

Ambulant Centrum Breda
Hier behandelen wij gedragsproblemen in combinatie met psychiatrische problematiek
Forensisch psychiatrische polikliniek Ambulant Centrum Breda is er voor volwassenen die vanwege hun gedrag in aanraking zijn geweest (of dreigen te komen) met justitie. Het gaat daarbij om agressief of seksueel grensoverschrijdend delict gedrag. Ook ander overig delictgedrag, zoals kleptomanie, pyromanie, stalking, pathologisch liegen en vermogensdelicten worden hier behandeld.

Ambulant Centrum Breda
Bekijk hoe het er op de ambulante centra van Dordrecht, Breda en Tilburg aan toe gaat.
Onze patiënten
De psychiatrische instelling in Breda richt zich op het terugdringen van het risico dat de patiënt opnieuw een delict pleegt, het recidiverisico genoemd. De patiënten die wij behandelen hebben een psychiatrische- en/of persoonlijkheidsstoornis. Naast deze stoornis kan de patiënt ook te maken hebben met verslavingsproblematiek of een verstandelijke beperking. Vaak is er tevens sociale en maatschappelijke problematiek. De behandeling van Fivoor richt zich op het delict gedrag en op de onderliggende psychiatrische stoornis.
Ons zorgaanbod
In Breda bieden wij een breed zorgaanbod. Na aanmelding volgt op één dagdeel het intakegesprek waarna de patiënt het behandelplan ontvangt. De behandeling start hierna in één van onze zorgprogramma’s:
- Seks en Agressie
- Forensische AD
- Persoonlijkheidsstoornis en Agressie
- Psychose en Agressie
- Forensisch FACT (ForFACT, intensieve forensisch psychiatrische zorg)
Onze behandelingen en programma’s worden regelmatig geëvalueerd en getest met de laatste wetenschappelijke inzichten. Wij streven naar hoge kwaliteit en werken hiervoor samen met de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Tilburg. Zelf doen wij onderzoek gericht op risicotaxatie en vermindering van recidive. We werken continue aan ontwikkeling en het verbeteren van de kwaliteit van onze behandelingen.
Patiënten aan het woord
In 2010 ben ik begonnen met een proces om mijn verslaving aan cocaïne en heroïne te doorbreken. Dat was voor mij de aanleiding om ook wat meer inzicht te willen krijgen in mezelf. Zodoende kwam ik in aanraking met de polikliniek.
Vijf jaar geleden is mijn beste maatje van een flat gesprongen. Dat was voor mij alleen maar nog een reden om ook zelfmoord te plegen. Toen heb ik mijn behandelaar opgebeld. Ze stond binnen tien minuten voor de deur. We hebben een half uur gepraat en vanaf die dag heb ik weer hoop.
De behandeling op het Ambulant Centrum
Elke behandeling sluit aan bij de persoonlijke problematiek, behoeften en doelstellingen van de patiënt. Per patiënt stellen wij een individueel behandelplan op. In de behandeling wordt gewerkt met één of meerdere zorgprogramma’s of met losse therapieën uit de programma’s. Hoe vaak de patiënt op behandeling komt verschilt. Dit kan één keer per week (of zelfs minder) tot een driedaagse deeltijdbehandeling zijn. Elke patiënt heeft een eigen behandelcoördinator, die ook het aanspreekpunt is voor de verwijzer. Een hoofdbehandelaar is verantwoordelijk voor het verloop van de behandeling.