Uitbreiding FPC de Kijvelanden: 24 extra behandelplekken
De afgelopen jaren zijn de wachtlijsten voor een tbs-behandeling toegenomen. Dit heeft meerdere oorzaken. Zo wordt tbs vaker opgelegd en is er beperkte uitstroom door een tekort aan passende vervolgvoorzieningen. Daarom is het ministerie van Justitie en Veiligheid voortdurend in gesprek met de tbs-klinieken om samen te zorgen voor verdere uitbreiding van capaciteit. Het ministerie heeft ook FPC de Kijvelanden gevraagd om de mogelijkheden van capaciteitsuitbreiding voor tbs-gestelden te onderzoeken.
Extra capaciteit
Uit het onderzoek is gebleken dat er door middel van unitbouw 24 extra plekken gerealiseerd kunnen worden op het huidige binnenterrein, waar nu een sportveld is. Daarnaast ziet FPC de Kijvelanden mogelijkheden voor nog eens 24 plekken waarmee de kliniek effectiever in te delen is.
Daardoor worden de patiënten beter over de verschillende afdelingen verdeeld, waardoor de groepsgrootte teruggebracht wordt naar het landelijk gemiddelde van maximaal 12 patiënten per afdeling.
Factsheet (update juni 2024)
In een factsheet heeft FPC de Kijvelanden alle relevante informatie gebundeld over de aanvraag van de vergunning, bouwperiode en aandacht voor de omgeving.
De vergunning is verleend (update 5 juni 2024)
Sinds november 2022 zijn de plannen voor FPC de Kijvelanden concreet en is er een vergunningsaanvraag ingediend voor uitbreiding met 24 behandelplekken bij de gemeente Albrandswaard. Die vergunning is nu verleend waardoor er gestart kan worden met de bouw. De verwachting is dat de nieuwe afdelingen eind 2025 in gebruik kunnen worden genomen. Lees hier het hele nieuwsbericht.
Start voorbereidingen: aanleg tijdelijke bouwplaatsvoorziening (update 9 augustus 2024)
Op 19 augustus starten we met de voorbereidingen voor de bouw. Te beginnen met het aanleggen van een tijdelijke bouwplaatsvoorziening. Deze komt tussen de bomen van de ‘schapenwei’ naast het hekwerk in noordelijke richting. Om dit te kunnen realiseren en het terrein begaanbaar te maken, is het noodzakelijk om een aantal bomen op te toppen en de ondergrond te verharden. De bedrijven die de tijdelijke bouwplaatsvoorziening aanleggen, hebben de instructie gekregen om via het Antesterrein naar FPC de Kijvelanden te rijden zodat de route over de dijk wordt ontzien en de overlast wordt beperkt.
Veelgestelde vragen
Hoeveel extra patiënten komen er naar FPC de Kijvelanden?
Als de vergunningsaanvraag wordt goedgekeurd door de gemeente Albrandswaard, worden er 24 extra behandelplekken gerealiseerd in de tbs-kliniek. Dat brengt de capaciteit op 141 patiënten.
Welke problematiek hebben deze patiënten?
De problematiek van deze patiënten verschilt, net als dat op het moment bij onze huidige patiënten het geval is. We hebben patiënten met een persoonlijkheidsstoornis, psychotische problematiek en mogelijk een verslavingsachtergrond.
Gaan de nieuwe patiënten direct op verlof?
Verlof is een essentieel onderdeel van de tbs-behandeling. Tijdens het verlof kan de patiënt de geleerde vaardigheden buiten in de praktijk brengen. De medewerkers van de kliniek begeleiden hem daarbij. Het bewaken van de veiligheid heeft te allen tijde prioriteit. Verlof wordt daarom altijd heel zorgvuldig opgebouwd. Niet alle patiënten mogen op verlof. Wanneer het niet veilig geacht wordt, blijven patiënten binnen de kliniek.
Wanneer een tbs-gestelde toe is aan het zetten van verlofstappen, wordt er een uitgebreid toetsingsproces in werking gezet. Er wordt een verlofaanvraag opgesteld door het behandelend team, die eerst door een interne commissie wordt getoetst en na goedkeuring naar het Adviescollege Verloftoetsing tbs (AVT) gaat. Dit college brengt na uitgebreide toetsing van de aanvraag een advies uit aan de minister voor Rechtsbescherming, die uiteindelijk besluit of de tbs-gestelde op verlof mag.
Het verloftraject verloopt in vier fasen en begint altijd met beveiligd verlof. Na ieder verlofbeweging wordt er geëvalueerd en bij iedere nieuwe verlofstap wordt opnieuw het toetsingsproces doorlopen.
Verlof door onze tbs-patiënten wordt, buiten ons eigen terrein, nooit gepraktiseerd binnen de gemeente Albrandswaard. Hier hebben de gemeente en de kliniek afspraken over gemaakt.
Komt er extra verkeer op de dijk?
We hebben ervoor gekozen om prefab unitbouw toe te passen. De units worden in een fabriek samengesteld, voordat ze naar FPC de Kijvelanden worden vervoerd. Daarmee beperken we het aantal verkeersbewegingen tijdens de bouw aanzienlijk.
In november bleek dat er vragen waren van omwonenden aangaande het bouwverkeer. Om overlast van bouwverkeer op de Albrandswaardsedijk te voorkomen, is afgesproken dat dit (zware) verkeer via het Antesterrein naar de Kijvelanden rijdt. Wij zijn blij dat mogelijke overlast op deze wijze beperkt wordt voor omwonenden aan de Albrandswaardsedijk.
De verwachting is wel dat er daarna, vanwege meer personeel, wat extra verkeersbewegingen op de dijk kunnen ontstaan. We onderzoeken de mogelijkheden om dit zoveel mogelijk te beperken.
Ik hoor nu al veel over een tekort aan personeel in de forensische zorg. Hoe gaan jullie geschikte mensen vinden voor deze afdelingen?
Wij werven heel gericht en intensief en beoordelen welk opleidingsniveau daar bij past. De voorbereidingen die nodig zijn voor werving van personeel dat nodig is voor de uitbreiding, zijn al gestart. Onze personele bezetting (vaste krachten in dienst van Fivoor) is op dit moment 90% van het benodigde personeel wat we nodig hebben. We werven altijd en intensiveren dat vanwege de uitbreiding. Naast de werving is het ook van groot belang onze medewerkers te behouden middels scholing, deskundigheidsbevordering en training en het realiseren van een positief leef- en werkklimaat waar we steeds aandacht voor hebben.
Blijft er voldoende ruimte tussen het hek en de nieuwe muur?
Ja. Er is een programma van eisen voor vanuit DJI. Daar voldoen we ook in de nieuwe situatie aan.
Kunnen er maatregelen genomen worden om het verkeer op de dijk te beperken?
Om overlast van bouwverkeer op de Albrandswaardsedijk te voorkomen, is afgesproken dat dit (zware) verkeer via het Antesterrein naar de Kijvelanden rijdt. Wij zijn blij dat mogelijke overlast op deze wijze beperkt wordt voor omwonenden aan de Albrandswaardsedijk.
Hoe lang gaat de verbouwing/uitbreiding duren?
We verwachten dat we, als de vergunningsaanvraag is goedgekeurd, kunnen starten met de voorbereiding van de bouw. Door de keuze voor prefab unitbouw, vindt het grootste deel van de bouw elders plaats. Hierdoor is de bouwperiode aanzienlijk korter.
Breiden andere tbs-klinieken in Nederland ook uit?
Ja, andere klinieken onderzoeken ook de mogelijkheden voor uitbreiding van de capaciteit. Er is zowel extra capaciteit nodig voor instroom van nieuwe tbs-gestelden in hun eerste behandelkliniek (die nu voornamelijk in de gevangenissen verblijven) maar er is ook een tekort aan uitstroommogelijkheden voor patiënten die niet meer in een kliniek hoeven te verblijven. Ook voor patiënten die naar een kliniek met een lager beveiligingsniveau kunnen uitstromen, is nu een tekort aan plaatsen. Andere klinieken kijken naar capaciteitsuitbreiding voor beide doelgroepen.
Hoe kan het dat er eerder tbs-klinieken gesloten zijn en FPC de Kijvelanden nu moet uitbreiden?
Het aantal opleggingen van de tbs-maatregel door de rechter verloopt in golfbewegingen. Op basis van data worden berekeningen voor enkele jaren vooruit gedaan. Over langere perioden in de tijd is het aantal opleggingen moeilijk te voorspellen. Vanaf ongeveer 2008/2009 bleef het aantal opleggingen dalen en is later besloten het aantal ongebruikte behandelplekken te verminderen.
De afgelopen jaren stijgt het aantal tbs-opleggingen weer. Verwacht wordt dat deze stijging zal doorzetten en dat er de komende jaren meer specialistische behandelplaatsen nodig zijn in tbs-klinieken. Dit blijkt uit de jaarlijkse berekeningen van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum (WODC), het kennisinstituut van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Hierover leest u meer in deze brief aan de Tweede Kamer van juni 2021.
Zo sloot in 2014 tbs-kliniek Oldenkotte. Het pand is eind 2021 gekocht door Tactus Verslavingszorg. Ook de vraag naar plekken in de verslavingszorg is groot en daarom heeft Tactus een groter pand nodig.
Is er een hoger risico op ontvluchting of binnenbrengen van contrabande tijdens de bouw?
Wij nemen extra maatregelen om de veiligheid tijdens de bouw te kunnen borgen. Deze extra maatregelen hebben we eerder toegelicht in deze factsheet.
Overal hoor je dat er problemen zijn met de aanvoer van bouwmaterialen. Hoe kan het dat jullie wel snel kunnen bouwen?
Deze uitbreiding wordt gerealiseerd middels unitbouw. Dit zijn prefab units die elders gebouwd zijn en daarna vervoerd worden naar de kliniek om geplaatst te worden. Het gaat niet om traditionele bouw middels ‘stenen’. Er wordt met andere materialen gewerkt op een andere locatie, wat maakt dat dit sneller gaat.
Op de hoogte blijven?
Wilt u, als inwoner van de gemeente Albrandswaard, op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld u dan aan via deze link.
Aan de informatie vermeld op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.