triangle
Nieuws / Fivoor algemeen

Week van de Vaktherapie | Ervaringsverhaal beeldende therapie

Van 11 t/m 17 november is het de Week van de Vaktherapie. Meer dan 3000 vaktherapeuten stellen samen een bijzonder programma samen met diverse activiteiten. Maar wat is vaktherapie eigenlijk en wat doet het voor een cliënt? Deze week delen we elke dag een ervaringsverhaal van een cliënt, zo komen we erachter wat vaktherapie voor ze doet en wat het ze oplevert.

Wat is vaktherapie?

Vaktherapie is een andere manier van behandelen van psychosociale en psychiatrische problematiek. Niet praten, maar juist doen en ervaren staan bij vaktherapie centraal. Dit kan bijvoorbeeld via een rollenspel, muziek, dans, bewegingsoefeningen, sport, spelen, tekenen of houtbewerking.

Vaktherapie is de overkoepelende naam voor beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische therapie, psychomotorische kindertherapie en speltherapie.

Beeldende therapie | ervaringsverhaal van Rachel

De ervaring van Rachel* (18 jaar) bestaat vooral uit beelden en weinig tekst. Onderstaande tekeningen geven heel mooi weer hoe angst kan voelen en hoe je ermee om kunt gaan. De emotie in de tekeningen spreken voor zich. Het laat zien hoe beeldende therapie kan bijdragen in het laten zien van gevoel, erkenning krijgen voor deze gevoelens en hier veranderingen in aanbrengen.

* haar naam is vanwege privacyredenen gefingeerd

Angst te lijf

Rachel verbeeldt in deze tekening hoe de angst haar in zijn macht heeft.

Angst te lijf

In deze tekening verbeeldt Rachel hoe zij haar angst te lijf gaat.

Fivoor