandelopties beschikbaar komen. Verbetering is ook nodig, omdat overal in Europa en ook in Nederland steeds meer mensen vanwege grensoverschrijdend gedrag gestraft worden en het systeem voor forensische zorg in stromen.

Masthoff draagt daar graag aan bij en heeft veel zin zijn nieuwe rol. “Ik gaf al wel gastcolleges en begeleidde ook promovendi, maar met deze benoeming is dat meer ingebed. Als hoogleraar hoop ik eraan mee te werken dat we samen de forensische zorg naar een hoger plan tillen. Innovaties zoals behandeling met virtual reality en toepassing van inzichten uit de positieve psychologie vallen in goede aarde bij de huidige generatie psychiatrische patiënten. Daarmee kunnen we beter aansluiten bij hun motivatie en mogelijkheden. Zij willen bijvoorbeeld niet alleen horen wat er allemaal niet mag, maar ook leren hoe ze een goed en prettig leven kunnen leiden. Ik kijk er naar uit om nieuwe test- en behandelwijzen verder te ontwikkelen en het effect ervan te onderzoeken. Door het contact met studenten hoop ik bij sommigen van hen de vonk te doen overslaan voor dit ingewikkelde maar boeiende vak. Want de forensische psychiatrie heeft niet alleen nieuwe inzichten nodig, maar zeker ook aanstormend talent.”

De universiteit zegt over de benoeming: “Voor Tilburg University is Erik Masthoff een grote aanwinst en een belangrijke schakel naar de praktijk van de forensische psychiatrie”. Lees hier het nieuwsbericht van Tilburg University over de aanstelling.