FVK Rotterdam
Bij de Forensische Verslavings Kliniek (FVK Rotterdam) behandelen wij mensen die vanwege hun psychiatrische gedragsproblemen en verslaving in aanraking zijn gekomen met politie of justitie. Wij doen er alles aan om deze mensen veilig en succesvol terug te laten keren in de maatschappij. Al dan niet via de reguliere psychiatrie.

Algemene informatie
Contactgegevens
3172 AA Poortugaal
Bezoektijden
Maandag | Gesloten |
Dinsdag | 18:30 - 20:00 (Blaak 5) |
Woensdag | 18:30 - 20:00 (Blaak 4) |
Donderdag | Gesloten |
Vrijdag | Gesloten |
Zaterdag | 16:00 - 17:30 (Blaak 4) |
Zondag | 16:00 - 17:30 (Blaak 5) |
Wachttijd
Gesloten en beveiligd
De FVK is een beveiligde kliniek, niveau 3.
Behandeling in de kliniek
Wij helpen je als je verslavingsproblemen en mogelijk psychiatrische problemen hebt. Daarnaast ondersteunen we bij praktische zaken, zoals het op orde krijgen van je geldzaken en het zoeken naar een woning. Wij pakken verslavingsproblemen, een mogelijke psychiatrische aandoening en sociaal-maatschappelijke en financiële problemen tegelijkertijd aan. Daardoor wordt de kans dat je opnieuw in aanraking komt met politie of justitie een stuk kleiner.
Verblijf en behandeling
Om je een beeld te geven van je verblijf en de behandeling, hebben we een aantal zaken voor je op een rij gezet.
Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt op een verblijf bij ons. Daarom krijg je bij de bevestiging van je opname een folder. Hierin staat bijvoorbeeld wat je mee moet nemen en hoe de eerste week van je verblijf er ongeveer uitziet. Lees de folder van tevoren goed door. Heb je daarna nog vragen? Bel dan 088 357 30 70 en vraag naar de coördinator Patiëntenlogistiek.
De kliniek heeft 2 afdelingsmilieus:
Sociaal-therapeutisch: Hier kom je terecht als je vooral gedragsproblemen hebt, zoals persoonlijkheidsproblemen en verslaving
Supportief: Hier kom je terecht als je veel hulp en ondersteuning nodig hebt bij het invullen van je dag. Bijvoorbeeld als je psychotische problemen, een licht verstandelijke beperking of autisme hebt
We bekijken van tevoren welk afdelingsmilieu het beste bij jou past. Dit hangt af van:
jouw draagkracht
de ernst van jouw psychiatrische gedragsproblemen
je behoefte aan begeleiding
Je krijgt een eigen kamer met een bed, kledingkast, douche, toilet en wastafel. De huiskamer en keuken deel je met anderen. Er is een patio waar je met andere cliënten kunt zitten.
In de FVK zijn verschillende voorzieningen aanwezig, zoals een cardiofitnessruimte, een ruimte voor creatieve handvaardigheid, een ruimte om te darten en een ruimte waar de behandelmodules worden gegeven.
We starten je behandeling met een indicatietraject van 6 weken, waarbij je geen vrijheden hebt. We maken een behandelplan met daarin de behandeldoelen en de mogelijkheden tot vrijheden voor na de eerste 6 weken. De eerste evaluatie is na 6 weken. Daarna evalueren we jouw doelen elke 3 maanden. Als het nodig is, stellen we de doelen bij. We nodigen je verwijzer, jouw naasten en eventuele wettelijke vertegenwoordigers ook uit voor deze evaluaties.
De behandeling is voor elke cliënt anders, omdat we het aanbod samenstellen op basis van de aanwezige problemen en de behandeldoelstellingen. De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen, zoals individuele of groepsgesprekken, trainingen of medicatie. Als het nodig is, helpen we je ook als je financiële problemen hebt (Materieel Juridische Dienstverlening).
Een deel van je dag is gevuld met behandelingen. De tijd die overblijft, besteed je aan:
creatieve handvaardigheid
onderwijs
sport
werk
Bij jouw behandeling is een team van behandelaren en begeleiders betrokken. Bijvoorbeeld een psychiater, psycholoog, sociaal therapeut, verpleegkundige, maatschappelijk werker, klinisch casemanager, arbeidsconsulent en uitstroomcoördinator. Er is ook een geestelijk verzorger als je daar behoefte aan hebt. Die helpt je als je worstelt met gevoelens, twijfels en levensvragen.
Cliënten verblijven gemiddeld 6 tot 9 maanden in de kliniek. We beëindigen je behandeling als de strafrechtelijke en/of civielrechtelijke maatregel afloopt of als je kunt doorstromen naar bijvoorbeeld de Afdeling Forensische Zorg (AFZ, beveiligingsniveau 1) of een begeleide woonvorm.
Tijdens je verblijf bij FVK Rotterdam mag je dinsdag- en woensdagavond en zaterdag- en zondagmiddag bezoek ontvangen. Komt iemand voor het eerst bij je op bezoek? Dan wordt deze persoon vooraf gecontroleerd door maatschappelijk werk of door jouw persoonlijke begeleider. Bezoekers moeten zich aan bepaalde regels en afspraken houden.
Verlof is een belangrijk onderdeel van je behandeling. Gaat het goed met je? Dan bouwen we het verlof stap voor stap op. Je begint met begeleid verlof. Er gaat dan een medewerker van Fivoor met je mee. Als dat goed gaat, krijg je steeds meer vrijheden en breiden we het verlof uit. Ook bouwen we de begeleiding dan steeds verder af. Over iedere stap overleggen we met de mensen die betrokken zijn bij jouw behandeling.
Je kunt alleen met een behandeling bij FVK Rotterdam starten als je bent doorverwezen door een organisatie. Bijvoorbeeld door de reclassering of door een gewone ggz-instelling. Je kunt je dus niet zelf aanmelden voor een behandeling.
Als je aangemeld bent voor een behandeling, kom je op een wachtlijst. Ben je benieuwd naar de wachttijd? Neem dan contact op met onze afdeling Patiëntenlogistiek op 088 357 30 70 of via patientenlogistiek@fivoor.nl.

Cliëntenraad
Wij vinden het belangrijk dat onze cliënten mee kunnen praten over de zorg en advies kunnen geven. Namens én samen met andere cliënten. Zo verbeteren wij de kwaliteit van onze behandelingen. Samen maken we de zorg beter.
We vinden het belangrijk dat er altijd een naaste betrokken is bij de behandeling van een cliënt. Op die manier kunnen we samen werken aan herstel. Voor de ondersteuning van naasten hebben we een naastbetrokkenenraad.
Woon of werk je in de buurt van FVK Rotterdam? Kijk dan eens op de pagina voor buren van onze klinieken.
Een behandeling kan alleen gestart worden op verzoek van verwijzers. Strafrechtelijke trajecten lopen via het Informatiesysteem Forensische Zorg (Ifzo). Andere aanmeldingen lopen via onze afdeling Patiëntenlogistiek.