Ambulant Centrum Utrecht – Volwassenen
Locaties

Ambulant Centrum Utrecht – Volwassenen

Hier behandelen wij cliënten met psychische problemen en een forensisch risico.

Utrecht

Algemene informatie

Contactinformatie

Adres

Mimosastraat 2-4
3551 DC Utrecht
Plan route

Openingstijden receptie

  • Maandag 08:30-17:00
  • Dinsdag 08:30-20:00
  • Woensdag 08:30-17:00
  • Donderdag 08:30-17:00
  • Vrijdag 08:30-17.00
  • Zaterdag Gesloten
  • Zondag Gesloten

Wachttijden

Ambulant Centrum Utrecht - Volwassenen

  • Aanmelding 8 weken
  • Behandeling 4 weken

Ambulant Centrum Utrecht - FACT Wier

  • Aanmelding 13 weken
  • Behandeling 3 weken

Ambulant Centrum Utrecht - Poli Wier

  • Aanmelding 11 weken
  • Behandeling 4 weken

Laatste update: 01/07/2024

Aanmelden

Fivoor Ambulant behandelt cliënten vanaf 12 jaar (jongeren en volwassenen) die een combinatie hebben van psychische problemen én een forensisch risico. Onze cliënten hebben te maken met complexe problematiek op diverse gebieden.

We richten ons op cliënten die in contact met politie en justitie (dreigen te) komen of regelmatig in detentie verblijven. Onze ambulante locaties bieden alle zorg die nodig is om het delictrisico, maatschappelijke overlast of de kans op herhaling (recidive) te beperken.

Psychische problemen

Onder psychische problemen verstaan wij, naast de bekendere psychische stoornissen, ook: gedragsproblemen, neurobiologische ontwikkelingspathologie (laag IQ, ADHD, ASS etc.) en verslaving.

Forensisch risico

Onder forensisch risico verstaan wij: een duidelijk verhoogde kans om terug te vallen of voor de eerste keer te vervallen in gedrag dat schadelijk is voor anderen (delictgedrag). Forensisch risico wordt soms verward met het hebben van een justitiële maatregel met behandelverplichting, maar dit klopt niet. Een forensisch risico gaat over gedrag, niet over wie de behandeling financiert. Fivoor Ambulant is gespecialiseerd in de combinatie van ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) én een forensisch risico. EPA en responsiviteitsproblematiek gaan vaak samen. Fivoor Ambulant is vanwege haar EPA specialisatie daarom gespecialiseerd in responsiviteitsproblematiek.

Responsiviteitsproblematiek

Responsiviteitsproblematiek is (veel) meer dan gemiddeld moeite hebben met het profiteren van (veelal protocollaire) gedragsveranderende psychologische behandelingen. Deze gedragsveranderende psychologische behandelprogramma’s vereisen een hoge mate van therapietrouw en een behoorlijke mate van lerend vermogen. Cliënten met responsiviteitsproblematiek kunnen dit niet. Daarom is er bij cliënten met responsiviteitsproblematiek vaak veel inzet nodig om te zorgen dat zij kunnen profiteren van interventies. Die inzet kunnen wij bieden, in intensiteit (FACT zorg) en door specialisatie op de effecten van EPA en ontwikkelingspathologie op responsiviteit (RNR-model). Cliënten met lichtere psychische problemen (zonder responsiviteitsproblematiek) en een forensisch risico zijn uiteraard ook van harte welkom om een (poliklinische) behandeling te volgen gericht op gedragsverandering.

Ambulant Centrum Utrecht
Play

Ambulant Centrum Utrecht

In deze locatievideo is een impressie te zien van de locatie

Behandelaanbod

Het behandelaanbod is gebaseerd op de principes van het Good Lives Model (GLM) en het Risk-Need-Responsivity-model (RNR-model). Het RNR-model en het GLM zijn beide zorgvuldig ontwikkelde interventiemethoden.

Good Lives Model

Het Good Lives Model (GLM) kijkt naar onderliggende drijfveren van strafbaar gedrag. Het doel is de cliënt duurzame manieren aan te leren om diverse basisbehoeften (o.a. zelfbeschikking, innerlijke rust en kennis) te bereiken, waardoor de noodzaak om dit op een schadelijke of strafbare manier te doen afneemt. Dit kan door iemand vaardigheden te leren en al aanwezige kwaliteiten (sterke kanten) verder te ontwikkelen.

RNR-model

We behandelen en begeleiden mensen met een psychische stoornis die voor de samenleving of voor zichzelf een gevaar vormen, met als doel het maatschappelijk risico en de kans op herhaling terug te dringen. Ons behandelaanbod is gebaseerd op het RNR-model:

  • Risk: De hoogte van het risico op delictgedrag bepaalt de intensiteit van de behandeling.
  • Need: De behandeling is gericht op de criminogene behoeften, vaak de dynamische risicofactoren genoemd.
  • Responsivity: De behandeling sluit aan bij de mogelijkheden van de cliënt.

 

Cliënten met responsiviteitsproblematiek hebben vaak geen eigen hulpvraag en weinig zicht op wat met hen aan de hand is. Hun vermogen om een behandelrelatie aan te gaan is beperkt, of ze leren heel langzaam van ervaringen. Een standaard behandelaanpak (protocol) werkt vaak niet. In het behandelaanbod hebben we daarom niet alleen aandacht voor de psychische problematiek, maar we sluiten ook aan bij de leerstijl en mogelijkheden van de cliënt. Daarom bieden wij maatwerk.

Aanmelden

Een behandeling bij Ambulant kan alleen gestart worden op verzoek van een verwijzer. Verwijzers zijn reclassering, huisarts, specialistische GGZ of een andere hulpverleningsorganisatie. Ook andere zorgdomeinen van Fivoor melden cliënten bij ons aan. Strafrechtelijke trajecten lopen via het Informatiesysteem Forensische Zorg (Ifzo). Andere aanmeldingen lopen via onze afdeling Patiëntenlogistiek.

Meer weten?

Meer weten over de ambulante zorg van Fivoor? Lees dan de folder ‘Voor wie zijn wij er?’:

Fivoor Ambulant | Voor wie zijn wij er?

Jeugdteams

Bij Ambulant Centrum Utrecht hebben we ook speciale jeugdteams. Zij werken op de polikliniek of gaan bij de jongere thuis op bezoek. Wil je meer weten over de jeugdbehandelingen? Bekijk dan de speciale jeugdpagina.