triangle
Nieuws / FPC de Kijvelanden

Reactie FPC de Kijvelanden op onderzoek Inspectie JenV naar gijzeling en ontvluchting op 1 maart 2020

Op 1 maart 2020 slaagden twee patiënten van FPC de Kijvelanden erin, om met behulp van een vuurwapen en een mes, een medewerker te gijzelen en de kliniek te ontvluchten. Deze gebeurtenis heeft een grote impact op medewerkers, patiënten en omwonenden van de kliniek. Het heeft diepe sporen achtergelaten bij diverse medewerkers. De impact heeft de kliniek verder op scherp gezet om verbeteringen door te voeren om incidenten als deze te voorkomen.

Bevestiging conclusies intern onderzoek

Het Bureau Veiligheid en Integriteit (BV&I) van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) deden onderzoek naar het incident.

De conclusies en aanbevelingen van zowel de Inspectie JenV, als BV&I zijn voor FPC de Kijvelanden een bevestiging van conclusies uit het eigen intern onderzoek dat in april gepubliceerd werd. Ten tijde van het incident op 1 maart zijn verschillende zaken niet goed gegaan. De onderzoeken hebben risico’s blootgelegd bij de toegangscontrole van bezoekers, bij bezoek aan patiënten en het functioneren van de afdeling waarop de twee ontvluchtte patiënten verbleven.

Verbetermaatregelen veiligheid FPC de Kijvelanden

De leer- en verbeterpunten uit de drie onderzoeken zijn vertaald in meerdere verbetermaatregelen. Een groot deel hiervan is reeds ingevoerd voor de heropening begin juni 2020. De andere maatregelen zijn daarna ingevoerd of staan gepland. Het gijzelingsbeleid is verder in lijn gebracht met het gijzelingsbeleid van DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen). Diverse organisatorische maatregelen zijn getroffen of staan gepland naast verkenningen van bouwkundige en elektronische maatregelen, om een dergelijk gijzelingsincident te voorkomen in de toekomst. In een factsheet heeft FPC de Kijvelanden de ingezette verbetermaatregelen op een rij gezet.

Omwonenden gemeente Albrandswaard

Helaas heeft de ontvluchting na de gijzeling ook diverse inwoners van de gemeente Albrandswaard geconfronteerd met een zeer beangstigende situatie. Dit heeft grote invloed op het veiligheidsgevoel van de inwoners van Albrandswaard. Daarom is inmiddels, op initiatief van de gemeente Albrandswaard, een proef gestart met een informatiesysteem voor omwonenden. Deelnemers aan deze proef ontvangen een SMS-bericht bij incidenten. De proef met deze SMS-dienst is afgerond en krijgt momenteel een vervolg.

Veel gestelde vragen

Hier kunt u enkele veel gestelde vragen en antwoorden vinden over het incident op 1 maart en de verbetermaatregelen als gevolg daarvan.

Reactie gemeente Albrandswaard

De gemeente Albrandswaard heeft op hun website een reactie op het rapport geplaatst.