Financiële problemen
Problematiek

Financiële problemen

Bij financiële zorgen kunt u ondersteuning krijgen van zowel de afdeling Materieel Juridische Dienstverlening (MJD) als de afdeling Budget en Beheer. Beide afdelingen hebben hun eigen specifieke werkwijze en specialisaties, maar werken nauw met elkaar samen. MJD en Budget en Beheer kunnen, indien noodzakelijk, ook als combinatie worden ingezet voor ondersteuning bij financiële zorgen.

Hulp bij het oplossen van geldzorgen

Iedereen heeft weleens een rekening die langer blijft liggen. Of een boete die niet direct betaald kan worden omdat de financiële middelen ontbreken. Het tijdelijk aanpassen van de uitgaven of het gebruiken van wat spaargeld kan in zo’n geval de oplossing zijn. Maar wat als de onbetaalde rekeningen zich opstapelen?

Materieel Juridische Dienstverlening

Hoog oplopende schulden, een dreigende huisuitzetting, gebrek aan uitkering of zorgverzekering. Deze problemen staan kwaliteit van leven vaak in de weg. Om rust en stabiliteit te creëren, biedt de Materieel Juridische Dienstverlening (MJD) advies en begeleiding aan cliënten met financiële zorgen.

Bij de MJD staat het regelen van schulden centraal. Aan de hand van een intakegesprek wordt een uitgebreide inventarisatie van de financiële situatie gemaakt om vervolgens met een plan van aanpak de begeleiding in te zetten.

Lees meer informatie over MJD.

Budget & Beheer

De afdeling Budget & Beheer (B&B) biedt financiële hulp door het opstarten van Budgetbeheer. Budgetbeheer is het (tijdelijk) uitbesteden van het budget, waarbij de vaste lasten worden betaald en achterstanden worden voorkomen. Achterstanden in de vaste lasten kunnen veel invloed hebben op het welzijn en daardoor in de weg staan bij het herstel van een psychiatrisch probleem, verslaving of bij terugkeer in de maatschappij na een detentieperiode.

Budgetbeheer is een middel om de financiële zorgen beheersbaar te krijgen. Door samen te werken met een budgetbeheerder behoudt men de zeggenschap over het budget, maar wordt voorkomen dat (meer) schulden ontstaan.

Lees meer informatie over Budgetbeheer.