Budget en Beheer Den Haag
Locaties

Budget en Beheer Den Haag

Het geven van begeleiding bij financiële problemen

Den Haag

Algemene informatie

Contactinformatie

Adres

Johanna Westerdijkplein 40
2521 EN Den Haag
Plan route

Openingstijden

  • Maandag 08:30 - 17:00
  • Dinsdag 08:30 - 17:00
  • Woensdag 08:30 - 17:00
  • Donderdag 08:30 - 17:00
  • Vrijdag 08:30 - 17:00
  • Zaterdag Gesloten
  • Zondag Gesloten

Wachttijden

Neem voor de actuele wachttijd contact op met afdeling Patiëntenlogistiek 088-357 30 70 of patientenlogistiek@fivoor.nl.

Aanmelden

Aanmelden

Alle cliënten die in behandeling zijn bij een van de zorgbedrijven die onderdeel uitmaken van Fivoor of een van de samenwerkingspartners zijn welkom. Het aanmelden voor Budget en Beheer is geheel vrijwillig. De zorgverlener is degene die de cliënt bij ons aanmeldt. Ga daarvoor naar de aanmeldpagina.

Praktische informatie

Download informatiekaarten

Budgetbeheer

Budgetbeheer intakegesprek

Budgetbeheer kostenoverzicht

Klachtenregeling

Voor meer informatie omtrent klachten, ga naar de pagina over de klachtenregeling van Fivoor.

De afdeling Budget en Beheer levert hulp aan alle cliënten die in behandeling zijn bij een van de afdelingen van Fivoor. Budgetbeheer is het (tijdelijk) uitbesteden van het budget. Wanneer de cliënt de financiële situatie niet meer volledig in de hand heeft, kan gebruik gemaakt worden van budgetbeheer. Een budgetbeheerder zal de cliënt deskundig en persoonlijk begeleiden met als doel dat hij in de toekomst weer zelfstandig met zijn financiën kan omgaan.

Beheer van het budget

Financiële problemen kunnen mensen in de weg staan bij het herstellen van een psychiatrisch probleem, verslaving of bij terugkeer in de maatschappij na een detentieperiode. Het helpt dan om de geldproblemen onder controle te krijgen. Budgetbeheer kan een uitkomst zijn voor geldzorgen. Een deel van het beheer van het geld wordt gedaan voor de cliënt. De cliënt behoudt wel zeggenschap over het geld en budget.

Doelgroep

Iedereen die zelfstandig zijn geldzaken beheert kan worden aangemeld voor budgetbeheer. Begeleiding bij budgetbeheer hoeft niet via de rechtsbank te lopen en vindt plaats op vrijwillige basis. De cliënt gaat een overeenkomst aan waarin de cliënt afspreekt hoe zijn budget beheerd wordt.

Collega aan het woord

Taken budgetbeheerder

De budgetbeheerder betaalt de vaste lasten via een beheerrekening. De beheerder zorgt voor het betalen van het leefgeld, overige rekeningen en aflossingen van schulden. Er kan afgesproken worden om geld te reserveren voor zaken als jaarafrekeningen. De budgetbeheerder verzorgt de aanvragen huur/zorgtoeslagen en kwijtscheldingen. Daarnaast wordt de belastingaangifte (box 1) ingevuld.

Kosten

Aan budgetbeheer zijn kosten verbonden. Hoeveel, en of de cliënt voor budgetbeheer moet betalen hangt af van het inkomen:

  • Heeft de cliënt een uitkering via de sociale dienst of een ander inkomen op bijstandsniveau, dan kunnen de kosten voor budgetbeheer, of een deel ervan, vergoed worden via de bijzondere bijstand. De bijzondere bijstand wordt in dit geval door de budgetbeheerder voor de cliënt aangevraagd.
  • Is het inkomen van de cliënt hoger dan de bijstandsnorm? Dan moet de cliënt deze kosten zelf betalen.

Als de cliënt weer in staat is om de eigen financiën te beheren zal er in overleg met de budgetbeheerder worden besproken de financiële administratie weer over te dragen.