Intensieve psychiatrie

Intensieve psychiatrie

Wat is intensieve psychiatrie?

Fivoor biedt naast forensische zorg ook hoog intensieve zorg voor specifieke doelgroepen zoals mensen met een sterke gedragsstoornis en lichte verstandelijke beperking. Zij hebben intensieve zorg nodig, doordat zij vastlopen op verschillende levensgebieden. Daarbij laten ze soms fors probleemgedrag zien. Dat kan variëren van zich extreem terugtrekken, eetproblemen tot agressie gericht op zichzelf of de omgeving. Mogelijk is de patiënt daardoor in contact gekomen met politie of justitie, of dreigt dat te gaan gebeuren. Het doel van de intensieve zorg is om het perspectief voor onze cliënten op een betekenisvol bestaan te verbeteren en zo bij te dragen aan de veiligheid van de samenleving.

Hoe komen mensen terecht in de intensieve psychiatrie?

Mensen komen terecht in de intensieve psychiatrie door verschillende oorzaken, denk hierbij bijvoorbeeld aan een dissociatieve stoornis, een trauma, een psychose, een angststoornis of een lichte verstandelijke beperking (LVB). Een bijkomende oorzaak is dat zij mogelijk last hebben van financiële problemen. Lees hier meer over problematieken.

Waar worden de behandelingen gegeven?

De behandelingen vinden plaats binnen Behandelcentrum Wier, zowel klinisch (bij Wier de Kei, Wier Kliniek Open, Wier Kliniek Gesloten of Wier+) als ambulant (bij ACT Wier, FACT Wier, Poli Wier en Dagbehandeling Wier). Het streven is: ambulant als het kan, klinisch als het moet.

Welke behandelingen worden er gegeven?

Een behandeling bij Fivoor kan bestaan uit meerdere behandelmethoden. Voorbeelden van behandelingen en therapieën zijn: cognitieve gedragstherapie, EMDR en PMT. Dit combineren we met ondersteuning in de psychosociale zaken. Lees hier meer over de andere behandelingen en therapieën die Fivoor aanbiedt.

Forensische psychiatrie

Fivoor biedt naast intensieve psychiatrische zorg ook forensische psychiatrische zorg. Lees hier meer over forensische psychiatrie.

Zorglocaties

Bekijk hier alle zorglocaties van Fivoor.