Routine Outcome Monitoring (ROM) is het routinematig meten van je behandeluitkomsten (het effect van je behandeling). Je begint altijd met een nulmeting om te weten hoe je patiënt ervoor staat aan de start van de behandeling. ROM pas je toe op je uitkomstmaten.
Bij Fivoor Ambulant is recidive risico de primaire uitkomstmaat en daarom gebruiken we bij elke patiënt boven de 18 jaar een (gevalideerd) risicotaxatie-instrument. Voor de meeste patiënten is dit de FARE. Voor bepaalde delicten kan dit een ander instrument zijn, bijvoorbeeld de Static Stable Acute, SSA. Onze tweede uitkomstmaat is herstel, om de mate van herstel in kaart te brengen gebruiken we de HONOS. Soms worden de instrumenten vervangen omdat uit onderzoek is gebleken dat een ander instrument beter werkt voor een bepaalde doelgroep.
Op dit moment loopt er een pilot naar het gebruik van de DROS (SGLVG) bij AC Den Haag. DROS staat voor Dynamic Risk Outcome Scales (Drieschner & Hesper, 2008) en het meet behandeleffecten bij mensen met een LVB en ernstige gedragsstoornissen (SG-LVB). Twee keer per jaar nemen we de ROM/RT bij al onze patiënten af, tenzij de patiënt tot een doelgroep behoort met een andere frequentie (SSA) of de patiënt jonger is dan 18 jaar.
Voor patiënten onder de 18 jaar heeft Fivoor Ambulant nog geen algemeen ROM/RT-beleid. We nemen wel ROM/RT af als dit geïndiceerd is. Daarbij kan de SAVRY of de START-AV gebruikt worden en de HONOSCa.