triangle
Opleiden en ontwikkelen bij Fivoor: ‘Elke dag is een leerschool’
Nieuws / Fivoor algemeen

Opleiden en ontwikkelen bij Fivoor: ‘Elke dag is een leerschool’

In een complex en verantwoordelijk werkveld als de forensische zorg is het opleiden en ontwikkelen van mensen cruciaal. Opleidingsfunctionaris Linda Kroon mag richting geven aan Fivoor als erkend opleidingsinstituut en lerende organisatie. “Veel opleidelingen blijven bij Fivoor, omdat ze ontdekken hoe interessant de forensische zorg is.”

“Een lerende organisatie zijn, wil zeggen dat we alle medewerkers stimuleren om zich te ontwikkelen”, vertelt Linda. “Met als doel dat zij beter functioneren en daarmee ook de afdeling en de organisatie als geheel.” De afdeling Opleiden binnen Fivoor heeft volgens Linda dan ook ‘hartstikke mooi’ werk. “Het leuke aan opleiden is dat je met alle lagen binnen de organisatie bezig bent. We zorgen voor alle randvoorwaarden zodat medewerkers zich kunnen ontwikkelen en hun werk goed kunnen doen.”

Linda en haar collega’s mochten de afdeling Opleiden bij Fivoor, als fusieorganisatie, van begin af aan opbouwen. “Van het schrijven van beleid tot de implementatie op onderdelen. Als je de afdeling dan gestalte ziet krijgen en het resultaat daarvan ziet, geeft dat veel voldoening.” Om te kunnen werken in de forensische en hoogintensieve psychiatrie, moeten medewerkers van Fivoor voortdurend op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen. Linda: “Wet- en regelgeving verandert snel. Medewerkers moeten weten waar ze kennis kunnen halen en hoe ze zich die kennis eigen kunnen maken. Vanuit de afdeling Opleiden, maar bijvoorbeeld ook ICT, helpen we hen daarbij.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

Opleiden brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee, beseft Linda. “Het gaat om onze collega’s, zowel nieuwe als bestaande. Die moet je koesteren. We willen natuurlijk dat medewerkers trots zijn om bij Fivoor te werken en dat ze aan ons verbonden blijven. Bij het aantrekken van mensen zijn we daarom best kritisch. In de forensische zorg gebeuren niet-alledaagse dingen. Dat moeten ze wel aankunnen en juist als uitdaging zien.”

Ondanks alle inspanningen van de werkgever, hebben medewerkers ook een eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van hun ontwikkeling, stelt Linda. “Veel mensen willen zich graag ontwikkelen, anderen zijn daar terughoudender in. Voor ons is het de kunst om zoveel mogelijk mensen daarin mee te nemen.” Dat hoeft niet altijd formeel met een opleiding, stelt de opleidingsfunctionaris. “Persoonlijke ontwikkeling is op veel manieren in te vullen, vaak ook informeel. Elke dag is een leerschool. Denk aan werken met reflectie, leren op de werkplek of het volgen van een symposium of online module. We stimuleren dat medewerkers ruimte creëren om hieraan deel te nemen, omdat het bijdraagt aan hun professionaliteit en daarmee ook aan Fivoor.”

Opleiden bij Fivoor
Play

Opleiden bij Fivoor

Erkende opleidingen

Fivoor is een opleidingsinstituut en erkend als praktijkinstelling voor verschillende opleidingen, zoals Psychiater, Gedragswetenschappen, Orthopedagoog generalist en Verpleegkundig Specialist. Linda ziet dat er vaak veel meer aanmeldingen dan opleidingsplaatsen zijn. “Bijvoorbeeld voor de opleiding tot GZ-psycholoog. Daarvoor moeten we altijd veel mensen teleurstellen. Dat is jammer, temeer omdat er veel vacatures voor GZ-psycholoog en ook voor andere functies zijn. We zouden graag meer mensen opleiden maar krijgen slechts enkele plekken gesubsidieerd. Wat overigens een landelijk probleem is.”

Dat Fivoor zelfstandig eigen medewerkers kan opleiden, waar nodig in samenwerking met andere instellingen, noemt Linda evenwel een groot goed. “We willen bekend staan als een opleidingsinstituut waar opleidelingen goed worden begeleid en waar voldoende mogelijkheden voor ontwikkeling, reflectie en supervisie zijn. Studenten weten ons ook steeds beter te vinden. Veel opleidelingen blijven bovendien bij Fivoor, omdat ze hebben ontdekt hoe interessant de forensische zorg en hoe leuk Fivoor als organisatie is. Niet voor niets is het onze ambitie om een van de beste werkgevers te zijn.”

Meer weten?

Wil je weten welke opleidingen (of stages) er momenteel zijn binnen Fivoor? Bekijk dan de Werken bij Fivoor-website.