triangle

Omwonenden Willem Arntsz Hoeve

U woont op of in de buurt van de Willem Arntsz (WA) Hoeve in Den Dolder. Op dit terrein staan 3 beveiligde klinieken van Fivoor. Op deze pagina vindt u informatie die voor u als omwonende relevant of interessant is.

Onze klinieken in Den Dolder

Op het terrein van WA Hoeve hebben we 3 beveiligde klinieken: FPA Utrecht, Wier Kliniek Gesloten en Wier+. Hier behandelen we mensen met een psychiatrische stoornis. In de meeste gevallen zijn deze mensen door een psychiatrische oorzaak in aanraking zijn geweest met justitie. De patiënten die we bij Wier behandelen, hebben daarbij een lichte verstandelijke beperking. De patiënten verblijven tijdens de behandeling in de kliniek. Doel van de behandelingen is dat onze patiënten weer in de maatschappij kunnen gaan leven. Naast Fivoor zitten ook zorginstellingen Altrecht en Reinaerde met een aantal zorglocaties op het terrein.

Fivoor algemeen
Fivoor geschokt door mogelijke betrokkenheid patiënt bij dood vrouw in Den Dolder | Update 11-1-25 

Fivoor geschokt door mogelijke betrokkenheid patiënt bij ...

Nieuwsbericht lezen

Mogelijke betrokkenheid patiënt bij dood vrouw in Den Dolder

Wij zijn er enorm van geschrokken en we betreuren het dat een van onze patiënten mogelijk betrokken was bij het steekincident op 2 januari 2025 in Den Dolder. Onze gedachten zijn bij de nabestaanden van het slachtoffer, met wie wij intens meeleven in deze moeilijke tijd. We zien en voelen ook de impact die de gebeurtenis heeft op de gemeenschap van Den Dolder. Wij begrijpen dat er vragen zijn. Deze proberen wij op deze pagina zo veel mogelijk te beantwoorden. Daarnaast geven we op deze pagina informatie en updates die relevant zijn voor onze buren.

Maatregelen per 13 januari 2025

We zien en voelen de impact die de verschrikkelijke gebeurtenis van 2 januari jl. heeft op de gemeenschap van Den Dolder. Daarom hebben we besloten om de inzet van onze buurtcoaches uit te breiden en de verlofmogelijkheden van onze patiënten tijdelijk in te perken. Hieronder leest u welke maatregelen per 13 januari gelden.

Aangepast verlof

Zoals ook aangegeven op de bewonersbijeenkomst die de gemeente organiseerde op 10 januari 2024, hebben we begrip voor de zorgen in de buurt. Mede daarom hebben we besloten om de maatregel dat patiënten alleen in den Dolder komen als dat noodzakelijk is en dan alleen onder begeleiding, te verlengen tot maandag 20 januari. We verzoeken patiënten daarbij om gebruik te maken van de alternatieve looproutes naar het centrum en om de wijk Duivenhorst te mijden.

Vanaf maandag 13 januari mogen patiënten wel weer onbegeleid op het terrein komen, zodat zij kunnen deelnemen aan therapie en dagbesteding. Daarnaast mogen wij de verlofvrijheden van patiënten niet langer beperken. Een deel van de patiënten verblijft vrijwillig bij Fivoor. Het is niet mogelijk om hen nog langer te beperken in hun bewegingsvrijheid. We verzoeken patiënten dringend om op het gedeelte van het terrein te blijven waar geen woningen staan. De buurtcoach ondersteunt om hierop toe te zien. Per 20 januari kunnen patiënten voor wie dat toegestaan is ook weer onbegeleid naar het dorp.

Uitbreiding inzet buurtcoaches

Per maandag 13 januari breiden we de inzet van de buurtcoaches verder uit. Waar zij afgelopen week alweer meer in het dorp kwamen, komt er per maandag op doordeweekse dagen een ochtenddienst bij, waardoor de buurtcoach op maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 23.00 uur bereikbaar en aanwezig is. In het weekend is de buurtcoach tussen 15.00 en 23.00 uur bereikbaar en aanwezig.

De buurtcoaches zijn aanwezig op het terrein en in het dorp en focussen zich op locaties waar patiënten komen, zoals de looproutes naar het dorp, het station en de winkels in het dorp. Daarnaast zijn zij aanspreekbaar voor buren en ondernemers met vragen of zorgen.

Brief patiënten Den Dolder

Op de dag van de bewonersbijeenkomst, vrijdag 10 januari, schreef een patiënt mede namens enkele andere patiënten, een brief voor de bewoners van Den Dolder. Bedoeling was dat deze brief zou worden voorgelezen door Erik Masthoff. Helaas is dat uiteindelijk niet gelukt. Daarom plaatsen we de brief hier, het vertolkt de behoefte van een groep patiënten om hun medeleven te betuigen en om te laten weten dat er ook patiënten in de klinieken behandeld worden die anders zijn dan de verdachte. De tekst van de brief spreekt voor zich.

Lees de brief hier

Vragen en antwoorden steekincident Den Dolder

We begrijpen dat er vragen zijn. In het overzicht van vragen en antwoorden proberen wij deze zo goed mogelijk te beantwoorden. Staat uw vraag er niet bij of heeft u als omwonende van de klinieken in Den Dolder een opmerking of suggestie? Wij horen het graag via communicatie@fivoor.nl.

Contact met beveiliging of buurtcoach

Ziet u iets op of rondom de WA Hoeve wat u niet vertrouwt of waar u zich zorgen over maakt? Bel bij acuut gevaar altijd direct 112. In het geval van een (overlast)situatie op het terrein of in het dorp waarbij vermoedelijk een patiënt betrokken is, is de beveiliging van Fivoor (front office) 24/7 bereikbaar via 088-1786290. De frontoffice geeft advies en verwijst door naar de buurtcoach, politie, brandweer, ambulance, etc.

Buurtcoaches

Per maandag 13 januari breiden we de inzet van de buurtcoaches verder uit. Vanaf maandag 13 januari komt er op doordeweekse dagen een ochtenddienst bij, waardoor de buurtcoach op maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 23.00 uur bereikbaar en aanwezig is. In het weekend is de buurtcoach tussen 15.00 en 23.00 uur bereikbaar en aanwezig. De buurtcoaches zijn bereikbaar via 06-51423309. Mailen kan ook via buurtcoach@fivoor.nl

De buurtcoaches zijn aanwezig op het terrein en in het dorp en focussen zich op locaties waar patiënten komen, zoals de looproutes naar het dorp, het station en de winkels in het dorp. Daarnaast zijn zij aanspreekbaar voor buren en ondernemers met vragen of zorgen.

De buurtcoach werkt nauw samen met de BOA en de wijkagent. De buurtcoach heeft géén bevoegdheden om iemand staande te houden en draagt ook geen wapens.

Download hier het volledige overzicht van wie wanneer bereikbaar is voor wat (PDF).

Bewonersbijeenkomst Den Dolder vrijdag 10 januari

Op vrijdag 10 januari organiseerde de gemeente Zeist, samen met de belangenvereniging Den Dolder en Contactgroep Duivenhorst, een drukbezochte bijeenkomst voor bewoners van Den Dolder en omgeving. Het was een vervolg op de besloten bijeenkomst die vrijdag 3 januari voor de bewoners van Duivenhorst gehouden werd. Tijdens deze bijeenkomst waren aanwezig:

  • Joyce Langenacker, burgemeester gemeente Zeist
  • Walter van Dijk, wijkwethouder gemeente Zeist
  • Anne-Marie Fellinger, gebiedsofficier van justitie
  • Niels Bergsteijn, teamchef politie
  • Erik Masthoff, bestuurder van Fivoor

Meer informatie en een verslag van de bijeenkomst is beschikbaar op www.zeist.nl/dendolder

Ongeoorloofde afwezigheid

Wij bereiden onze patiënten voor op een veilige en verantwoorde terugkeer naar de samenleving. Daarbij hoort het stap voor stap toewerken naar een leven buiten de kliniek. Eén van de manieren waarop dat gebeurt, is verlof. Als een patiënt van één van de Fivoor-klinieken in Den Dolder te laat terugkeert van verlof kan dit tot onrust leiden in de omgeving en voor omwonenden van de WA Hoeve. Wanneer dit zo is, melden wij dit op de pagina Buurtmeldingen Den Dolder.

Toekomst WA Hoeve

Altrecht, de eigenaar van de WA Hoeve, heeft een gedeelte van het terrein verkocht aan gebiedsontwikkelaar Bouwfonds Property Development (BPD). BPD gaat het terrein herontwikkelen. Meer informatie over de herontwikkeling van de WA Hoeve leest u op de website van de gemeente Zeist en de website van BPD.