triangle
Open dag FPC de Kijvelanden trekt ruim 120 bezoekers
Nieuws / FPC de Kijvelanden

Open dag FPC de Kijvelanden trekt ruim 120 bezoekers

Voor veel mensen is een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) een gesloten wereld. Afgelopen zaterdag, 18 maart, kwam daar voor zo'n 120 mensen verandering in; zij bezochten de open dag van FPC de Kijvelanden. Na een presentatie over tbs kregen bezoekers een rondleiding door de tbs-kliniek in Poortugaal. Ze spraken met medewerkers en patiënten en kregen op die manier een goed beeld van hoe het eraan toegaat achter de hoge hekken en muren.

Het leven achter de muren

Medewerkers en patiënten geven tijdens de open dag graag een ‘kijkje in de keuken’ van de tbs-kliniek. Hoe gaat het er nu echt aan toe en hoe ervaren patiënten hun verblijf? “Verspreid buiten maar dat er hier goede dingen gebeuren” aldus een patiënt, zelf enthousiast over het tbs-systeem.

Vanuit de media wordt er vaak een bepaald beeld gegeven van een tbs-kliniek, dat blijkt reuze mee te vallen. “Heel anders dan ik had verwacht, ik zou de patiënten niet van de medewerkers kunnen onderscheiden” zegt een bezoeker.

Tevreden gevoel

FPC de Kijvelanden kijkt met een tevreden gevoel terug op de open dag. Een (te) lange periode heeft de open dag niet door kunnen gaan vanwege corona. Fijn dat er nu weer bezoekers konden worden toegelaten. Directeur Bedrijfsvoering Joep Adank: “We zouden dit eigenlijk veel vaker moeten doen.”

RTV Rijnmond was aanwezig bij de open dag en maakte er een verslag van.

TBS Nederland

Naast FPC de Kijvelanden, deden nog 9 andere klinieken mee aan de open dag, georganiseerd door TBS Nederland. Over twee jaar wordt er opnieuw een landelijke open dag georganiseerd bij verschillende Forensische Psychiatrische Centra. Meer informatie over TBS is te vinden via de website van TBS Nederland.