triangle
Nieuws / FPC de Kijvelanden

Geen extra toezicht meer op FPC de Kijvelanden

De inspectie van Justitie en Veiligheid heeft besloten dat het extra toezicht, dat sinds de gijzeling en ontvluchting die op 1 maart 2020 plaatsvond bij FPC de Kijvelanden, niet meer nodig is. De inspectie heeft de kliniek laten weten dat er voldoende gedaan is om de kans op een soortgelijk incident te verkleinen. De inspectie schaalt daarom haar (extra) toezicht af en blijft de Kijvelanden volgen binnen de reguliere toezichtactiviteiten.

Veel aanpassingen gerealiseerd

Direct na het incident trof FPC de Kijvelanden verschillende verbetermaatregelen naar aanleiding van eigen onderzoek. Ook de inspectie deed onderzoek en heeft aanbevelingen gedaan waar de kliniek mee aan de slag is gegaan. Zo is de toegangscontrole sterk verbeterd en zijn er aanpassingen gedaan in het gijzelingsbeleid. Alle medewerkers zijn hiervan op de hoogte gesteld en er wordt actief mee getraind.. Ook zijn aanpassingen aan het gebouw gedaan om een mogelijke gijzeling/ontvluchting te vertragen.

Teamontwikkeling EVBG-afdeling

Afgelopen zomer informeerde FPC de Kijvelanden de Inspectie over de extra aandacht die is geweest voor de teamontwikkeling op de EVBG-afdeling, waar de gijzeling plaatsvond. Er is ingezet op betere samenwerking en stabiliteit binnen het team. Zo is er gezorgd voor meer bekende gezichten door alleen met vaste medewerkers te werken op deze afdeling.

Capaciteitsproblemen binnen de tbs

De Inspectie geeft de Kijvelanden nog als aandachtspunt mee om tijdig in contact te treden bij capaciteitsproblemen binnen de tbs, specifiek op de EVBG-afdeling. Het blijft binnen de hele sector lastig om voldoende gekwalificeerde medewerkers te vinden en te behouden. Een uitdaging waar de hele forensische zorg mee te kampen heeft.