triangle
Nieuws / Fivoor algemeen

Week van de Vaktherapie | Ervaringsverhaal muziektherapie

Van 11 t/m 17 november is het de Week van de Vaktherapie. Meer dan 3000 vaktherapeuten stellen samen een bijzonder programma samen met diverse activiteiten. Maar wat is vaktherapie eigenlijk en wat doet het voor een cliënt? Deze week delen we elke dag een ervaringsverhaal van een cliënt, zo komen we erachter wat vaktherapie voor ze doet en wat het ze oplevert.

Wat is vaktherapie?

Vaktherapie is een andere manier van behandelen van psychosociale en psychiatrische problematiek. Niet praten, maar juist doen en ervaren staan bij vaktherapie centraal. Dit kan bijvoorbeeld via een rollenspel, muziek, dans, bewegingsoefeningen, sport, spelen, tekenen of houtbewerking.

Vaktherapie is de overkoepelende naam voor beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische therapie, psychomotorische kindertherapie en speltherapie.

Muziektherapie | ervaringsverhaal van Mark

Een muziektherapeut vertelt over zijn cliënt Mark*: “Omgaan met boosheid is een van Marks grootste uitdagingen. In de muziektherapieruimte verklanken we die boosheid. Hij op een elektrische gitaar, ik op djembé.

Als we boosheid op het hoogste niveau hebben verklankt is het aan Mark om de boosheid te beteugelen. Ik doe mijn best om ons samenspel een boos karakter te blijven geven, Mark speelt steeds een stukje rustiger en probeert mij daarin mee te trekken. Achteraf bespreken we hoe hij dit ook kan toepassen als hij op de afdeling boos is. We bespreken verschillende technieken hoe hij dit kan doen.

Nog een keer oefenen we dat in een muzikale improvisatie. Hoe sterk ik ook mijn best doe om agressief te blijven spelen, Mark weet ons spel geleidelijk aan tot rust te brengen. Na afloop is het even stil, dan kijkt Mark me zuchtend aan; “Op de gitaar is het wel makkelijker dan in het echt” “.

* zijn naam is vanwege privacyredenen gefingeerd

Muziektherapie | ervaringsverhaal van Ben

De muziektherapeut van Ben* vertelt: “Ben is een man van in de 30 met autisme, hij heeft conservatorium gedaan. Als hij bij muziektherapie begint weet hij precies wat hij wil en hoe het allemaal moet. Zo kijkt hij ook tegen het leven aan, het moet gaan zoals hij het in zijn hoofd heeft. Naast de vaste zaken die hij in de therapie wil doen stop ik kleine improvisaties. Deze momenten worden steeds langer van tijd tot we eigenlijk alleen nog maar jammen. Als ik aan het eind van de behandeling vraag wat hij het meeste geleerd heeft bij muziektherapie, is zijn antwoord: “muziek maken moet niet, het mag” “.

* zijn naam is vanwege privacyredenen gefingeerd

Meer ervaringsverhalen over vaktherapie

Wil je meer ervaringsverhalen lezen over vaktherapie? Lees ze over PMT en dramatherapie.