Budget en Beheer Den Haag
Locaties

Budget en Beheer Den Haag

Het geven van begeleiding bij financiële problemen

Den Haag

Algemene informatie

Contactinformatie

Adres

Johanna Westerdijkplein 40
2521 EN Den Haag
Plan route

Openingstijden

  • Maandag 08:30 - 17:00
  • Dinsdag 08:30 - 17:00
  • Woensdag 08:30 - 17:00
  • Donderdag 08:30 - 17:00
  • Vrijdag 08:30 - 17:00
  • Zaterdag Gesloten
  • Zondag Gesloten

Wachttijden

Neem voor de actuele wachttijd contact op met afdeling Patiëntenlogistiek 088-357 30 70 of patientenlogistiek@fivoor.nl.

Laatste update: 01/03/2024

Aanmelden

Downloads

De afdeling Budget en Beheer Den Haag levert hulp aan alle cliënten die in behandeling zijn bij een van de afdelingen van Fivoor. Budgetbeheer is het (tijdelijk) uitbesteden van het budget. Wanneer iemand de financiële situatie niet meer volledig in de hand heeft, kan gebruik gemaakt worden van budgetbeheer. Een budgetbeheerder begeleidt de cliënt deskundig en persoonlijk met als doel dat hij in de toekomst weer zelfstandig met zijn financiën omgaat.

Beheer van het budget

Financiële problemen staan mensen (meestal) in de weg bij het herstellen van een psychiatrisch probleem, verslaving of bij terugkeer in de maatschappij na een periode in detentie. Het helpt dan om de geldproblemen onder controle te krijgen. Budgetbeheer kan een uitkomst zijn voor geldzorgen. Hiermee wordt een deel van het beheer van het geld gedaan voor de cliënt. De cliënt behoudt echter wel zeggenschap over het geld en budget.

Doelgroep

Iedereen die zelfstandig zijn geldzaken beheert, kan zich aanmelden bij Budget en Beheer Den Haag. Begeleiding bij budgetbeheer hoeft niet via de rechtsbank te lopen en vindt vrijwillig plaats. De cliënt gaat een overeenkomst aan waarin hij/zij vervolgens afspreekt hoe het budget beheerd wordt.

Collega aan het woord

Taken budgetbeheerder

De budgetbeheerder betaalt de vaste lasten via een beheerrekening. De beheerder zorgt onder andere voor het betalen van het leefgeld, overige rekeningen en de aflossingen van schulden. Verder kan er afgesproken worden om geld te reserveren voor bijvoorbeeld jaarafrekeningen. De budgetbeheerder verzorgt ook de aanvragen huur/zorgtoeslagen en kwijtscheldingen. Daarnaast vult de beheerder de belastingaangifte (box 1) in.

Kosten

Aan budgetbeheer zijn kosten verbonden. Hoeveel, en of de cliënt voor budgetbeheer betaalt, hangt af van het inkomen:

  • Heeft de cliënt een uitkering via de sociale dienst of een ander inkomen op bijstandsniveau? Dan worden de kosten voor budgetbeheer, of een deel ervan, via de bijzondere bijstand vergoed. De budgetbeheerder vraagt de bijzondere bijstand aan.
  • Is het inkomen van de cliënt hoger dan de bijstandsnorm? Dan betaalt de cliënt zelf de kosten.

Wanneer de cliënt weer in staat is de eigen financiën te beheren, vindt er een overleg plaats met de budgetbeheerder om de financiële administratie weer over te dragen.